Буковина скоротила експорт деревини майже на 45 %, ліс на вокзалі - майже з усієї України

Буковина скоротила експорт деревини майже на 45 %, ліс на вокзалі - майже з усієї України

20.07.2015, 20:47

Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства, у зв’язку з інформацією, оприлюдненою у ряді місцевих та всеукраїнських ЗМІ, інформує про наступне.

Чернівецька область є прикордонною, тому її залізничними шляхами транспортують лісопродукцію майже з усієї території України. Раніше повідомлялося, що із загального обсягу лісоматеріалів, оформлених для експорту Чернівецькою митницею, лише 6% заготовлені лісгоспами Чернівецького ОУЛМГ.

Інформуємо, що Чернівецьке ОУЛМГ та підпорядковані підприємства впроваджують у життя політику скорочення експорту. Так, за 2014 рік поставку лісопродукції закордонним покупцям скорочено на 15%, а від початку 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – майже на 45%.

За 6 місяців поточного року, згідно з оперативними даними, реалізовано 265,8 тис. кбм деревини на суму 158,4 млн. грн. З них експортовано лише 98 тис. кбм лісопродукції на суму 82,7 млн. грн.  Так, питома вага експорту в загальному обсязі реалізації становить 36%, а в грошовому еквіваленті приносить 52% доходів.

Окрім цього, від початку 2015 року на 18,2 тис. кбм скорочено обсяг лісозаготівлі. Так, у І півріччі 2014 року від усіх видів рубок заготовлено 391,7 тис. кбм, а у І півріччі 2015 року – 373,5 тис. кбм деревини.

Збільшено обсяги рубок, які спрямовані на формування якісних та стійких деревостанів. Зауважуємо, що всі ці види рубок мають великий затратний механізм та низький вихід ліквідної деревини, проте вони відіграють надзвичайно важливу роль у формуванні майбутніх лісів в області. Зокрема, від початку року рубки догляду за молодняками проведено на площі 1440 га при завданні 1177 га. До кінця року такі важливі лісогосподарські заходи будуть проведені на площі 3150 га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент объявил войну черным лесорубам на Буковине

Вчасно та у повному обсязі на території державного лісового фонду лісгоспами проводяться заходи із лісовідтворення. Зокрема, цьогоріч створено лісові культури на площі понад 950 га при плановому завданні 885 га. У тому числі, з метою збільшення лісистості Чернівецької області на 5,1 га нелісових земель державного лісового фонду ДП «Сокирянське лісове господарство» створено нові ліси. Шляхом природного поновлення лісу заходи із лісовідновлення проведено на площі майже 1550 га.

З отриманих коштів від реалізації деревини практично за відсутності бюджетного фінансування лісогосподарські підприємства здійснюють ряд важливих лісогосподарських заходів, а також, підкреслюємо, виконують усі податкові зобов’язання перед державою. Згідно з оперативними даними, підприємства облуправління за 6 місяців поточного року поповнили бюджети усіх рівнів на 43,8 млн. грн,що удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року (І півріччя 2014 року сплачено 20,6 млн. грн). Єдиного соціального внеску цьогоріч зроблено на суму 26 млн. грн. Для  порівняння, за аналогічний період сплачено ЄСВ на 21,5 млн. грн, темп росту складає 121%.

Також середньомісячна заробітна плата штатних працівників лісової галузі на Буковині становить 3727 грн, темп росту до відповідного періоду минулого року – 136,4%. Зокрема,  по держлісгоспах цей показник становить 4091 грн (темп росту -138%), а по лісогосподарських підприємствах АПК - 2541 (темп росту - 125%).

Акцентуємо, що неодноразово громадські активісти піднімали питання щодо ймовірних лісопорушень на території держлісфонду окремих лісогосподарських підприємств. Контролюючими органами, у тому числі Чернівецьким ОУЛМГ та Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області, було здійснено ряд перевірок діяльності цих лісгоспів. Держекоінспеція у Чернівецькій області у ході перевірок виявила лише несуттєві порушення та встановила, що лісогосподарська діяльність лісгоспами Чернівецького ОУЛМГ ведеться на належному рівні, з дотриманням вимог чинного законодавства та на основі безперервного, невиснажливого і раціонального лісокористування.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства

1