Бурбак розповів, що чекає на сільські громади Буковини і з чого їм жити

Бурбак розповів, що чекає на сільські громади Буковини і з чого їм жити

31.01.2015, 18:24

З січня 2015 р. Кабмін запровадив додатковий п'ятивідсотковий збір з роздрібного обороту підакцизних товарів, який слід перераховувати до місцевих бюджетів. Зважаючи на особливості нарахування цього податку, до собівартості того ж палива, яким заправляють автомобілі,  необхідно додати ще близько 1 грн/л. І ці кошти покликані поповнювати місцеві бюджети.

Наразі це тільки один приклад того, як сільські громади можуть заробити на автозаправках, якщо такі розміщені і зареєстровані на їхніх землях.

Проте не єдиний.

За словами народного депутата України Максима Бурбака, громадам слід вже зараз серйозно працювати над пошуком джерел поповнення місцевого бюджету і розширення бази оподаткування. Адже адміністративна реформа, про яку так багато говорять, обов’язково буде.

Щобільше, як стверджує народний депутат, він знає щонайменше кілька місцевих громад готових об’єднатися для збільшення надходжень до свого бюджету. Зокрема, у Хотинському районі є кілька сільських громад, які вже зараз готові об’єднуватися. Це польський варіант.  Стимулом для об’єднання громад стане положення про те, що в разі об’єднання 60 відсотків податку на доходи фізосіб залишатимуться у місцевому бюджеті. Тоді громада отримує більше інструментів для вирішення своїх проблем.  У деяких селах так званої Придністровської зони, наприклад, гостро стояло питання про закриття деяких шкіл. Якщо громади об’єднаються, їм буде легше самим вирішити це питання: які школи залишити, а  які закрити. А може до якоїсь дітей краще довозити? Але це питання буде вирішувати сама громада виходячи зі своїх ресурсів.

Наразі бюджети 46 відсотків громад Чернівецької області – дефіцитні.

 Тому роботи в напрямку розширення бази оподаткування більш ніж достатньо.

-          До мене підходили голови районних рад з проханням: допоможіть знайти додаткові мільйони для громад Вижницького району, Кіцманського, - розповів народний депутат Максим Бурбак. – Якщо є дефіцит бюджету, він, вочевидь, припадатиме на останній квартал. Для того, щоб визначитися з базою оподаткування і наповнити бюджет  час ще є. Впевнений, якщо й після цього не буде вистачати, то так звані захищені статті бюджету уряд закриє. Але не можна сидіти й чекати. Законом про Державний бюджет, змінами до податкового законодавства вже передбачено, що частина податків залишається в місцевих бюджетах. Зокрема, це податок на нерухомість – від нуля до двох відсотків мінімальної зарплати, податок на землю, який сільради отримують вже кілька останніх років.

 -          Виявляється, що жоден бюджет не прорахував можливі надходження від податку на нерухомість. Тому що  восени - вибори. Звісно, сільські голови не хочуть вводити непопулярний податок на нерухомість, бо хто тоді за такого голосуватиме. Право сільрад його взагалі не стягувати. Ухваліть нульову ставку цього податку, один відсоток, прийміть з врахуванням надання пільг пенсіонерам, ветеранам – це ваше питання. Але це також ваша база оподаткування.

 -          По-друге, плата за землю. Є чимало фактів, коли фермери, згідно договорів,  нібито користуються площею одного розміру, а насправді – мають у розпорядженні значно більше гектарів. Це чиста корупція. Коли голова сільради приховує такі факти, не реєструє в реєстраційній службі всі договори оренди, тоді звісно, що  плата за цю землю, яка перебуває десь у повітрі, до бюджету не надходить. Зробіть це, зареєструйте усі договори оренди на землю, яка належить сільраді, і справляйте з людей. Не собі до кишені, а в скарбницю сільради.

