Бурбак і Княжицький привітали учасників Пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури ідиш в Чернівцях

Бурбак і Княжицький привітали учасників Пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури ідиш в Чернівцях

06.08.2018, 12:35

Народний депутат України Максим Бурбак разом з колегою народний депутатом України Миколою Княжицьким привітали учасників Пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури ідиш, яка проходить в Чернівцях в рамках Днів еврейської культури на Буковині.

- Велика подяка Йосифу Зісельсу за чудову організацію, - сказав Максим Бурбак.  У своєму виступі парламентар відзначив, що долі українського та єврейського народів давно переплетені і схожі між собою. Як і євреї, українці впродовж століть були позбавлені можливості створити власну державу, вони розпорошені по багатьох країнах світу, зазнали жахливих сталінських репресій, пережили Голодомор і Голокост своїх народів, нищення за часів другої світової війни. І нині відстоюють територіальну цілісність своєї землі, свою незалежність перед лицем новітніх загроз.

- Але наші народи стійкі та загартовані, я певен, що вистоять у будь яких бідах, бо мають велику любов до своєї землі, до збереження своєї держави, мають сильний патріотичний дух та волю. З Україною пов’язані імена багатьох діячів, які зробили значний внесок у становлення і розвиток Держави Ізраїль, зокрема прем’єр-міністрів Голди Меїр і Леві Ешколь, які родом з України. І сучасників - наприклад, спікер Кнесету Ізраїлю Йоель Едельштейн родом з Чернівців, - нагадав Максим Бурбак

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях офіційно відкрили Дні єврейської культури на Буковині! (+ оновлена програма)

- Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури та духовності зауважив: "Ви знаєте, що традиція цих конференцій була за початкова ще 110 років, а 10 років тому пан Йосиф відновив цю традицію. І для нас, українців, це надзвичайно важливий захід. Тому що українська культура, як ви знаєте, багатонаціональна. І культура, створена мовою ідиш – це як традиція єврейської культури, так і нашої, української. Тим більше важливо для нас відновлювати мову ідиш , мову українських євреїв, яка зараз фактично майже не використовується, але є величезною частиною культури і єврейства і українства. І все що тут відбувається – надзвичайно корисно для сучасної України. Тому показує, наскільки сучасна Україна є толерантною,глибокою, духовною, яка поважає всіх українців, якого б етнічного походження вони не були. "

1


КОМЕНТАРІ (3)

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

Юрій

06 серпня 2018 13:09

Івашин, Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

до Івашина

06 серпня 2018 13:34

Слово "жид" на Буковині завжди широко застосовувалось і буде застосовуватись людьми. І до відома, бурбаці, без будь-якого подвійного змісту. Матчасть треба вчити, пане т.в.о.депутата, і не дорікати Івашину. І від діда-навіть і жида не слід відмовлятись, бо він був людиною з великої букви.

avatar

Юрій

06 серпня 2018 18:34