Блискавки вбили чотирьох українців: на Буковині побито понад 30 дахів, повалено більше сотні дерев, перекрито проїзди, знеструмлено 76 поселень

Блискавки вбили чотирьох українців: на Буковині побито понад 30 дахів, повалено більше сотні дерев, перекрито проїзди, знеструмлено 76 поселень

30.06.2017, 09:57

Наслідки стихії відчули мешканці понад 800 населених пунктів України.

В Україні в четвер, 29 червня, у Волинській, Закарпатській, Львівській, Рівненській та Чернівецькій областях в результаті ускладнення погодних умов (дощ, пориви вітру, розряд блискавки) від блискавок загинуло 4 особи та постраждало 2 людини.

У цих областях повалено 216 дерев, пошкоджено 75 покрівель житлових будинків і 50 об'єктів соціально-побутової сфери, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій.

у Волинській області – від удару блискавки загинуло 2 дітей (2002 та 2005 р.н.), у чотирьох районах (Локачинський, Луцький, Маневицький та Шацький райони) пошкоджено шиферні та металеві покрівлі на 54 приватних житлових будинках та 36 об’єктах соціально-побутової сфери, повалено 77 дерев;

у Закарпатській області – у 3 районах області сталося повалення 9 дерев (Межгірський, Перечинський та Рахівський райони);

у Львівській області – у м. Львові від удару блискавки загинуло 2 особи, з них 1 дитина (2008 р.н.) та постраждало 2 особи, з них 1 дитина (2007 р.н.), у Самбірському районі пошкоджено шиферні та металеві покрівлі на 6 приватних житлових будинках, повалено 4 дерева;

у Рівненській області – постраждала 1 дитина (2009 р.н.), у двох районах (Володимирецький та Млинівський райони) пошкоджено шиферні та металеві покрівлі на 11 приватних житлових будинках та на 1 об’єкті соціально-побутової сфери, повалено 19 дерев;

у Чернівецькій області – у п’яти районах (Путильський, Сокирянський, Кельменецький, Новоселицький та Хотинський райони) пошкоджено шиферні та металеві покрівлі на 20 приватних житлових будинках та 13 об’єктах соціально-побутової сфери, повалено 111 дерев;

На Буковиині буревій, що пронісся Новоселицьким районом близько 19-ї години 29 червня завдав суттєвої шкоди. Насамперед потерпіли лінії електропередач, які обривало гілками дерев. 

Як пише "Район.інфо", найбільшої шкоди негода завдала районному центру. Декілька дерев впали прямо на проїжджу частину в районі с. Зелений Гай при в’їзді у Новоселицю. Працювали бригади рятувальників з Новоселиці і Чернівців. Вітром пошкодило покрівлі Новоселицької гімназії, районного ліцею і кількох житлових будинків (зірвало шифер), впало дерево на газову підстанцію на території Новоселицької санепідемстанції. Є інформація про пошкодження покрівлі районної лікарні, також воду відкачували з даху багатоповерхівки на вул. Чкалова, 12 та подвір’я райдержадміністрації.

На ліквідації аварій електромереж працювали 4 ремонтні бригади, було знеструмлено 509 підстанцій, тобто практично весь район. Вже близько 21 год. енергопостачання почали відновлювати. Найбільшу загрозу становили дерева, переважно старі тополі і горіхи, які падали на проїжджу частину, також поламано чимало дерев у міському парку, на вулицях, впала ялинка на території гімназії. Наразі уточнюються розміри збитків, завданих стихією.

Також стихія пройшлася Стальнівцями, де дерева, що впали, перекрили декілька сільських вулиць.

Вітер в черговий раз ламав дерева у Сторожинці

29 червня 2017 року шквальний вітер зламав дуба біля будівлі Сторожинецької РДА – дерево розійшлося на дві частини: одна впала на прохід біля будівлі, інша – на Центральний майдан Незалежності.

З розповіді очевидців, біля будівлі в той момент проходила жінка з дітьми. На щастя, дерево дивом їх не зачепило, впавши декілька метрів за ними, але сильно налякало дітей. Про це повідомляє Сторожинець.Інфо.

На ліквідацію наслідків виїхали рятувальники Сторожинецького ДПРЧ-12 та працівники КП “Сторожинецьке ЖКГ”. Саме цей дуб не дали зрізати минулого року працівники райради.

Біля залізничного вокзалу по вул. Ю. Федьковича вітер звалив тополю. Дерево майже повністю перекрило рух дорогою. Розчищали проїжджу частину рятувальники та комунальники.

На виїзді з міста, по дорозі на Нові Бросківці, величезний клен вивернуло з корінням на обійстя приватного господарства, зламавши паркан та пошкодивши лінії електропередач і зв’язку.

Наразі без електропостачання залишається частина Сторожинця, Банилів-Підгірний, Давидівка та інші села в районі.

До ліквідації наслідків негоди від ДСНС було залучено 173 чол. особового складу та 48 од. тех.

Крім того, внаслідок ускладнення погодних умов (дощ, пориви вітру), через спрацювання системи захисту ліній електропередач сталося знеструмлення 881 населеного пункту у 10 областях , а саме: Волинська – 236 н.п., Хмельницька – 262 н.п., Львівська – 135 н.п., Чернівецька – 76 н.п., Тернопільська – 69 н.п., Вінницька – 37 н.п., Житомирська – 28 н.п., Рівненська – 22 н.п, Київська – 15 н.п. та Луганська – 1 н.п.

До робіт з відновлення електропостачання населених пунктів залучено бригади обленерго.

ДОВІДКОВО:

Управління цивільного захисту населення обласної державної адміністрації інформує, що рятувальники продовжують надавати допомогу людям із подолання наслідків негоди.

Впродовж останніх двох днів в Чернівецькій області утримувалася несприятлива погода пов’язана із сильними дощами, грозами та проривами вітру. В результаті, на території області мали місце випадки повалення дерев, підтоплення будівель та інші випадки.

"Для надання допомоги місцевому населенню залучалися пожежно-рятувальні підрозділи з м. Чернівці, Путильського, Сторожтнецького, Кельменецькому, Сокитрянського та Заставнівського районів", - зазначає начальник управління цивільного захисту населення обласної державної адміністрації Олексій Гайдай.

Так, у м. Чернівцях рятувальник проводили заходи щодо розпилювання та прибирання повалених дерев на вул. Вільшини, Руській, Комарова,  Галицький Шлях та Московської Олімпіади. Також випадки повалення дерев на проїжджі частини дороги мали місце у с. Старі Бросківці Сторожинецького району, м. Сокирянита наавтодорозісполученням с. Кадубівці – с. Звенячину Заставнівському районі. У всіх випадках з допомогою спеціального інструменту рятувальникам вдалося звільнити автодороги від повалених дерев та запобігти ускладненню руху транспорту на даних ділянках дороги.

Загалом впродовж минулої доби у Чернівецькій області пожежно-рятувальними підрозділами було здійснено 21 виїзд на надання допомоги людям.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: DT.UAПрес-служба ДСНС України, "Район.інфо", "Сторожинець.Інфо".

1