Буде прикро, якщо поїзд «Новодністровська об’єднана громада» з Ломачинцями та Білоусівкою піде вперед, а Ожевому та Василівці доведеться або наздоганяти його, або чекати на інший

Буде прикро, якщо поїзд «Новодністровська об’єднана громада» з Ломачинцями та Білоусівкою піде вперед, а Ожевому та Василівці доведеться або наздоганяти його, або чекати на інший

25.05.2016, 22:59

Найближчими днями на сесіях Ожівської та Василівської сільрад розглядатимуться питання про добровільне об’єднання із містом енергетиків в одну громаду. Із запитаннями щодо подальшого розвитку подій у рамках адміністративно-територіальної реформи ми звернулися до секретаря Новодністровської міської ради Наталі Кримняк.

– Ломачинецька та Білоусівська сільради уже визначилися: більшістю голосів депутати проголосували за об’єднання в Новодністровську територаільну громаду. Дякую і мешканцям сіл, і депутатам за те, що, незважаючи на тотальну дезінформацію і тиск, було узаконено волевиявлення громад. За те, що вони повірили нам та повірили у перспективу Новодністровської громади. Наразі ми чекаємо на результати сесії Ожівської сільської ради, яка відбудеться 27 травня, та Василівської сільради, що запланована на 31 травня. На початку червня буде підписане розпорядження Новодністровського міського голови про створення спільної робочої групи. Вона розпочне свою роботу у будь-якому випадку – не залежно від того, як проголосують депутати в Ожевому та Василівці. Це необхідно для того, щоб рухатися далі в напрямку створення Новодністровської об’єднаної територіальної громади, адже терміни реалізації адміністративно-територіальної реформи чітко прописані законом і вже спливають. Так згідно із законом про «Про добровільне об’єднання територіальних громад» до 15 серпня потрібно подати на розгляд обласній раді пропозиції щодо формування бюджету об’єднаної громади на наступний рік. Буде прикро, якщо з якихось причин (наприклад, зрив проведення сесій сільрад) наш поїзд «Новодністровська об’єднана громада» з Ломачинцями та Білоусівкою піде вперед, а Ожевому та Василівці доведеться або наздоганяти його, або чекати на інший – «Романківецький» чи «Грубнянський», але аж ніяк не «єдину Сокирянщину», як вводять в оману людей. Є відповідь Чернівецької ОДА робочій групі по об’єднанню територіальних громад Сокирянського району за підписом Володимира Куліша про те, що вже існуючі об’єднані громади, як то Сокирянська та Вашківецька, не можуть припинити свого існування. Відповідно Сокиряни не можуть бути центром громади, яка, за ідеєю райради, об’єднає усі населені пункти району. А де саме буде визначений центр, навколо якого зможуть об’єднатися села Сокирянського району, ще достеменно невідомо. Сподіваюся, що в Ожевому та Василівці рішення буде прийняте на користь Новодністровська і що депутати цих сільських рад врахують волевиявлення їхніх громад. Хочу закликати депутатів Ожевого та Василівки: якщо вам небайдужа подальша доля мешканців громад, прислухайтесь до думки людей – ваших виборців — і дійте виключно в рамках закону!

– Якщо на вищезгаданих сесіях рішення про добровільне об’єднання із Новодністровськом не буде ухвалено, якою буде перс-пектива утворення Новодністровської громади?

– У такому випадку, як уже було сказано, ми починаємо процес створення Новодністровської об’єднаної територіальної громади, котра складатиметься із Новодністровська, сіл Ломачинці та Білоусівка. А Ожеве і Василівка чекатимуть подальших дій своїх депутатів, тому що закон про дооб’єднання ще не прийнятий. Багато хто із високопосадовців говорить, що можливість дооб’єднатися пізніше буде, але не вирішено питання про проведення місцевих виборів, а отже і про представників у раді від приєднаних пізніше населених пунктів.

– Чи передбачає наразі Новодністровська міська влада обмежитися об’єднанням виключно із тими населеними пунктами, згідно із Перспективним планом формування громад Чернівецької області, чи розглядається можливість об’єднання з іншими селами?

– До нас попередньо зверталася сільський голова с. Жван, яка повідомила, що в їхній громаді обговорюється можливість приєднання до Новодністровська. Дійсно, для мешканців цього села було б зручно отримувати адміністративні послуги у Новодністровську. Наше місто значно ближче, аніж їхній районний центр – Муровані Курилівці. Проте для реалізації бажання громади потрібно пройти досить складну процедуру – зміну територіальних меж області, адже ЗУ «Про добровільне об ’єднання територіальних громад» передбачає утворення ОТГ у межах однієї області. Тож громада Жвану першочергово повинна звертатися до своєї обласної влади, Кабміну та Верховної Ради. Тоді, у разі прийняття закону про дооб’єднання, можна буде розглядати питання про розширення меж Новодністровської громади. Це стосується й інших сіл Сокирянського району, які межуватимуть з новоутвореною Новодністровською громадою. У будь-якому випадку початок процесу об’єднання один – мешканці населеного пункту повинні на громадських слуханнях висловити своє бажання та затвердити його рішенням сесії відповідної ради.

Записала Анастасія ЖАЛЮК

Джерело: Новодністровськ інформаційний

1


КОМЕНТАРІ (1)

Увага, хороша новина ! Тепер для об’ єднаних громад працюватиме пряма телефонна лінія з питань освіти , телефонуйте. Прохання максимально поширити  https://www.facebook.com/decentralisation/posts/1208104105890495?notif_t=like¬if_id=1464679234271709 
avatar

01 червня 2016 16:38