Брусниця збагатилася євробудовою

Брусниця збагатилася євробудовою

23.04.2017, 19:24

Ця споруда з’явилася поруч із Брусницькою водолікарнею відновного лікування ще за Союзу

Звели за колгоспні гроші чотириповерховий спальний корпус, де мешкали в основному трудівники села. Та не стало колгоспів – не стало безплатних і путівок за пільговою ціною. А тих, хто може купити за повну вартість, серед буковинського люду небагато. Ситуацію могли б поправити пацієнти з інших регіонів. Але побутові умови – не ті. Ані в зведеному чотири десятиліття тому санаторському спальному корпусі, ані в дещо молодшому агропромівському. 

 Тепер усе кардинально змінилося. Один із пайовиків – агропідприємство «Мамаївське», очолюване знаним господарником, Героєм України Ярославом Шведом, – викупив споруду і зумів дати їй друге життя. На це пішло немало часу, адже власники не лише добудували п’ятий поверх, облагородили фасад будівлі, а й провели масштабну внутрішню реконструкцію. Якщо в зведеному за совдепівськими стандартами корпусі душових та санвузлів було по два на поверсі, то тепер вони в кожному номері. Номери одномісні, двомісні, а також тримісні – на сім’ю. В кожному сучасний плазмовий телевізор, холодильник, цілодобово є холодна і гаряча вода. Невдовзі встановлять і найсучасніший ліфт, пристосований до того, аби скористатися ним могли люди на візочках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли 300 ремонтних тисяч дійдуть до Брусниці?

– Про брусницьку обнову довідалася від знайомих, які минулого місяця тут відпочивали. Одразу зателефонувала і з’ясувалося, що прийняти нас готові невідкладно, – каже жителька села Стальнівці Новоселицького району Віра Безпалько, яка відпочиває тут разом із чоловіком (на фото). – Лікувальну силу брусницьких сірководневих ванн мали змогу відчути ще раніше. Але приїжджали порізно, бо двомісних номерів у старому корпусі бракувало. Тепер із цим жодних проблем, отож відпочиваємо і лікуємось удвох.

– У Брусницю приїжджаю вчотирнадцяте. Та про красу, яка є тут тепер, раніше важко було й мріяти, – захоплено ділиться враженнями пен­сіонер із Сокирянського району, колишній колгоспний агроном Михайло Миронюк. – Вартість лікування влаштовує. 

Зазначимо, що ціна путівки з двадцятиденним курсом лікування для мешканців нового корпусу, залежно від номера проживання, разом із лікуванням та харчуванням – від 5.800 до 6.400 гривень. У санаторіях Хмільника, де так само лікують хвороби опорно-рухового апарату, довелося б заплатити на 2 тисячі більше. 

– Плануємо збудувати поруч їдальню, а також лікарські кабінети, що дасть змогу збільшити кількість оздоровчих процедур. А поки що на партнерських засадах повністю використовуємо лікувальну базу та харчоблок санаторію. Тобто пацієнт, який проживатиме в нашому корпусі, за помешкання платитиме нам, а за лікування й харчування – в касу санаторію. Така співпраця вигідна обом, – каже один із організаторів реконструкції Борислав Онищук. – Найпершим ділом допоможемо санаторієві прісною водою, бо влітку та восени оздоровниця потерпає від її нестачі. Ми пробурили потужну свердловину і дефіцит усунемо. 

Одне слово, хвала тим, хто прагне щось робити і практичними справами доводить свою спроможність! А щодо лікувальних властивостей брусницької Мацести, то її чудодійний ефект давно відомий.

 Михайло ТОКАРЮК. 

Кіцманський район.   

Джерело: http://www.bukovina.co.ua/

1