Буковину не затопить?!

Буковину не затопить?!

02.04.2013, 15:01

Загрози повені у Чернівецькій області нині немає, а ситуація щодо рівня води у найбільших річках області моніториться цілодобово. На цьому наголосив  1 квітня під час  брифінгу для журналістів регіональних та місцевих засобів масової інформації перший заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області Микола Яловий. Він повідомив, що у ніч з 2 на 3 квітня та з 5 на 6 квітня на території області передбачаються дощі, однак кількість очікуваних опадів не буде критичною. «Після дощів ми очікуємо підняття рівня води у річках Дністер, Сірет  та Прут від 1,2 до 1,7 метра. Втім, цей рівень не є критичним», - підкреслив він.

            Микола Яловий додав, що  для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на території області, пов’язаних з пропуском льодоходу, паводками і повінню, затверджено відповідний план дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, обласними службами цивільного захисту та місцевими органами виконавчої влади створені оперативні штаби та мобільні оперативні групи, які в цілодобовому режимі відслідковують стан пропуску льодоходу на території краю. «Ми  маємо плани першочергових заходів при виникненні надзвичайних ситуацій для 94-х населених пунктів регіону, що потрапляють у можливу зону затоплення, - повідомив Микола Яловий. – Окрім цього, прочищаються русла та береги річок від чагарнику та залишків лісової деревини, що дозволить талій воді безперешкодно пройти річками області».

Перший заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області повідомив також, що на озброєнні підрозділів управління 173 одиниці техніки та спеціальних засобів для відкачування води.

А 30 березня, в обласній студії селекторного зв’язку «Укртелеком» відбулось засідання наради з питань протипаводкових заходів під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула. В обласному центрі на нараді були присутні перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць та керівники профільних структурних підрозділів та служб краю.

Так, перший заступник керівника виконавчої влади краю у селекторному режимі повідомив Віце-прем’єр-міністру України Олександру Вілкулу, що на низинній території області сніговий покрив складає від 2-ох до 12-ти сантиметрів, у горах – 15-20, потенційно небезпечного льодового покриву на водоймах Чернівецької області немає. «Враховуючи ці показники, ми не прогнозуємо виходів води на заплави найбільших річок у регіоні – Пруту, Сірету та Дністра», - зауважив Георгій Галиць. Він додав, що ставки області заповнені водою усього на 70%, а зливово-каналізаційні мережі в обласному центрі та інших населених пунктах області належним чином підготовлені для проходу великої кількості талої води. «Ми у цілодобовому режимі контролюємо рівень води і на малих річках регіону, ситуація стабільна й контрольована. Чернівецька область повністю готова до інтенсивного танення снігу», - резюмував Георгій Галиць. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

1