Буковинський УКРОП готовий допомагати чернівчанам повернути кошти, переплачені «Чернівціобленерго»

Буковинський УКРОП готовий допомагати чернівчанам повернути кошти, переплачені «Чернівціобленерго»

19.09.2015, 12:15

Протягом останніх 7 місяців тарифи на електроенергію в Україні обраховувались і підвищувались, відповідно до Постанови НКРЕКП від 26 лютого 2015 року № 220. 8 вересня окружний адміністративний суд Києва визнав її незаконною і нечинною з моменту прийняття. Тобто фактично у громадян буде можливість відсудити переплачені за електроенергію кошти.  

Щоправда, за умови, що апеляційні інстанції не скасують рішення Київського окружного суду.

 Якщо рішення адміністративного суду залишиться в силі, громадяни зможуть добиватися відшкодування переплачених коштів у суді. Чернівецька обласна організація політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» готова надавати необхідну юридичну допомогу у підготовці позовних заяв.

 Для інформації.

8 вересня окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і нечинним з моменту прийняття постанову НКРЕКП від 26 лютого 2015 року № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню». Незаконною її визнано на основі того, що згідно діючої на момент прийняття редакції частини 2 ст. 12 Закону України «Про електроенергетику» виключні повноваження по встановленню тарифів на електроенергію були тільки у Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). При цьому такі повноваження були надані НКРЕКП тільки Законом № 514-VIII від 4 червня 2015 року, який набув чинності 16 липня 2015 року.

Суд також зазначив, що повноваження, надані суб'єкту саме законом, можуть бути змінені у бік зменшення або можуть бути надані іншій особі тільки законом, а не підзаконним нормативно-правовим актом.

 Таким чином, оскаржувана постанова НКРЕКП про поетапне підвищення тарифів прийнята з перевищенням владних повноважень, встановлених законом, а саме, ч. 2 ст. 12 Закону України «Про електроенергетику» та ст. 3 Закону «Про природні монополії». Рішення апеляційних інстанцій стосовно постанови Київського окружного суду ще невідоме.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької міської організації ПП "Українське об'єднання патріотів - "УКРОП"

Джерело: http://www.ukrop.com.ua/

1