Будівництво шести нових гідроелектростанцій на Дністрі вирішили призупинити

Будівництво шести нових гідроелектростанцій на Дністрі вирішили призупинити

07.10.2021, 09:25

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів повідомляють про призупинення будівництва шести нових гідроелектростанцій на Дністрі у зв’язку з економічною недоцільністю.

«В Україні були плани побудувати ще кілька ГЕС, але детальне вивчення показало, що ні екологічно, ні економічно це не виправдано», – розповіли у відомстві.

Разом з цим, у міністерстві наголошують на тому, що відбуваються регулярні зустрічі робочих груп разом з молдовсько-українською комісією. Зокрема, наприкінці поточного місяця заплановане засідання спільної комісії, де будуть підняті нагальні питання. Раніше з Міністерством довкілля Молдови було намічено подальші плани. Очільниця відомства Юліана Кантарджиу хотіла відвідати гідроенергетичні об’єкти в Україні, і українська сторона готова задовольнити такі наміри. У свою чергу Молдова запропонує тристоронній договір між Україною, Молдовою і Румунією про співробітництво щодо транскордонних вод.

 Раніше Кишинів наполягав на європейській експертизі ризиків щодо будівництва ГЕС на Дністрі. Робота Дністровської Комісії відкрила нову сторінку у транскордонних відносинах України та Республіки Молдова, які на сьогодні ґрунтуються на принципах поваги та довіри. 

Про це заявив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв на третій зустрічі 9-тої сесії наради Сторін Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер.

Третя зустріч сесії присвячена обговоренню переваг транскордонного водного співробітництва та ключових досягнень регіональних проєктів за останні роки. 

“Практично усі водні об’єкти на території України є транскордонними, тому збереження та користування спільними водами має вирішальне значення для досягнення сталого розвитку, миру та стабільності”, - зауважив Михайло Хорєв.

За його словами, наразі Україна практично з усіма транскордонними сусідами має двосторонні угоди. Одним із вдалих прикладів такої роботи та виконання Україною та Республікою Молдова вимог Конвенції є створення українсько-молдовської Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер.

 “Попри молодий вік Комісії, вона ефективно виконує свою роль для досягнення доброго екологічного стану вод басейну річки Дністер і захисту природних ресурсів та екосистем. Робота Дністровської Комісії відкрила нову сторінку у транскордонних відносинах України та Республіки Молдова, які на сьогодні ґрунтуються на принципах поваги та довіри. І що важливо, ми чуємо один одного”, - зазначив Михайло Хорєв.

Перед Комісією стоїть чимало завдань, серед яких забезпечення населення України та Республіки Молдова якісними водними ресурсами, досягнення доброго екологічного стану вод, управління паводками, збереження та відновлення біорізноманіття, захист заповідних територій, розвиток енергетичного потенціалу та зрошення

“Наразі Україна та Республіка Молдова напрацьовують пропозиції для створенням Спільної українсько-молдовсько-румунської комісії зі сталого використання та охорони річки Прут. Розраховуємо розпочати міждержавні перемовини вже найближчим часом, - повідомив Михайло Хорєв. -  Тому Україна підтримує цілі Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер та закликає країни приєднуватися до неї, адже це надійний інструмент для сталого управління транскордонними водними ресурсами шляхом співпраці між сусідніми країнами”.

Джерело: https://fbc.ua/ та https://mepr.gov.ua/
1