БПП, 'Народний фронт' і 'ОппоБлок підтримають зміни до Конституції, проти - 'Батьківщина', 'радикали' і частина 'Самопомочі'

БПП, "Народний фронт" і "ОппоБлок підтримають зміни до Конституції, проти - "Батьківщина", "радикали" і частина "Самопомочі"

31.08.2015, 16:01

Парламентарії поки що продовжують визначатися зі своєю позицією щодо "особливого статусу" Донбасу. У президентській фракції вже заявляють про достатню кількість голосів.

У Верховній Раді України є достатньо голосів за внесення змін до Конституції в частині децентралізації у першому читанні, заявив заступник голови фракції "БПП" в парламенті Ігор Кононенко. "У мене є інформація, що голоси в парламенті є, крім Радикальної партії і частини Самопомочі... фракції коаліції підтримують", - сказав Кононенко, цитує його РБК-Україна.

Президент України Петро Порошенко і лідер його фракції в парламенті Юрій Луценко пообіцяли, що зміни в Конституцію в частині децентралізації не будуть ставитися на голосування у другому читанні до проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу за українськими законами. 

Зокрема, про це повідомили народні депутати - представник фракції "Народний фронт" Леонід Ємець і БПП Сергій Лещенко. "Голосування в цілому за децентралізацію - це не раніше, ніж кінець року", - написав Ємець в Facebook за підсумками зустрічі з Порошенком в суботу. "300 голосів не буде, поки Путін не забере свої війська з Донбасу і ми не будемо контролювати кордон", - додав він у коментарях до власного повідомлення. 

У свою чергу, Лещенко зазначив, що на зустрічі з Порошенком говорилося, що конституційний законопроект буде виноситися в зал для голосування в другому читанні "ближче до Нового року". "У понеділок на зустрічі з фракцією Юрій Луценко підтвердив, що до місцевих виборів голосування не буде", - додав він. 

Депутатські фракції і групи поки що продовжують визначатися зі своєю позицією.

"Парламентська фракція "Опозиційний блок" буде голосувати за законопроект про внесення змін до Конституції під час попереднього затвердження документа", - повідомив Олександр Вілкул після засідання фракції, яке відбулося вранці в понеділок. "У нас є дуже багато питань до моделі децентралізації, яка пропонується. Але це голосування відкриває шлях до миру. Тому ми будемо голосувати "за", - заявив він.

Фракція "Народний фронт" у Верховній Раді прийняла рішення проголосувати за внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації, повідомив нардеп від фракції Юрій Береза. Відповідаючи на запитання, яке прийняла рішення фракція "Народний фронт" щодо голосування за законопроект про внесення змін до Конституції України, Ю. Береза повідомив: "Ми будемо голосувати".

Лидер фракции "Батьківщина" Юлия Тимошенко заявила, что ее франкция не поддержит законопроект об изменениях в Конституцию.

"Я убеждена, что сегодня партия "Батьківщина" поступит правильно, проголосовав против, начав тем самым новый процесс переговоров. Новые переговоры по изменениям к Конституцию и правильный, эффективный, честный, результативный путь к миру", - сказала Тимошенко, выступая в понедельник с трибуны Верховной Рады Украины.

Она подчеркнула, что законопроект по децентрализации – "это не дорога к миру и не дорога к децентрализации, это, к сожалению, диаметрально противоположный процесс… который вынуждает нас утрачивать территорию".

"Наша задача сегодня – голосованием "против" вернуть мирные переговоры в правильное русло, что даст мир, а не иллюзию мира", - подытожила Тимошенко.

 Разом з тим, лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко, члени якої перебувають зараз у залі засідань і блокують президію парламенту, заявив, що його фракція виступає проти прийняття даних змін в Основний закон України.

Позафракційні нардепи, що входять в партію "Свобода", активісти якої пікетують будівлю парламенту, також заявили, що не будуть голосувати за внесення змін до Конституції.

