Броніслав Тутельман: 'Ніколи б не запросив жодну жінку на побачення до гуральні'

Броніслав Тутельман: "Ніколи б не запросив жодну жінку на побачення до гуральні"

31.12.2014, 11:08

Чернівчани обговорюють намір нового власника колишнього ресторану "Дністер" на розі вулиць Кобилянської-Доброго назвати оновлений заклад "Панською гуралнею". Розмову започаткував відомий чернівецький фотохудожник Броніслав Тутельман. 

- Одразу хочу підкреслити, що я жодним чином не ставлю під сумнів право власника розвивати свій заклад згідно уподобаної ним концепції, - наголосив у коментарі BukNews пан Тутельман. - І мені не йдеться про те, щоб якимось чином спровокувати скандал навколо запропонованої назви. Хоча особисто вважаю, що назвати знаковий для багатьох поколінь чернівчан ресторан "Панською гуральнею", м'яко кажучи, це ганьба і знущання над пам'ятю усіх чернівецьких у світі.  

Я запрошую до обміну думками з цього приводу. На моє переконання, якби йшлося про якусь придорожну корчму десь на мамаївській трасі, то ця назва була б дуже доречною. А цей заклад розташовано в ошатній будівлі у старовинній частині міста. Тільки уявіть собі, як має поєднуватися назва гуральні з скульпутрами на її фронтоні.  Особисто я жодну жінку ніколи б не запросив на побачення до гуральні.

Ми говоримо про заклад у центрі старого європейського міста. Міста з давніми європейськими ресторанними традиціями.  Цей ресторан теж відомий своїми традиціями. Згідно з історичними свідченнями,  центральне місце на першому поверсі будинку тривалий час займало кафе «Європа». Ще на початку XX ст., орієнтовно 1903—1905 рр. приміщення кафе було переплановано і переоформлено, цілковито змінено інтер’єр. Найбільшу залу, що справа від входу, оформили великими дзеркалами, стіну навпроти входу — т.зв. глуху (без вікон) прикрасили двома дзеркалами у дуже гарних, дорогих рамах стилю модерн. На бокових стінах дзеркала із богемського скла були встановлені на бронзових позолочених кріпленнях, без рам. Освітлювали зали найкращого ресторану вишукані бронзові люстри. Овальні ніші в стіні між колонами зараз порожні, а вони були створені архітектором саме для світильників — колись тут були дві великі лампи, що освітлювали кожна окрему залу. Обидві зали були гарно вмебльовані вишуканими модерними меблями. Двері виготовлені з дорогого червоного дерева з доповненням богемського шліфованого скла. Майже суцільне дзеркальне оформлення стін, звичайно, створювало відчуття простору та світла і дуже прикрашало приміщення ресторану, однак через це траплялися й кумедні випадки — коли захмелілі відвідувачі, а особливо ті, хто відвідував ресторан уперше, блукали залами у пошуках виходу, і знайти його їм вдавалось дуже складно.

Водночас я зовсім не відстоюю стару назву цього ресторану "Дністер", як дехто намагається це подати. У Чернівцях вже були ресторани Бонапарт, Кайзер. Може пошукати щось в цьому напрямку?  Тим більше, що Україна декларувала курс на  європейську інтеграцію". 

До обговорення також долучився відомий шансоньє Emil Krupnik, який навпаки вважає, що варто зберегти назву "Дністер".

 Господа, за "Днестр" стоит побороться. Ибо он остался в истории если не глобальной, то кулинарной, это точно. Остался салатом "Днестр".
Вот что пишет об этом популярный кулинарный сайт COOKORAMA.NET:

"Салат «Днестр» относится к современной Украинской кухне.
В 60-е годы прошлого века был придуман шеф-поваром черновицкого ресторана «Днiстер». На всесоюзном конкурсе кулинаров получил призовое место. "...

http://cookorama.net/.../ukrainskaya.../salat-dnestr_2.html

Предлагаю для начала написать письмо владельцу-перестройщику с резонами и просьбой сохранить название. Собрать подписи значимых и авторитетных в Черновцах людей. Копию письма отправить мэру Каспруку и выложить ее на всех имеющихся черновицких порталах и сайтах. Опубликовать в газетах, инициировать теле- и радиосюжеты.

ДОВІДКОВО: 

Як повідомив сайт molbuk.ua, як можна зрозуміти із назви нового ресторанного закладу на розі вулиць Кобилянської та Доброго "Панська гуральня", в центрі Чернівців скоро з'явиться спиртово-горілчаний завод.

 На нещодавньому обговоренні концепції розміщення та розвитку зовнішньої реклами піднімалось питання доцільності нової назви відреставрованого закладу на розі вулиць Кобилянської та Доброго "Панська гуральня".

 - Ми боремось не тільки із незаконно встановленими рекламними конструкціями в історичній частині міста. Які інколи виглядають відверто потворно і псують туристичну привабливість Чернівців, - говорить начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова. - Потрібно також боротись із деяким назвами цих закладів. Наприклад, власники нещодавно відреставрованого колишнього ресторану "Дністер" на вул. Кобилянській пропонують назву "Панська гуральня". Потрібно над цим добре подумати. Бо раніше так називали заводи, де виготовляли горілку.

 Для довідки:

Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії.

Гуральня (ґуральня) -і, ж., заст. Спиртово-горілчаний завод; винокурня. Підприємство мануфактурного типу, де переробляли зерно на горілку.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Кожда поважаюча Чернівчан посадова особа в мерії повинна затямити, що такі об'єкти комунальної власності, як ресторан Дністер" повинні продаватись разом з умовами назв та використання! А тепер що? Продали, тепер просимо якогось "мішка з грішми" схаменутись, і не паскудити історичний центр нашго міста! 

avatar

До влади

31 грудня 2014 14:05

Тільки не "Дністер". Це колись було страхове агенство від пожеж. А "Европа", так над входом і є скульптура, яка пережила стільки держав.

avatar

Марк

31 грудня 2014 15:48

А чого дивуватися? Ми проковтнули "Кафе-Бістро",, клуб "Ізограф", ресторан-паб, то чому б ресторан 

avatar

Спокійна

01 січня 2015 17:19