Буковинські лісівники єдині не працювали за корупційною схемою, яку нав'язував керівник від 'Свободи' (+ВІДЕО)

Буковинські лісівники єдині не працювали за корупційною схемою, яку нав'язував керівник від "Свободи" (+ВІДЕО)

16.03.2015, 19:17

 Про це говорили на засіданні Чернівецького прес-клубу, яке відбулося 16 березня 2015 року в рамках програми «Правозастосування й управління в лісовому секторі країн східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства-2» (ФЛЕГ II), що фінансується Європейським Союзом.

Практикуючий юрист та консультант програми ФЛЕГ Олег Сторчоус презентував книгу «Запобігання та протидія корупції в лісовому секторі України: практичний посібник» (автори — О. Сторчоус, О.Банчук, С. Тараненко – Київ-Черкаси: Світовий банк, 2014) та навів приклади застосування антикорупційного законодавства в області і зробив аналіз такої практики. Посібник містить ґрунтовні роз’яснення застосування положень антикорупційного законодавства в лісовому секторі, надається тлумачення обмежень та заборон, встановлених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» для працівників лісового господарства. Ґрунтуючись на судовій практиці, авторами проведений аналіз проблем застосування вказаного закону в діяльності лісогосподарських підприємств. У виданні також представлений практичний коментар норм кримінальної та адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь, що враховує специфіку лісової галузі. Видання розраховане на фахівців лісового господарства, підприємців лісопереробного сектора, державних службовців, суддів, працівників правоохоронних органів, адвокатів, журналістів, викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться запропонованою тематикою. Законодавство приведене станом на 01 січня 2014 року.(Текст посібника можна скачати з сайту програми ФЛЕГ в Україні: http://www.fleg.org.ua/docs/200)

Програма ФЛЕГ передала Держлісагентству України 860 примірників посібника щодо   запобігання корупції в лісовому секторі. Держлісагентство поширило книгу серед обласних управлінь лісового господарства, підприємств Держлісагентства та центрів підвищення кваліфікації в структурі Держлісагентства.  

Також пан Сторчоус навів приклади застосування антикорупційного законодавства у нашій області. Зокрема, про притягнення до відповідальності в. о. директора Глибоцького Держспецлісгоспу АПК, котрий не повідомив за належністю про виникнення конфлікту інтересів при укладенні угоди про купівлю деревини між державним підприємством та приватним, яке очолював його родич, про відповідальність єгеря Сторожинецького лісництва за несвоєчасне подання декларації про доходи та майно тощо.

«Ми не займаємося розслідуванням, а хочемо стимулювати суспільство до налагодження об’єктивного діалогу між громадськістю і лісовою галуззю», - зазначив автор.

Начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського  господарства п.Анатолій Ковальський, який взяв участь у засіданні теж оцінив користь видання. Він зазначив, що корупцію в лісовому господарстві можна подолати тільки при активній участі громадськості. Очільник управління повідомив, що вже працює «гаряча лінія», детальніше тут: http://www.cvoulg.cv.ukrtel.net/telefony.html, на яку можна телефонувати та повідомляти про такі порушення як  браконьєрство, незаконне володіння мисливською зброєю, вирубка дерев, тощо.

Директор Департаменту екології та туризму Чернівецької ОДА п.Ярослав Когутяк, завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Чернівецької ОДА п.Віталій Савкін та заступник начальника Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС  в Чернівецькій області п.Олег Степанюк надали інформацію застосування антикорупційного законодавства в лісовій галузі нашої області та  підтримали думку про те, що антикорупційне законодавство потребує вдосконалення та узгодження з підзаконними актами, оскільки покарання за злочини проти природи часто не відповідає скоєному. Здебільшого винні обмежуються адміністративними стягненнями у вигляді штрафів.

 Консультант програми ФЛЕГ Олег Сторчоус запевнив, що в рамках програми також працюють над пропозиціями по вдосконаленню антикорупційного законодавства    в лісовому секторі.  

Частково використано матеріали chas.cv.ua

1