Буковинець-військовослужбовець покараний за незаконний обіг бойових припасів та вибухових речовин

Буковинець-військовослужбовець покараний за незаконний обіг бойових припасів та вибухових речовин

08.03.2016, 22:05

Минулого тижня Хотинський районний суд розглянув матеріали кримінального провадження щодо місцевого жителя…

Було встановлено, що 24-річний молодий чоловік, який проходив дійснувійськову службу за мобілізацією в одній із стройових частин, у серпні 2015 року поблизу загальновійськового полігону, що дислокується у  Миколаївській області, випадково (за його показами на лаві підсудних) натрапив на раніше кимсь облаштовану схованку, з якої видобув цілий боєкомплект - 214 набоїв  калібру 5,45 мм, 91 патронів калібру 7,62 мм та бойову гранату «РГД-5».

Про це повідомляє Територіальну управління Державної судової адміністрації України в області.

Згодом, у супереч чинному законодавству України та відомчим посадовим інструкціям, хотинчанин про знахідку у правоохоронні органів та безпосереднім командирам військової частини не повідомив, а, як зазначено у матеріалах провадження, «діючи умисно, керуючись корисливими мотивами, безоплатно придбав вищевказані бойові припаси шляхом привласнення та зберігав їх з метою подальшого збуту»…

У подальшому, домовившись із земляком про часткову реалізацію даного боєкомплекту за певну грошову винагороду, підготував поштове відправлення і 7 вересня 2015 року засобами служби доставки ТОВ «Нова Пошта» відправив «замовнику» у Чернівці  276 набоїв, що, за висновками  експертів,  є боєприпасами для вогнепальної нарізної зброї, а також бойову граната «РГД-5», що належить до категорії бойових припасів (вибухового пристрою промислового виготовлення) та придатну до вибуху.

Дещо пізніше – 17 вересня 2015-го – наш земляк перемістив іншу частину незаконно придбаних ним боєприпасів – 29 набоїв калібру 5,45 та 7.62 мм за місцем проживання у Хотинський район, і зберігав їх з метою подальшого  збуту до 28 вересня минулого року, тобто до часу їх виявлення та вилучення у ході санкціонованого обшуку працівниками військової прокуратури.

Розглянувши та ретельно проаналізувавши докази, суд визнав фігуранта винним у придбанні, зберіганні, носінні та збуту бойових припасів та вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу (ст. 263 ч.1 КК України) і за скоєне, а також на основі укладеної між військовим прокурором та підозрюваним угоду про визнання винуватості призначив йому покарання у виді  восьми місяців перебування у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців.

Окрім того, цим же вердиктом засудженого зобов’язано виплатити 1 тис. 714 гривень за проведені на етапі попереднього провадження численні  експертизи.

До речі, згодом стало достовірно відомо, що «покупець» придбав у фігуранта 246 набоїв різного калібру до автоматичної вогнепальної зброї та бойову гранату «РГД-5» для комерційної мети і згодом перепродав цей боєкомплект ще одній особі. Але це, як мовиться в одному телесеріалі, «зовсім інша історія».

Володимир Драюк, ТУ ДСАУ в області

1