Буковина стрімко піднялася у рейтингу соціально-економічного розвитку - із самісінького дна на третю позицію

Буковина стрімко піднялася у рейтингу соціально-економічного розвитку - із самісінького дна на третю позицію

01.06.2016, 12:04

За минулий рік Чернівецька область обігнала більшість регіонів України за рівнем соціально-економічного розвитку і навіть втрапила до трійки лідерів після Київської та Харківської. І обігнала, до речі, доволі швидко, бо ж іще наприкінці минулого року фахівці Мінрегіонбуду нам віддавали шосту сходинку - з кінця. А це мало б значити, що жити буковинцям стало краще. 

-Нічого не змінилося, що краще стало? Ще гірше стало.

-А що можна сказати, якщо наші українці навіть 100 євро зарплату не отримують, а все в доларах рахують.

-Ні, що краще? Ціни ростуть, все росте. Яке краще в Україні?

-Найкращий показник - оцінка, яку дадуть люди, це рівень життя - на скільки він піднявся, - зазначає Олександр Фищук, голова Чернівецької ОДА.

Та оцінка фахівців Мінрегіонбуду значно оптимістичніша. Для створення рейтингу успішності областей оцінювали розвиток інфраструктури, доступність послуг освіти та медицини, економічний розвиток та рівень соціальної захищеності - загалом 12 позицій, з яких за 4-ма Буковина отримала високі оцінки. 

-Економічна ефективність - 1 місце, розвиток інфраструктури - 1, інвестиційний розвиток та співпраця - 2, ефективність праці - 2 місце, - каже Ігор Сідляр, директор Департамену економічного розвитку Чернівецької ОДА.

І чи не найкраще "підтягнули" область догори в рейтингу саме інвестиції, які вдалося залучити, зважаючи на сусідство з країнами ЄС. Бо саме коштом різноманітних партнерів вдалося покращити й інші показники соціально-економічного розвитку.

-У 2015 році передбачалося реалізувати 59 проектів з обсягом фінансування 2 мільярди 384 мільйони. Впровадили 39 проектів, які профінансовані на суму 2 мільярди 296 мільйонів гривень. Не реалізували 30 проектів - у зв’язку з відсутністю фінансування, пошуком інвесторів, коригуванням проектно-кошторисної документації, - розповідає Ігор Сідляр, директор Департамену економічного розвитку Чернівецької ОДА.

У нинішньому році ж планують втілити майже втричі більше проектів - 169. А тому, кажуть в облдержадміністрації, писати нові на цей рік уже не треба. Прийматимуть такі ідеї хіба що від новоутворених громад.

-Коли це буде приходити від об’днаних територіальних громад, які тільки почали процес формування і планування своєї діяльності, що їм потрібно для того, аби на належному рівні надавати соціальні, медичні, освітні, адміністративні послуги, - зауважує Ігор Сідляр, директор Департамену економічного розвитку Чернівецької ОДА.

І це правильно, переконаний експерт. Бо зараз підтримувати новоутворені громади вкрай необхідно, щоб давати гарний приклад тим, хто ще не наважився на такий крок. 

-Зараз максимально активно включились в роботу місцеві ради і практично в кожному районі відбуваються дискусії, обговорення. Більше того - у нас уже декілька громад вийшли на такий злагоджений режим і я думаю, що до кінця року у нас буде ще декілька об’єднаних громад, - каже Ігор Баб’юк, експерт із децентралізації.

І хоч у Мінрегіонбуді кількість новоутворених об’єднань не оцінювали при формуванні рейтингу, це теж важливо. Бо ж це - нові прибутки до місцевих бюджетів, а значить - і розвиток усіх тих напрямків, які, на думку київських чиновників, впливають на соціально-економічний успіх, тобто на рівень життя людей. 

Джерело: ТВА

1


КОМЕНТАРІ (2)

А якби почали будувати дороги, а не красти ліс, може реально було б видно якісь зрушення!

avatar

Чернівчанин

01 червня 2016 10:17

avatar

Iurii Shcherbatyi

01 червня 2016 10:35