Біля податкового відомства Чернівців знову зимуватимуть сови

Біля податкового відомства Чернівців знову зимуватимуть сови

06.11.2014, 23:22

Пернаті друзі податківців. Як відомо, сова – символ мудрості та знань. Вже понад десять років з наближенням холодів свою домівку поблизу податкового відомства Чернівців облюбували ці прекрасні та благородні птахи. У  чому криється секрет цього сусідства достеменно не відомо. Але і  відвідувачів Центру обслуговування платників податків, і податківців не залишають байдужими пернаті сусіди. Адже ці творіння матінки природи дарують не лише естетичне задоволення, а й упевненість в  тому, що все буде добре. Про це повідомляє Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м.  Чернівцях.

Коментар BukNews: Попри сіре піря, яке добре маскує їх під стовбури дерев, починаючи щонайменше з 2005 року сов навіть неозброєним оком могли споглядати чернівчани та гості міста: саме навпроти приміщення податкової адміністрації в Чернівецькій області. Удень птахи відпочивають, ховаючись від вітру в гіллі та сонно, зрідка крутячи головою, спостерігають за людьми, а ночами виходять на полювання.

Проте науковців така незвична, на перший погляд, поведінка сов зовсім не дивує. За словами завідувача відділу природи Чернівецького краєзнавчого музею, орнітолога Ігоря Скільського, значна кількість особин вухатої сови, які гніздяться в області, взимку відлітає на південь. Проте частина з них інколи залишається. Тож місце для розташування ці вухаті красуні вибрали зовсім не випадково. Зовсім поряд землі Чернівецької експериментальної садівничої станції, а відносно мяка буковинська зима сприяє легкому полюванню на мишей і полівок, якими нинішнього сезону просто кишать поля. То для чого далеко летіти, якщо вдома повно всілякої поживи?

Варто також зазначити, що з-поміж десяти видів совиних, які водяться на Буковині, вухата найбільш поширена та численна. Однією з головних відмінностей цього виду сов є те, що вони ніколи не будують власних гнізд, а здебільшого заселяють покинуті: ворон або круків, сорок. І дуже зрідка граків. Орнітологи також заперечують поширений серед людей забобон, буцім своїм криком сови закликають смерть.

До слова, це вже не перша поява цього виду птахів в обласному центрі. Декілька років поспіль колонія сов облюбувала для зимування дерева навколо геріатричного пансіонату в чернівецькій Садгорі. На трьох ялинках, що ростуть на території лікарні, мешкають понад тридцять сов. Головний лікар Вячеслав Гусаківський розповідав: перші декілька зявилися ще в 2001 році, зупинившись на зимівлю. З кожним роком їх прибувало. Ніхто не може сказати, чому птахи вподобали саме нашу лікарню. Старожили Садгори кажуть, що, мабуть, окремі пари сов вивели пташенят у нас і вирішили після цього залишитися. Що цікаво: наші сови ніколи не кричать. Знаю, існує прикмета, ніби сова кричить на біду, але наші мовчать. Сови постійно сидять на ялинках, іноді перебираються в крони інших дерев, наприклад, липи. Їх ніхто не годує, вночі вони полюють на мишей. Уранці сторож лише прибирає залишки.

1


КОМЕНТАРІ (1)

краще про пір'я писати ніж людей обсирати

не пара лжешлюхи , не пара )

avatar

Молодець

06 листопада 2014 22:38