Буковинські «батьківщинівці» вимагають загальнообов’язкового медстрахування

Буковинські «батьківщинівці» вимагають загальнообов’язкового медстрахування

10.08.2020, 19:54

Депутатка фракції «Батьківщина» Чернівецької облради Світлана Фочук внесла пропозицію звернутися до керівництва держави щодо запровадження в Україні системи загальнообовязкового медичного страхування. Як повідомляє пресслужба обласного осередку партії, депутати підтримали звернення і воно буде направлене до президента і премєр-міністра України.

У зверненні підкреслюється, що епідемія коронавірусу продемонструвала неефективність нашої системи охорони здоровя і її реформи, яка триває. Замість цієї реформи «повинна бути прийнята така система медичного забезпечення, яка працює в більшості розвинених країн світу – система обов’язкового медичного страхування», йдеться у зверненні.

Фінансування медичної галузі, на переконання депутатів, повинно здійснюватися з чотирьох джерел: частка коштів державного бюджету та коштів фондів соціального страхування – до 30%;  частка коштів місцевих бюджетів – до 10%; позабюджетні кошти загальнообов’язкового медичного страхування – 50- 60%; приватні кошти громадян (кошти добровільного медичного страхування, благодійних фондів та міжнародної допомоги) – до 15%.

«За бюджетні кошти необхідно забезпечити фінансування зокрема: екстреної медичної допомоги, невідкладної стоматологічної та паліативної допомоги, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, щеплення проти інфекційних хвороб. Також держава повинна опікуватися боротьбою з важкими, рідкісними та соціально-небезпечними захворюваннями (СНІД, туберкульоз, гепатит тощо)», - вважає Світлана Фочук. 

1