Більше 100 квартир у Чернівцях залишаються без газопостачання: газовики, комунальники і чиновники єдиним фронтом розводять чернівчан на 'бабки'

Більше 100 квартир у Чернівцях залишаються без газопостачання: газовики, комунальники і чиновники єдиним фронтом розводять чернівчан на "бабки"

18.04.2019, 16:10

Чернівчани залишаються тривалий час без газопостачання, ПАТ "Чернівцігаз" заявляє, що немає права обслуговувати газові мережі без договору з власниками будинків, а міська влада намагається знайти вихід.

Про це пише https://acc.cv.ua/ 

Чернівчани, газовики та представники міської влади обговорили, як уникнути масового відключення будинків від газопостачання.

4 квітня будинки на вул. М. Заньковецької,25/25а, вул. І. Франка, 7 та вул. Садова, 4 у Чернівцях компанія ПАТ "Чернівцігаз" відключила від газопостачання. Причиною стали численні витоки газу в мережі. 

Сьогодні обурені мешканці прийшли у ПАТ "Чернівцігаз" щоб з`ясувати , як можна вирішити проблему. Керівник компанії Віктор Горда ще раз нагадав, що через зміни у законодавстві, що діють ще з 2015 року, ПАТ "Чернівцігаз"  наразі немає права обслуговувати газові мережі на території ЖРЕПу, ОСББ, або іншої організації, а також газові прилади у квартирах без укладання договору із власниками будинків.  

- Ми можемо лише прийняти аварійний виклик, виїхати на місце виклику, зробити аварійне відключення. У разі необхідності потім проводимо випробування та перевірку всіх робіт, які мали б бути проведені балансоутримувачем. Аварійний ремонт, вихід з ладу обладнання, ці роботи оплачуються окремо. Роботи, які виконуються за договором сервісного обслуговування, теж прописані у договорі. Також потрібно укладати договір з компанією на обслуговування газових приладів у квартирі.

Наприклад, ми порахували, що вартість робіт на обслуговування газових мереж усього будинку на Заньковецької, 25, становить 1988 гривень за рік, однієї газової колонки - 267 гривень, 91 копійка на рік.

Шляхи виходу  – скликати збори співвласників будинку, обрати уповноважену особу.  Підписати акт балансового розмежування, щоб визначити, які саме мережі буде обслуговувати компанія. Потім укласти угоду на обслуговування, викликати нашу організацію для перевірки та пуску газу.

Заступник міського голови Володимир Середюк повідомив, що за новим законодавством у сфері ЖКГ, поняття "балансоутримувач" вже немає. Натомість існує єдине формулювання – "співвласники будинку".

- ОСББ не є надавачами послуг, а управляють майном співвласників будинку, наймають працівників, для утримання будинку. Питання внутрішньобудинкових мереж – фасади, дах та все решту є власністю співвласників будинку. Саме вони несуть відповідальність за стан будинку. 

Наразі через департамент ЖКГ управителям доручили провести збори, щоб роз’яснити власникам будинків потребу укласти договір з компанією, або делегувати повноваження управителю на укладання такого договору, - зазначив В. Середюк.

В області є десять компаній, що мають ліцензії на обслуговування газових мереж. 

 Чиновник департаменту ЖКГ міської ради Олександр Бурак повідомив про ще одну проблему:  при проведенні конкурсу з управителями багатоквартирних будинків не прописали тариф за обслуговування газових мереж. 

- На сьогоднішній день питання обслуговування, дрібний, поточний ремонт газових мереж залишилось неврегульованим. Бо при формуванні тарифів в управлінні керувались Постановою Кабміну, де послуги обслуговування газових мереж не передбачено. А це дуже важливо, бо це безпека людей. Тому ми шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми. Беремо на себе функції, які не прописав законодавець. 

Тож, присутні на зборах представники компаній управителів  порадили мешканцям організувати збори, внести тариф на обслуговування газових мереж та обрати представника, який укладе договір із компанією.

Відключення будинків від газу у Чернівцях продовжуватиметься - В.Горда. Про це у програмі "Суть Речей" розповів голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда

Людмила Григорчук: Почнімо з актуального. Отримуємо  постійно повідомлення що через аварійні витоки від газу відключають будинки у Чернівцях.

