Біля будинку з левами з'явилася кована карта Чернівецької області

Біля будинку з левами з'явилася кована карта Чернівецької області

28.10.2016, 14:52
Біля будинку з левами встановили ковану карту Чернівецької області. Про це у соцмережі повідомляє спільнота "Типові Чернівці".
 
Виріб - це торішній подарунок ковалів на День міста.
 
 Деякий час міська влада думала, куди ж прилаштувати карту.
 
За словами головного архітектора міста Наталії Хілько, раніше рекомендували встановити її біля будівлі обласної державної адміністрації, та ше необхідно було запитати думку чернівчан.
 
Джерело: http://promin.cv.ua/
 
Біля будинку з левами з'явилася кована карта Чернівецької області
 
 Біля будинку з левами з'явилася кована карта Чернівецької області
 
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧЕРНІВЕЦЬКА ЗІНИЦЯ

ГЕОГРАФ МИРОСЛАВ ЗАЯЧУК ВИЗНАЧИВ ЦЕНТРАЛЬНІ ТОЧКИ КОЖНОГО З 11 РАЙОНІВ, А ТАКОЖ ВСІЄЇ ОБЛАСТІ

Звичайної в'язальної спиці або голки, котушки ниток і дещиці знань з математики майже напевно вистачить, щоб відчути себе першовідкривачем. І то не абичого, а географічного центру всієї області. Не вірите? Й правильно робите. Спілкування з географом Мирославом Заячуком додало до цього переліку ще одну неодмінну складову успіху: вміння бачити навколишній світ у всій повноті його проявів. Стати фактичним першовідкривачем центру Чернівецької області, до слова, саме напередодні її 70-річного ювілею, науковця спонукав азарт. "Тут не стільки науки, скільки звичайної цікавості і вміння працювати з картами. Тим більше, нічого подібного досі не зустрічав", – мотивує свої дії кандидат географічних наук. Одних лише центральних точок Європи наука, виявляється, пропонує цілих 12, Старому Світу майже не поступається Україна, де їх нарахували до 10. Кожна країна перетягує центр до себе. А чим Чернівецька область гірша?" 

Володарі центру

Визначення центру території – історичної місцевості, країни чи цілого материка – заняття, як з'ясувалося, не нове. У США, наприклад, воно відоме щонайменше з ХІХ століття. Грішив ним також батько періодичної системи хімічних елементів Дмитро Менделєєв. Щобільше, саме йому належить один із найцікавіших способів визначення центральної точки тієї чи іншої території. Власне, велика кількість претендентів на почесне звання – наслідок застосування різних методик визначення географічного центру. Остання обставина мала би втішити тих, хто кинеться рвати фотографії з родинного альбому. Ті, наприклад, на яких ви сфотографовані на фоні відомого знаку, що в селі Ділове Рахівського району Закарпатської області (див. фото).Бо що б там хто не базікав про Польщу, Литву, Білорусь чи Росію, на території яких також можна відшукати свої "центри Європи", український має не менше прав на існування, ніж решта 11. Справа у методиці! Врахуйте-но під час розрахунків Гренландію, яка є датською територією, і центр Старого Світу зміститься від нас далеко в Центральну Європу. Ото ж бо й воно! Чи випадає після цього дивуватися, що навіть в Україні є добрий десяток місцевостей, які могли би пишатися званням її центру. У підручниках зазвичай вказують на селище міського типу Добровеличківка Кіровоградської області. Навіть візуально Кіровоградщина й справді розташована у серці України, але ж на славу її географічного центру також претендують Лижники і Ружичеве Кіровоградської області, а ще місто Шпола, Мар'янівка і навіть залізнична станція Цвєткова – всі у Черкаській області. Є у переліку претендентів села Моринці та Шевченкове Черкаської області. Ці два, переконаний, особливо припадуть до душі шанувальникам творчості Тараса Шевченка. Є щось, погодьтеся, символічне у тому, що саме центральна точка України (нехай навіть гіпотетична) подарувала нації її найбільшого генія! Проявами центризму є також визначення реально існуючих точки або об'єкта, значимих для тієї чи іншої території. Наприклад, адміністративного центру області, центру найбільшої заселеності, врешті просто рекреаційного, туристичного чи релігійного центрів. 

То все-таки Чернівці, Банчени, Остриця чи Бояни?

