Буковина зможе постачати черешню на експорт

Буковина зможе постачати черешню на експорт

30.08.2023, 07:49

У фермерському господарстві «Макосад», що в Чернівецькій області, вважають, що при насадженнях від 15 га та оптичній сортувальній лінії можливий експорт в ЄС, де черешня до семи разів дорожча, ніж в Україні.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповідає співвласник господарства Владислав Макаренко.

З 6 га «Макосад» цього сезону зібрав близько 30 тонн черешні.

«Забрав її в основному місцевий ринок, трохи супермаркет, – пояснює фермер. – Ми зараз ще не готові до великих партій, бо для цього має бути сортувальна лінія. А економічний сенс для цього буде, якщо мати хоча б 15 га насаджень та сучасну оптичну сортувальну лінію, яка виявляє пошкодження, не тільки зовнішні, а й всередині плодів».

Поки в садівничому складі господарства лише 6 га черешні, та «Макосад» дуже активно експериментує із різними сортами, технологіями та схемами висаджування, доводячи, що Чернівецька область може стати потужним постачальником черешні, у тому числі на експорт.

«Ми дивились, якими лініями облаштовані господарства у Німеччині. До речі, коли ми там були, черешня в Україні коштувала 1 євро/кг, а у Німеччині – 7 євро/кг. Тож вони дуже дивувалися, навіщо нам ця тема, якщо черешня така дешева. Хоча, звісно, у них собівартість вирощування значно вища», – розповідає Макаренко.

1