Буковинці масово беруть собі румунські паспорти і не бояться бути покараними

Буковинці масово беруть собі румунські паспорти і не бояться бути покараними

27.02.2013, 00:07

Власники двох паспортів кажуть, що можливе покарання за подвійне громадянство їх не лякає.

Поки депутати не визначилися з можливістю подвійного громадянства, мешканці прикордонних областей масово отримують паспорти сусідніх країн, йдеться у сюжеті випуску ТСН.Ранок.

Так, в Чернівецькій області лише за 2012 рік, за неофіційним даними, румунами на папері стали близько тисячі буковинців.

Микола є громадянином України і Румунії одночасно вже півтора року.

"Часто їздив по роботі, товар возив до Європи і треба було часто візи відкривати. Потім підказали, що можна так зробити", - пояснює Микола, чому оформив собі румунський паспорт.

Олеся теж хоче до українського паспорта ще й румунський. Можливе покарання за подвійне громадянство її не лякає. Каже, що 500 грн - це не гроші.

Саме така сума штрафу передбачена в новому законі, яким уперше впровадили покарання за заборонене подвійне громадянство.

Щоправда, закон досі не діє - його не підписав президент. Утім, навіть якби й діяв, довести наявність у людини двох паспортів практично неможливо. Щоби стягнути штраф, порушник має прийти до міграційної служби і заявити сам на себе.

"Таких фактів я не знаю - щоб хтось уже заявив про те, що має паспорт іншої держави", - каже керівник організаційно-контрольного відділу Чернівецької ОДА Іван Пазяк.

По при те, що в Україні подвійне громадянство заборонене, лише на Буковині - за неофіційними даними - до п'ятдесяти тисяч жителів мають румунські паспорти.

Джерело: ТСН.

 

1