 -          Бо частіше, на жаль, було так: дайте мені земельну ділянку для будівництва АЗС – зверталися підприємці до сільського голови. А той відповідав: а ви дайте мені щось на кишеню. Тепер навпаки - голова сільради повинен шукати бізнесменів і залучати їх вигідними умовами. А чи знаєте ви, що фермери не зацікавлені в тому, щоб обліковувався дійсний врожай? Особливо по яблуках. Є ділянки, з яких отримують до 100 центнерів з гектара, а показують, що отримали 25-30. Все інше – в тіні. Тому голова сільради має зібрати фермерів і запропонувати діяти по закону: все що вироблено – оподаткувати, але це піде не кудись в Київ,  а вашим дітям на школу, на село, на дороги.

 -      Тоді буде звідки брати видатки, здійснювати фінансування. Зустрічався з фахівцями управління юстиції, реєстраційної палати, просив їх, щоб вони в максимально короткі терміни реєстрували базу оподаткування.

 -          Ще один податок – акциз на паливо, горілку, тютюн. Пора, нарешті, контролювати, що наливають в шинках, які розташовані на території громади. Самогон, розбавлений спирт чи справді куплений підакцизний товар, акциз за який сплачено до місцевого бюджету. Те саме стосується заправних станцій, які стоять у селі і зареєстровані за місцем знаходження фізичної особи.  Ці кошти йтимуть у сільський бюджет.

 -          Всі говорили, просили і вимагали децентралізації влади. Будь ласка, ось вам податки, влада, а разом з ними і відповідальність перед своїми громадянами. Ось про що не варто забувати. Буковина може заробити. Слід тільки дещо почати виводити з тіні. Бо дуже легко приходити на сесії районної ради і говорити: дайте гроші! Держава про вас не забула, але почніть самі наводити порядок.

 Народний депутат також висловив переконання, що черги обійняти посаду сільського голови на наступних місцевих виборах вже не буде. Цьогорічним бюджетом вперше не передбачено фінансування зарплат голови ради і секретаря. Заробити на зарплату зможуть тільки ті голови, які якісно працюватимуть. Або принаймні будуть цього прагнути. Скільки напрацюють, стільки будуть мати. Тому є надія, що якісний склад голів сільрад, яких оберуть на наступних місцевих виборах, буде значно вищим за нинішній. А то дійшло до того, що деякі нинішні голови сільрад не знають як написати заяву. І навіть не бажають вчитися.  А хто не захоче працювати по-новому, тих чиновників, які зрослися зі своїми посадами і кріслами, доведеться вичистити.

 Невідворотність адміністративно-територіальної реформи, а отже потреби для місцевих громад не лише самостійно витрачати кошти, але й навчитися їх залучати, підтвердив віце-прем'єр Геннадій Зубко.

За словами посадовця, найближчим часом Верховна Рада України ухвалить закон про добровільне об'єднання громад і закон про передачу місцевим громадам повноважень державної архітектурно-будівельної комісії.

Попри спроби депутатів від фракції «Батьківщина», які намагаються вихолостити його, вилучивши статтю 12 про перспективні плани об'єднання громад, які затверджуються обласними адміністраціями і, по суті, є кістяком об'єднання та майбутнього територіально-адміністративного поділу, закон буде ухвалено в прогресивній редакції.  «Батьківщина» ж робить це на догоду деяким сільським головам (з огляду на свій сільський електорат), що не бажають розставатися з посадами. Це такі собі місцеві царьки, у яких, образно кажучи, лише кілька сотень виборців, але вони мають поважний статус. Нічим не керують, але справно отримують від держави гроші. Звісно, що такі люди не хочуть його втрачати. Адже очевидно, що за умови об'єднання громад, кількість владних портфелів суттєво зменшиться.

Проте у кінцевому результаті, ті, хто хотів, об'єднаються, хто не хотів, але не зможе себе утримувати — все одно будуть приєднані.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Троляля троляля троляля  ,  як завжди ні про що, він хось щось взагалі знає???

avatar

до нього

01 лютого 2015 20:54