Буковинські військові  на Сході показали, в яких умовах вони проживають, а буковинці під Металістом благають про підмогу (ВІДЕО)

Буковинські військові на Сході показали, в яких умовах вони проживають, а буковинці під Металістом благають про підмогу (ВІДЕО)

21.07.2014, 19:01
Кілька десятків військовиків з Буковини служать під Бердянськом Запорізької області. Приміщення колишнього колгоспу слугує для них військовою базою, а сплять і харчуються вони у військових наметах. Про це повідомляє зі Сходу кореспондент molbuk.ua

Під Бердянськом наразі ситуація спокійна. Бійці цілими днями виконують команди комбата, готують обіди. В якості відпочинку комбат дозволяє бійцям на годинку-дві покупатися в Азовському морі. Щоправда, буковинські солдати, попри оптимізм на обличчах, кажуть, що готуються і до найгіршого. Мовляв, ніхто не може знати, в яке місто тебе "перекинуть" завтра.

Нагадаємо, у суботу делегація з Чернівців передала буковинським військовим, які служать поблизу Бердянська, 65 бронежилетів.
 
Як повідомляє Чернівецький промінь, учасники відкритого засідання Центру допомоги військовим докорили депутатам Чернівецької міської ради за те, що чиновники встигли відправити партію бронежилетів "Рамор" моделей 500 та 550 перш, ніж провели публічне тестування захисного спорядження. Нагадаємо, "броники" витримали кулі автомата Калашникова та снайперської гвинтівки Драгунова, проте виявилися безсилими перед ручним кулеметом Калашникова.

Чиновники пообіцяли замінити "броники" на сучасніші "Рамор-600", якщо чернівецькі бійці в АТО скаржитимуться на якість вже відправлених. На запитання, чи мають усі бронежилети сертифікати, депутат Василь Дутчак відповів, що кращими сертифікатими для цих виробів були позитивні відгуки солдатів, котрі отримали бронежилети з Чернівців.

На відео Чернівецького Променя: Чернівецький депутат Бешлей піариться на війні

На відкритому засіданні Центру допомоги військовим, задіяним в АТО при Чернівецькій міській раді депутати розповіли, як доставляли бронежилети в зону АТО. За словами депутата міськради Василя Дутчака, добровольці подолали 1225 кілометрів до зони Антитерористичної операції, щоби передати закуплені 65 бронежилетів для бійців чернівецького батальону.

"Ми пропонували солдатам випробувати жилети прямо на місці. Якщо б їх ці "броники" не влаштували", ми передали б їм інші. Бійці прийняли бронежилети та відмовилися чекати на інші. На жаль, нам вдалося закупити лише 65 одиниць цього виду спорядження. Згадуючи очі тих, кому вони не дісталися, відчуваєш мороз по шкірі?. Будемо намагатися забезпечити наш підрозділ жилетами на 100%."

За словами В. Дутчака, депутати шукатимуть ще 25 одиниць.

"Звичайно, варто було передати бронежилети нашим хлопцям значно раніше, проте зуміли зібрати відповідні кошти лише зараз", - виправдовується В. Дутчак.

Нагадаємо, депутат Володимир Бешлей поставив під сумнів відповідність бронежилетів для ведення бойових дій.
 
 
 
Водночас буковинські військові, які вже більше тижня перебувають під селищем Металіст Луганської області, просять надати їм повітряну підмогу.

Про це кореспонденту molbuk.ua повідомило анонімне джерело із наших військовослужбовців.

- Нас вже більше тижня тут обстрілюють, - розповідає військовий. - "Луплять" із Градів, мінометів і всього, що там мають. Поки поранених і вбитих серед нас немає. Але я боюсь, що так буде не довго.

Ніякої підтримки з повітря нам не надають. Наше вище начальство сьогодні взагалі десь зникло. Можливо втекло. Ми тут усі перелякані. Боїмось, що нас тут залишили напризволяще, - з гіркотою в голосі повідомив чоловік.

На повідомлення кореспондента molbuk.ua про дану ситуацію в Центрі АТО сказали, що передадуть інформацію керівництву та пообіцяли розібратись у цій ситуації.
 
За минулі вихідні на сході країни загинуло троє бійців з Чернівецьких військових формувань.

Про це кореспонденту molbuk.ua повідомили в обласному військкоматі.

- Двоє загиблих були із батальйону технічної групи, - розповідає чернівецький обласний військовий комісар Віталій Чурай. - Один з них родом з Івано-Франківської області, інший - буковинець. Третій загиблий служив у сьомому полку спецпризначення, він також був родом із нашої області.

Зараз тіла знаходяться у Харківському морзі, де протягом одного чи двох днів буде проведено розпізначання. Після цього їх буде доставлено до нас для прощання і поховання. Більш детальну інформацію з приводу точної дати і години буде оприлюднено пізніше. Ми глибоко сумуємо за втратами наших бійців, - додав військовий.
 
Детальніше про життя буковинських солдатів неподалік зони АТО, читайте у газеті "Молодий буковинець" за четвер, 24 липня.

Джерело: Молодий буковинець та Чернівецький промінь. 

1