Біля Іспаса з русла Черемоша агресивним способом видобувають гравій, - активісти

Біля Іспаса з русла Черемоша агресивним способом видобувають гравій, - активісти

01.09.2017, 12:37
Такі порушення було зафіксовано в річці Черемош

За серпень 2017 року активістами та місцевими мешканцями були зафіксовані факти активної вибірки річкового гравію з русла р.Черемош біля с.Іспас Вижницького р-ону.

Для підїзду до річки були "прорізані" в дамбі під’їдні шляхи, таким чином гідротехнічна споруда була частково зруйнована в результаті чого неспроможна надалі виконувати свою захисну функцію. Вибір гравію відбувається в особливо великих об’ємах за допомогою важкої промислової техніки. Роботи ведуться агресивним способом з нанесенням великої шкоди навколишньому природному середовищу та екосистемі гірської річки. Русло річки за допомогою встановлення тимчасової загати спрямовується в бік лівого берега р.Черемош (біля населеного пункту с. Слобідка Косівського р-ону, Івано-Франківської обл.), а на осушені ділянці русла відбувається видобування гравію.

По цинічному задуму організаторів, очевидно після завершення робіт для приховування наслідків і масштабів скоєного, води річки повинні були бути повернуті в звичне русло і встановлення та доведення факту видобування гравію був би не можливий. І таких місць видобутку гравію на вказаній ділянці, як мінімум два, дві загати, два місця зі слідами вибірки гравію. Вказані дії ідуть всупереч та порушують статті та норми Водного кодексу України, Кодексу про надра, Земельного кодексу, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». 

Про це повідомляє організація "Карпатська екологічна ватра"  на офіційній сторінці у Фейсбук.

Джерело: https://pogliad.ua/

 

1