Боянівський карнавал Маланок

Боянівський карнавал Маланок

08.01.2016, 01:53

На Різдво Христове у селі Бояни щороку проводять свій місцевий карнавал, а саме свято Маланки.

З самого світанку  на чотирьох кутах села вже чути музику, яка супроводжує Маланку та колядники.

Вже традиційно з різних кутків села маланкарі змагаються за кращий костюм, виконаний танець та безумовно кращу колядку.

 

Конкурс  на кращу Маланку щороку проводиться у центрі села. Тут є  спеціальне журі, яке уважно слідкує за виступами конкурсантів. А в змаганнях  беруть участь не тільки місцеві актори, але й гості  із сусідніх сіл.

На святі звучала румунська народна музика. Виряджені були одягнені в традиційні для села Бояни костюми колядників, коників, в елементах яких щедро використовуються намиста, бісер, китиці, хусточки, квіточки і рюші.

 

 На обличчях деяких ряжених були одягнені маски вовків, вампірів, орків і іншої нечисті.

Маланка поводила себе так, як за народною мораллю негоже було чинити чесній дівчині: вона залицялась до парубків та чоловіків, вішалася їм на шию, вела себе фамільярно зі старшими людьми, бешкетувала та провокувала господарів хати.

Люди це сприймають з жартом,  іноді навіть радісно, через те, що на їхню особу звернули увагу.

Про погоду -  на Різдво Христове вона таки  порадувала гарним снігом та помірною температурою. Відчувається Різдвяні свята!!!

Про музикантів. В селі є й свої, але на всі ватаги їх не вистачає - доводиться наймати гастролерів. Музичні інструменти тут різні - від труби і барабана до скрипки і баяна. Не так просто грати заїжджим музикантам спочатку вивчити потрібні мелодії та війти в такт, як кажуть музиканти.

 

Дякуючи колезі, відомому фотографу Миколі Гавці (коріння його із славного села Бояни), я тут був уже багато разів. Мене навіть переберія впізнає  та вітається, дякуючи за мої сітлини, що приємно.

 Степан Карачко

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

Myhajlo Tokarjuk

08 січня 2016 22:46

Все дуже просто тут у ромуномовному селі Різдво Христове відзначають як у всі Європі 25 грудня тому Маланка припадає саме на 7 січня на Василя.

avatar

Степан

10 січня 2016 09:00

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

guerying

12 листопада 2017 07:30