Буковинські лісгоспи можуть передати у концесію

Буковинські лісгоспи можуть передати у концесію

28.07.2017, 19:03
Ліс ризикує стати чиєюсь приватною власністю

Згідно з документами, оприлюдненими на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі, 359 державних підприємств упродовж 2017-2020 років планують передати у концесію, до яких належать також служби автомобільних доріг в областях України, державні лісгоспи, ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» та ін.

Власне, концесія передбачає передачу у тимчасове користування цих підприємств.

У Чернівецькій області у концесію планують передати: Службу автомобільних доріг у Чернівецькій області, ДП «Чернівецьке лісове господарство», ДП «Берегометське лісомисливське господарство», ДП «Сторожинецьке лісове господарство», ДП «Путильське лісове господарство», ДП  «Хотинське лісове господарство», ДП «Хотинське державне спеціалізоване лісництво агропромислового комплексу», ДП «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький держспецлісгосп», ДП «Кіцманський ліс агропромислового комплексу», ДП «Заставнівське державне спеціалізоване лісництво агропромислового комплексу».

- Найбільші економіко-екологічні ризики може мати концесія лісгоспів, - вважає економіст Віталій Семенюк. – З одного боку, лісгоспи є офіційно хронічно збитковими підприємствами та потребують реформування. А з іншого, навіть при тому, що вони перебувають під контролем і у власності держави та суспільства, особливо гостро стоїть проблема вирубки лісу, яка може після концесії лише загостритись. Тому важливо, які суб’єкти будуть концесіонерами в результаті укладання даних договорів концесії лісгоспів. За найбільш песимістичного розвитку подій, приватні структури отримають офіційне право на вирубку лісу, при якому ліс, який є надбанням і власністю суспільства, фактично буде приватною власністю.

За словами економіста, нині є уже достатньо прикладів орендарства ставків і озер в області, коли номінально орендовані озера де-факто стають власністю орендарів і населення не має доступу до водойм. Така ж сама ситуація можлива в перспективі і з лісами.

Яна МАРІЯНЧУК

 Довідка

Конце?сія — договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам. Концесіоне?р — суб'єкт підприємницької діяльності, який на підставі договору отримав концесію.
 
Джерело: https://pogliad.ua/news/bukovina/bukovinski-lisgospi-timchasovo-peredadut-u-koristuvannya-privatnomu-sektoru-341054
1


КОМЕНТАРІ (3)

Де це Володя Бобер знайшов такого брехливого економіста Віталія Семенюка? Схоже, Володє Бобру проплатили черговий заказнячок, а він гроші не нюхає, за бакс надрукує любу муру. Всі буковинські держлісгоспи, Володя Бобер, є прибутковими. І саме тому, що вони прибуткові, їх і приватизують через концесію. Не пасує якось брехати очільнику буковинських журналістів. Навіть за гроші.

avatar

Бобру-йожику

28 липня 2017 21:01

Свєта Ісаченко, пірви цю дуру Яну Маріянчук на шмаття

avatar

Майкл Щур

31 липня 2017 09:28

Яна Маріянчук - наївна дівчинка, яка повторює, як папужка, що їй наговорять пройдисвіти типу цього Віталія Семенюка. А от з Семенюком - окрема розмова. Загалом економічний факультет ЧНУ - це якесь збіговисько невігласів. Як з,ясувалося, економіст Віталій Семенюк просто висловив свою, як він пояснив у телефонній розмові, суб,єктивну думку про хронічну збитковість лісгоспів, просто взяту ним зі стелі! От так йому здалося, що лісгоспи збиткові, хоча фінансова звітність за останні кілька років свідчить протилежне. В нашій області навіть держспецлісгоспи АПК працюють з прибутком. Не взявши жодної копійки з бюджету (на відміну від інших областей), державні лісові підприємства вибудували розвинену інфраструктуру лісового господарства, сплачують багатомільйнні податки. І отакі семенюки зараз своєю брехнею підводять основу для того, щоб усі набутки трудових колективів державних підприємств разом з багатющими лісами Буковини опинилися в руках приватних структур, які вже не будуть сплачувати такі обсяги податків. У першу чергу постраждають місцеві бюджети тергромад. Але місцева влада під орудою ОДА (як власник ресурсу) сидить мовчки і чекає, коли їй спустять вказівку згори розправитися з державними підприємствами! А Яна Маріянчук допомагає декому захопити природний ресурс області. На дурників схема захоплення і розрахована.

avatar

Ісаченко

31 липня 2017 11:48