Розбіжності з цього питання виникли у фракції "Самопоміч". У неділю на зборах фракції було прийнято рішення не голосувати за зміни до Конституції у першому читанні.

Проте відомо, що мінімум четверо депутатів від "Самопомочі" проголосують "за", повідомила депутат цієї фракції Вікторія Пташник. В кулуарах парламенту вона заявила, що особисто має намір підтримати ці зміни. За словами Пташник, "за" також проголосує народний депутат Ганна Гопко (вона єдина з усієї фракції проголосувала за направлення проекту в КС). "Я бачила в кулуарах Остапа Єднака. Він підтвердив, що також буде голосувати"за". Я знаю, Віктор Кривенко теж має намір проголосувати "за". Можливо, хтось ще, я, якщо чесно, не знаю", - розповіла вона.

Голова фракції Олег Березюк підкреслив у свою чергу, що було прийнято рішення голосувати "проти". Що стосується тих депутатів, хто підтримає проект, - їх можуть виключити з фракції - у всякому разі, фракція зобов'язана розглянути це питання. Така ж доля чекає і на тих депутатів в подальшому, хто буде голосувати врозріз із позицією "Самопомочі" по ряду ключових для політсили питань - "це Конституція, референдум, мир-війна і імпічмент президента".

Як повідомлялося раніше, раніше представники Євросоюзу і Ради Європи наполягали, що внесення змін до Конституції має завершитися до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 

Законопроект, зокрема, обіцяє громадам на місцях по всій території України розширення місцевих повноважень.

У той же час, в проекті Закону України окремо визначаються "особливості місцевого самоврядування окремих територій Донецької та Луганської областей", тобто тих, які вважаються тимчасово окупованими. Ним планується надати більш широкі повноваження, ніж іншим регіонам України.

Незважаючи на це, президент України та інші представники влади неодноразово заявляли, що дане самоврядування на непідконтрольних Києву територіях не є т. н. "особливим статусом", а використання цього терміну є "спекуляцією".    

Сергій Рахманін у статті для ZN.UA, аналізуючи питання, що означають спрямовані Радою в КС зміни до Конституції, прогнозує, що Київ может бути змушений прийняти постійне законодавство про "особливий статус" Донбасу згідно з Мінськими домовленостями і зазначає, що 11-й пункт Мінських угод передбачає "прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до заходів, зазначених у примітках (прим.1) до кінця 2015 року". 

У той же час, представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР" вже висловили незадоволення проектом закону навіть при тому, що "особливі права" підконтрольних їм регіонів Донбасу будуть прописані в перехідних положеннях Конституції.  

Саме на цьому законопроекті наполягала і представник США Вікторія Нуланд, яка особисто переконувала депутатів голосувати за нього для демонстрації прихильність Мінським угодам.       

Раніше в МЗС РФ неодноразово звинувачували Україну в тому, що Мінські домовленості не виконуються з її боку, а зміни в Конституцію - "імітуються". 

Президент Украни Петро Порошенко зазначав, що "нормандська зустріч" на рівні експертів, на якій представники України, Німеччини і Франції "роз'яснювали" Росії особливості конституційного процесу в Україні, пройшла успішно.

За інформацією Адміністрації президента України, в ЄС пообіцяли "жорстку реакцію" на проведення самовільних виборів бойовиків в Донбасі 18 жовтня і 1 листопада. Порошенко також зазначав, що проведення виборів в "ДНР" і "ЛНР" може зірвати Мінські угоди. 

Більше читайте тут: http://dt.ua/POLITICS/do-prozorih-viboriv-u-donbasi-zmin-u-konstituciyu-pro-osobliviy-status-ne-bude-deputati-183243_.html

Більше читайте тут: http://dt.ua/POLITICS/bpp-narodniy-front-i-oppoblok-pidtrimayut-zmini-do-konstituciyi-proti-samopomich-i-radikali-183241_.html

1