Віктор Горда: Насправді, це стара історія, про яку ми говорили неодноразово. Ми збирали конференції, круглі столи, щоб донести владі у місті про зміни у чинному законодавстві, які стосуються саме обслуговування газових мереж, довели і до мешканців ситуацію, але віз і далі там. Всі наші листування, розмови, залишаються розмовами. Якщо є аварійні витоки, викликали аварійні служби, а ми не маємо права обслуговувати ці мережі без згоди власника, то ми вимушені просто здійснити відключення. Шлях тільки один: балансоутримувач, або власник будинку, власник мереж, повинен укласти угоди з організаціями, які мають на це ліцензію.

Людмила Григорчук: Не одна така компанія займається у Чернівцях  такими послугами, Пат «Чернівцігаз» теж може це робити.

Віктор Горда: Так, звичайно. Ми не маємо права доступу до мереж до того часу, поки не укладуть угоду. Ми, згідно чинного законодавства обслуговуємо мережі виключно до точки розмежування, для ЖРЕПІВ і ОСББ – це межа ділянки земельної, де знаходиться приміщення. І для приватної особи – до лічильника.

Людмила Григорчук: Ніхто не підписав угоди з такими компаніями?

Віктор Горда: На даний момент ми охопили обслуговуванням ті ОСББ, де на балансі є газорегулююче обладнання, бо воно небезпечне, якщо його не обслуговувати. І ведемо зараз розмови з міською владою і ЖЕКами. Але далі розмов діло не йде. На жаль, всі наші попередження, всі наші виступи не дають результату. Люди як ходили до газовиків, так і ходять, думають, що причина у нас.  ЖРЕПи як шукають відмовок так і шукають, влада, як намагалася щось зробити, так і намагається досі.

Віктор Горда: Тільки 5% домоволодінь підписали такі угоди, стали на цей шлях.

Людмила Григорчук: Яке ви бачите вирішення ситуації? Відключати просто?

Віктор Горда: Кримінальну відповідальність за мережі несе балансоутримувач, це ОСББ, ЖЕК, сам абонент. Мені дуже шкода, що національна комісія не витрачає час на це, на доведення цих змін, які вони провели, до населення.

Людмила Григорчук: Ціна питання?

Віктор Горда: Копійки. Ціна розбивається на рік. Якщо говорити за минулий рік, то це 6 тисяч гривень а рік на весь будинок. Це 5 гривень до тарифу на місяць з квартири, приблизно.

Людмила Григорчук: Чому тоді так не роблять?

Віктор Горда: Небажання, нерозуміння керівників ОСББ, що саме вони несуть відповідальність.

Нагадаємо, у декількох будинках у Чернівцях відключили газ через витоки.

Читати ще: 347 ОСББ у Чернівцях можуть відключити від газу, - В. Горда. 

На вулиці Марії Заньковецької, 25 у Чернівцях мешканці будинку вже понад 2 тижні без газу. Блакитне паливо відключили нібито через анонімне повідомлення про витік. Але відновлювати газопостачання до помешкань не поспішають.

У ПАТ "Чернівцігаз" кажуть, що зроблять все, коли ЖРЕП підпише з ними відповідні акти. Про це йдеться у сюжеті ТВА.

Люди кажуть, ніхто їх про відключення газу не повідомляв, так само не кажуть, коли відновлять газопостачання. Більше того, аби відновити газопостачання, від мешканців будинку вимагають 8 тисяч гривень. Відповідне оголошення розмістили на будинку. Утім, і в ПАТ "Чернівцігаз", і в ПП "Регіон-центр", який обслуговує цей будинок, запевняють, що до оголошення не мають жодного стосунку. 

 

А головний інженер ПП каже, на ситуацію вплинути не можуть, бо нібито не мають на те права. Натомість у ПАТ "Чернівцівгаз" кажуть, що з 2015 року повідомляли і владу, і балансоутримувачів про зміни в законодавстві, згідно з якими ПАТ несе відповідальність та обслуговує тільки ті мережі, які розміщені до точки балансового розмежування, а за стан міжбудинкових мереж відповідають ЖРЕПи, ОСББ чи інші управлінські компанії, бо ж витрати на їхнє обслуговування вилучили з тарифів.

ЖРЕП досі не підписав необхідних актів на розмежування, а газовики запевняють, що не мають права чіпати мережі, пише Pogliad.ua.

1