Буковинським лісам ставлять за приклад кримські

Буковинським лісам ставлять за приклад кримські

22.04.2015, 19:13

Про досягнення та плани на майбутнє після виходу на пенсію, в інтерв'ю "Лісовому віснику" розповів вже коилшній начальник управління лісового та мисливського господарства в області Анатолій Ковальський. 

Важливими напрямками роботи, на думку Анатолія Ковальського, є розвиток мисливства, лісового туризму та недеревних ресурсів.

– У 2006-2007 роках, коли я тут працював, ми започаткували будівництво лісових доріг, – наголошує посадовець. – А згодом цю ініціативу перехопило Держлісагентство, і з того часу розпочалося будівництво лісових доріг в усій Україні.

Нині обсяг доріг на Чернівеччині становить 144 км. І це дає змогу розвивати лісовий туризм, а також вивозити низькосортну деревину, рубати її на щепу та доставляти до споживача.

– Раніше важкі грузовики не мали змоги проїхати, – зауважує начальник. – А завдяки прокладеним дорогам у нас, як кажуть, зелене світло.

– У нас налагоджена співпраця з Німеччиною, – веде далі співрозмовник. – Це і туризм, і мисливство, і переробка. Та зараз найголовніше – щоб в Україні настав мир і можна було залучати нові інвестиції.

Анатолій Йосипович залюбки ділиться планами на майбутнє. Каже, що хоче поринути у викладацьку справу.

– Мені запропонували викладати у Чернівецькому національному університеті імені Федьковича, – розповідає пан Ковальський. – А у Львівському лісотехнічному університеті планують відкрити нову спеціальність – «Лісовий туризм». Мені цей напрямок добре знайомий ще з часів роботи на півострові.

Анатолій Ковальський розповідає, що у Криму лісовий туризм розвинений на найвищому рівні. Спеціально побудували мисливські бази та висококласні готелі. А родзинкою кримського лісотуризму є багатомовний персонал та єгері, яких навчали іноземних мов задля кращого обслуговування закордонних гостей.

Щодо доходів, то, зі слів Анатолія Йосиповича, у 2006-му в Криму на цьому заробляли понад 3 млн грн. Для порівняння: Буковина заробила не більше 200 тис.

– Скільки сьогодні треба спиляти, вивезти, витратити матеріальних ресурсів, щоб отримати 3 мільйони гривень прибутку? А туризм – це не лише імідж галузі, а й оздоровлення та нові робочі місця, – констатує пан Анатолій.

Та й витрати тут, переконує начальник ЧОУЛМГ, значно менші, ніж ті, що йдуть на лісовирощування, переробку, рубки головного користування, догляду.

– Доводиться переконувати, що цим займатися треба, – продовжує Анатолій Ковальський. – На жаль, сьогодні не всі розуміють важливість розвитку лісотуризму. Часто мені говорять: «Ваша справа – ліс вирощувати і рубати!». Але я твердо переконаний, що завдання лісівників усієї України набагато ширше. І головна з усіх справ – зберегти ліс, щоб у ньому могли відпочивати наші правнуки!

P.S. 14 квітня Анатолій Ковальський відсвяткував свій 65-річний ювілей.  

Розмовляли кореспонденти «ЛВ» Анна КРАВЕЦЬ і Тетяна ГАЛАНІНА

Фото  з архіву Анатолія КОВАЛЬСЬКОГО

На фото: – Ця ялиця в об’ємі сягає 32 кубічних метри, висота – до 53 метрів, їй близько двохсот років, – коментує наступне фото. – Можна лише уявити, наскільки це потужне та величне дерево.

Всеукраїнський журнал «Лісовий вісник» (квітень 2015 №4/43)
http://lisvisnyk.at.ua/

Буковинські лісгоспи готуються до участі у відкритті туристичного сезону в Чернівцях

 25 квітня 2015 року об 11:00  на площі Пресвятої Марії у Чернівцях на Буковинському туристичному ярмарку офіційно відкриватимуть туристичний сезон на Буковині. Як розповідає заступник директора з питань благоустрою рекреації, туризму та комунікації ДП «Берегометське ЛМГ» Тетяна Тирон, у зв’язку з розвитком лісового гірського туризму на Буковині, рекреаційною привабливістю лісових угідь та необхідністю обміну досвідом в туристичній галузі участь у заході візьме Берегометський лісгосп, який уже неодноразово приймав відпочивальників у своїх угіддях.

Також інші лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства визначаються з представниками, які братимуть участь у відкритті туристичного сезону, та готують пропозиції для мандрівників щодо відпочинку на базі лісгоспів.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства

1


КОМЕНТАРІ (1)

Хай дякує Богу та спокійно відпочиває на пенсії пан Ковальський.  В лісі має бути господар, а не  пянки та гулянки, які лягають на куб.

avatar

Лісівник

23 квітня 2015 09:26