Буковинка-банкір впродовж шести з половиною років цинічно обкрадала вкладників

Буковинка-банкір впродовж шести з половиною років цинічно обкрадала вкладників

08.03.2016, 22:03

   Викривши 37-річну жительку райцентру Кельменці у серії тяжких службових злочинів, зокрема у привласненні майже двох з половиною мільйонів гривень своїх земляків, місцевий (районний) суд дав її протиправним діям цілком принципову оцінку і за скоєне відрядив  жінку  у місця суворої ізоляції від суспільства на досить тривалий термін…  

         Минулого тижня у судовому засіданні було достовірно встановлено, що фігурантка впродовж 2006-2012 років працювала бухгалтером, а згодом  - завідуючою операційною частиною місцевого територіально відокремленого відділення публічного акціонерного товариства „Державний ощадний банк України”. І практично з перших місяців трудової діяльності стала, перш за все, дбати про ємкість свого, як згодом виявиться, бездонного гаманця, а вже потому про розвиток, зміцнення та авторитет серед населення цієї банківської установи - на посаду була призначена 3 липня 2006-го, а перших чужих 870 євро «прибрала до рук»  уже 21 вересня того ж  року.

         Тож згодом, а знаємо, що апетит приходить, як правило, у процесі споживання їжі, настільки призвичаїлась до систематичного поповнення власного рахунку чужими гривнями та валютою, настільки навчилась маніпулювати банківськими документами суворої звітності, що зупинитись, вдовольнити власні меркантильно-егоїстичні потреби вже не могла.

          У ході судового процесу було схематично окреслено одразу кілька злочинних схем, за якими «працювала»  жінка-банкір. За одним із них вона, для прикладу, отримувала від вкладника на зберігання установи 8 тис. доларів США. Цю цифру вносила у відповідний бланк, який видавала відвідувачу, а ось у банківські платіжки вносила зовсім іншу суму. Тобто у касу потрапляло лише 800 «зелених», а різниця автоматично переходила у її власність. Таким чином, за довгих шість з половиною років роботи Завідуюча відділенням «кинула» тридцять п’ять вкладників майже на 185 тисяч доларів  США, понад 55 тисяч євро та 133 тисяч гривень – всього в еквіваленті на 2 мільйони 443 тисячі 780 гривень.

         Сьогодні важко зрозуміти, на що розраховувала, яким чином та за рахунок яких механізмів зловмисниця сподівалася приховати свою причетність до цієї серії посягань на чуже. Скільки ще часу вона користувалася б безконтрольністю безпосередніх керівників, який би ще період так безкарно, цинічно та безсоромно обкрадала людей та банк, коли б не самі вкладники, які, виявивши свої по-варварськи опустошенні рахунки, забили сигнал «тривоги», коли б не компетенція, терпіння та фаховий професіоналізм фінансових експертів та правоохоронців, які все ж вивели її на «чисту» воду. 

На лаві підсудних екс-банкірша всіляко заперечувала свою причетність до цієї злочинної епопеї, посилалася на прикрий збіг обставин, помилкові результати зустрічних перевірок тощо. І все ж показами обманутих вкладників та свідків, протоколами впізнання, експертизами та іншою доказовою базою її провина у протиправних посяганнях на чуже, зокрема, у шахрайських діях, що завдали значної шкоди потерпілим; привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах та службових підробленнях, що спричинили тяжкі наслідки  (ст. ст. 190, 191 та 366 КК України), була встановлена у повному обсязі.

 І у кінцевому результаті служителі Феміди призначили їй цілком адекватне до тяжкості злочинів покарання, за яким тепер (якщо проголошений судом першої інстанції вердикт набере чинності) вона на довгих шість з половиною років має відбути на тверді нари  колонії.

Окрім того, вона зобов’язана сплатити 5 тис. гривень штрафу, відшкодувати заподіяні банку  матеріальні збитки,  її також на три роки позбавлено права займати посади, що можуть бути  пов’язанні із виконанням адміністративно-господарських обов’язків. За цим же вироком у підпільної мільйонерші буде конфісковано все нажите за рахунок інших особисте майно.

Володимир Драюк, ТУ ДСАУ в області

1