Буковинський Іспас перетворюють на західноукраїнське звалище токсичних відходів?

Буковинський Іспас перетворюють на західноукраїнське звалище токсичних відходів?

14.01.2017, 14:34

На місцеве сміттєзвалище до Іспаса, що на Вижниччині, несанкціоновано звозять  відходи з Коломиї, Косова  і навіть Франківська. На доказ своєї правоти мешканці села показують товарні чеки з цих поселень, які відшукали у купах звезеного сюди сміття.

За словами скаржників, спритні ділки копають в Іспасі глибокі рови, де за плату закопують відходи. Приблизна ціна оборудки – 50 гривень за куб сміття, або 5 гривень за мішок відходів.  Одна з таких вирв розташована в заплаві річки Черемош, яка підтоплюється під час паводків чи повеней. А це, в свою чергу, створює небезпеку потрапляння отруйних речовин безпосередньо у води гірської річки.

Представники ініціативної групи місцевих мешканців переживають, що у котлованах можуть бути захоронені відходи не тільки побутового, але й  промислового походження, в тому числі хімічні і навіть токсичні. Відходи на вказані ділянки  транспортуються переважно у нічний час, вивантажуються у спеціально підготовлені місця й негайно присипаються шаром ґрунту. Селяни остерігаються, що хімічні чи токсичні відходи несуть ризик тривалого зараження ґрунтів, ґрунтових вод і можуть спричинити  екологічну катастрофу.

Селяни також нарікають на несанкціонований вибір щебеню, який зазвичай добувають з 19.00 і до самого ранку.  Утворені таким чином глибокі рови розміром 100 м кв  і більше завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу, зокрема, вже змінили русло річки. Намул від миття видобутого гравію осідає не у відстійниках, яких ніхто не копає, а у вигляді бруду шириться селом.

На сільському лузі вирубали всі добрі дерева. Там, де колись ріс діловий ліс – нині утворились дороги. Селяни стверджують, що вирубано 3-4 га ділового лісу.

Громада обурена такими діями і вимагає створення спеціальної комісії за участю представників громади села.

Люди також стверджують, що всі ці неподобства задокументовано депутатом Вижницької ОТГ Олександром Климом від "Українського об'єднання патріотів - УКРОП". Займатися цією проблемою депутат почав ще до Нового року попри тривалий період Різдвяно-Новорічних свят. Олександр Клим вже звернувся до обласної екологічної інспекції з вимагою припинити  протиправну діяльність в Іспасі та притягнути винних до відповідальності. 

1