А як щодо Чернівецької області? Якщо порівнювати її з Закарпатською або ще кількома областями, в яких головне місто краю розташоване вкрай незручно, то бодай з цим у нас повний порядок. Географічно обласний центр справді займає серединне становище в регіоні. А значить Чернівці цілком доступні для мешканців будь-якої його периферійної точки. Проте одна справа бути зручно розташованою адміністративною столицею і зовсім інша – значитися географічним центром конкретної території. Щоправда, навіть у цьому випадку для Чернівців, як з'ясувалося, не все ще втрачено. Так званий медіанний метод визначення центральної точки пальму першості віддає якраз південно-західній околиці столиці Буковини. Встановлюють її шляхом накладання на карту перпендикулярних прямих, кожна з яких ділить територію на рівні частини. Натомість найпростіший з точки зору практичного застосування метод середніх координат зсуває центр ваги для цієї території з Чернівців у Банчени. Інтерполюйте між собою крайні точки регіону, якими залишаються на півночі – Репужинці (Заставнівський район), на півдні – Сарата, на заході – Плай (обидві – в Путильському районі), а на сході – Волошкове (Сокирянський район) й в результаті отримаєте координати географічного центру області. Точніше – це східна околиця Банченської сільської ради, що на Герцаївщині. Мовою географії: 48 градусів 12 мінут північної широти і 26 градусів 13 мінут східної довготи. Точність адреси у даному конкретному випадку цілком залежить від якості картографічного матеріалу. Хто знає, чи перевіривши свої розрахунки за допомогою першого-ліпшого GPS-приймача безпосередньо на місцевості, ви не з'ясуєте раптом, що йдеться про географічні координати відомого всій Україні монастиря? Ще один метод, який отримав назву інтегральної оцінки центральної точки, зміщує центр Чернівецької області у бік Остриці. 
Натомість аналітично-механічний спосіб віддає перевагу Боянам. Власне саме його заступник декана географічного факультету Мирослав Заячук пропонує застосовувати на уроках географії, як найцікавіший для можливого наслідування. В основі методу – напрацювання Дмитра Менделєєва. Всього й роботи – це вирізати на цупкому папері контур Чернівецької області. Наступний крок: нанизуючи всю цю конструкцію на будь-яке вістря знайти точку, де вона буде утримуватися в серединному положенні. Приблизно так, як це більшість робили у школі, утримуючи знизу пальцем підручник, щоб він не хитався. Контур у області своєрідний: на сході – звужений, на заході – ширший. Не дивно, що в пошуках рівноваги центр буде зміщуватися з тих таки Банчен чи Остриці у бік Чернівців. 
Ще один спосіб – підвісити контур рідного регіону на чотирьох мотузках, попередньо прикріпивши їх до його крайніх точок. Спроектована крізь точку їх перетину пряма вкаже прямо на центр території. Якби не авторитет Дмитра Менделєєва, то й справді можна було подумати, що йдеться про звичайну дитячу забавку. Воістину все геніальне – просте. Ні, звісно, з тими можливостями, які дарують нинішні комп'ютерні програми, зробити це можна набагато простіше, але хіба відчуєш тоді себе першовідкривачем? Для більшої точності дослідження Дмитро Іванович радив також попередньо розділяти більший регіон на складові. Одинадцять районів Чернівецької області згодяться для цієї маніпуляції якнайкраще. Відтак отримані відомості щодо центрів усіх районів області, встановлені за допомогою двох описаних способів, залишиться лише закласти у спеціальні формули, де є широта і довгота й отримати результат: 48 градусів 18 мінут 24 секунди північної широти і 26 градусів 10 мінут 50 секунд східної довготи. Трохи синусів-косинусів і ми отримали найбільш науково обгрунтований центр Чернівецької області – північну околицю села Бояни. 
У підсумку маємо наступних претендентів на центр регіону: Чернівці, Банчени, Острицю і Бояни. Погодьтеся, не так вже й багато. Звісно, якщо порівнювати з тією ж таки Європою чи навіть Україною. Очевидно, що всі запропоновані тут координати можливого центру вимагають підтверджень і перевірки безпосередньо на місцевості, зокрема, за допомогою супутника. Безумовно, тут також не обійтися без спільної волі влади, геодезичної служби, науки. Проте навіть за цих обставин значення центральної точки регіону годі переоцінити. Нехай навіть відібраний з-поміж 5-6 можливих претендентів, але фізично позначений на місцевості центр області, поза сумнівом, став би не лише туристичною окрасою регіону. Це саме той випадок, коли жодним матеріальним зиском користь не виміряєш. Що, зрештою, може краще символізувати непорушність кордонів будь-якої території, як не її незмінна центральна точка? 

Юрій ЧОРНЕЙ

1