Буковинських митників дивують запізнілі орієнтування і слідчо-оперативні групи з незрозумілими повноваженнями, які податкова служба області шле на кордон

Буковинських митників дивують запізнілі орієнтування і слідчо-оперативні групи з незрозумілими повноваженнями, які податкова служба області шле на кордон

09.08.2015, 20:25

Значну партію сигарет вартістю понад 280 тисяч гривень вилучено в пункті пропуску  Порубне Чернівецької митниці ДФС.

На виконання вимог Президента України щодо недопущення переміщення контрабанди через державний кордон України та протидії втягування персоналу Державної прикордонної служби України в протиправну діяльність, в ході здійснення єдиного оперативного задуму прикордонники спільно із взаємодіючими органами влади продовжують заходи щодо виявлення в контрабандних товарів.

 Вчора в пункті пропуску “Порубне” митного поста “Вадул-Сірет” під час проведення поглибленого огляду напівпричепа-рефрижератора вантажного автомобіля марки “RENAULT”, здійсненого співробітниками Чернівецької митниці спільно з представниками Чернівецького прикордонного загону, виявлено приховані від митного контролю 22 635  пачок сигарет різних марок: “Marble”, “Compliment”, “NZ”, “Monte Carlo”, “Ashima”, “JIN LING” та “MARVEL”. Цигарки були розміщені в спеціально виготовленому тайнику – в 39-ти нішах порожнини підлоги напівпричепа.

Такі дії громадянина України, спрямовані на незаконне переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю тютюнових виробів, мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.1 ст.483 Митного кодексу України.

Предмети ПМП загальною вартістю понад 287 тис.грн. та напівпричеп-рефрижератор іноземного виробництва марки “CHEREAU”, оцінений у 150 тис.грн., вилучено.

Водночас Чернівецька митниця ДФС здивована некоректністю подачі інформації по даному факту деякими ЗМІ.:«На українському кордоні вилучили 30 тис. пачок контрабандних цигарок» (http://www.unn.com.ua/uk/news/1489787-na-biloruskomu-ta-rumunskomu-kordoni-viluchili-30-tis-pachok-kontrabandnikh-tsigarok-derzhprikordon), «Пограничники изъяли две партии контрабандных сигарет на границе с Румынией и Беларусью, погранслужба» (http://censor.net.ua/news/347033/pogranichniki_izyali_dve_partii_kontrabandnyh_sigaret_na_granitse_s_rumynieyi_i_belarusyu_pogranslujba), Чернівецькі прикордонники вилучили 23 тис. пачки сигарет на кордоні з Румунією http://zaxid.net/news/showNews.do?chernivetski_prikordonniki_viluchili_23_tis_pachki_sigaret_na_kordoni_z_rumuniyeyu&objectId=1361339#ad-image-0).

Виявлені предмети порушення митних правил ніхто нікому не передавав, вони були виявлені у вищеописаний спосіб у зоні митного контролю пункту пропуску «Порубне» митного поста Вадул-Сірет Чернівецької митниці ДФС та вилучені працівниками митниці по протоколу про порушення митних правил виключно у відповідності до вимог Митного кодексу України.

На жаль, до здобутків працюючих на кордоні намагаються долучитись багато служб, які не мають до цього жодного відношення. Замість виконання своїх  прямих обов’язків податкова служба області надсилає на кордон незрозумілі  запізнілі орієнтування та слідчо-оперативні групи з незрозумілими повноваженнями. Бажаємо податківцям успіхів по збору податків всередині країни!

ДОВІДКОВО:

Звітує Чернівецька митниця ДФС : робота у напрямку запобігання та протидії контрабанді й боротьби з порушеннями митних правил ведеться на належному рівні

Запобігання та протидія контрабанді, боротьба з порушеннями митних правил є пріоритетними завданнями митниці. Основні показники діяльності Чернівецької митниці ДФС за січень-липень цього року  свідчать про результативність роботи у визначеному напрямку.

До прикладу, підрозділами митниці запроваджено 943 справи про ПМП вартістю понад 7,5 млн.грн., що на 259 справ більше, ніж у звітному періоді минулого року.

Із запроваджених справ про ПМП - 557 (майже 60%) з реально вилученими предметами ПМП загальною вартістю майже 6 млн. 400 тис.грн.

Основними предметами правопорушення, вилученими у справах про порушення митних правил, були: тютюн, тютюнові вироби (450 випадків вартістю понад 4 млн.грн., що становить майже 50% від загальної кількості справ);промислові товари (28 випадків вартістю у понад 500 тис.грн.); горілчані вироби (40 випадків вартістю майже 70 тис.грн.) та ін.  

Упродовж звітного періоду до правоохоронних органів Чернівецької області направлено 18 повідомлень про протиправні діяння, що містять ознаки злочину, що на 8  повідомлень більше, ніж у минулому році.

До Держбюджету України перераховано кошти від стягнення штрафів та реалізації конфіскованого майна у справах про ПМП на суму майже 2 млн. 300 тис. грн. На постійній основі здійснюється взаємодія митниці з правоохоронними органами. За результатами проведених 92 спільних оперативних заходів (у 2014р. - 88) запроваджено 56 справ про ПМП на загальну суму понад 1 млн. 760 тис.грн.

З метою протидії контрабанді проводиться аналітична робота з наявними базами даних та документами, отриманими в ході оперативної діяльності, результатами якої є направлення запитів до митних служб іноземних держав.

Так, Управлінням аналізу ризиків та ПМП направлено 23 запити до митних органів іноземних держав та отримано 24 відповіді. За результатами взаємодії з митними органами іноземних держав  запроваджено 6 справ про ПМП на суму понад 1 млн. 180 тис.грн.

У 2014 році очільником митниці Миколою Салагором припинено існування схем, спрямованих на ухилення від сплати митних платежів, які впродовж попередніх років застосовувались громадянами при переміщенні товарів на митну територію України. Ця схема полягала у подрібненні партій товарів після їх вивезення з території Румунії із залученням підставних осіб, які, не являючись власниками ввезених в Україну товарів, за відповідну грошову винагороду заявляли ці товари як такі, що ввозяться “для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності”.

 Прес-служба Головного управління  ДФС у Чернівецькій області

 

1