'Безглуздий', 'маразм' і 'брехун' - епітети з депутатського лексикону в контексті державності української мови

"Безглуздий", "маразм" і "брехун" - епітети з депутатського лексикону в контексті державності української мови

05.07.2013, 18:53

Депутати Чернівецької обласної ради не підтримали проект рішення з питання порядку денного про ситуацію, яка склалася в Чернівецькій області після прийняття Закону України "Про засади державної мовної політики".

Це було друге питання порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання сесії, з якого взяв слово голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. А почав губернатор з того, що бачив багато проектів рішень на своєму віку, але такого "безглуздого проекту" ще ніколи.

- Це безглуздий проект. Я такого ще не бачив, - почав губернатор. - Нічого  насправді підтверджувати не треба. Чернівецька область є невід'ємною складовою частиною України. Тут діють Конституція і Закони України. Тому прошу депутатів не підтримувати такі безглузді проекти і не голосувати за них.

Один з ініціаторів розгляду цього питання депутат М.Салагор уважно вислухав голову ОДА, а відтак зауважив:

- Питання розглядалося на депутатських комісіях і було ухвалене у тій редакції, яке запропнував член вашої команди, депутат Михайло Бауер. Це був певний комроміс, на який ми погодилися. Тому всі закиди щодо безглуздості прошу адресувати самому собі. Звертайтеся до себе, - заявив М.Салагор.

До  дискусії одразу долучився сам Михайло Бауер. А виступ розпочав словами: "маразм звучить з вуст генерала"!

Відтак заявив, що його комісія з питань освіти проект якраз відхилила.

- Ви брешете, ми записали слово в слово за вами, - прокоментував з місця виступ колеги депутат Салагор.

Результат голосування виявився очікуваним:

Партія регіонів  - 0

Фронт Змін -  14

Наша Україна - 4

Свобода - 1

За Батьківщину - 3

Домогтися від керівництва Чернівецької обласної ради, щоб питання було розглянуте в сесійній залі, депутати не могли кілька місяців. Хоча мову про ухвалення подібного рішення представники опозицйних партій ведуть з моменту ухвалення Верховною Радою цього законопроекту. Проект рішення апарат облради просто не оприлюднював. І це було перешкодою для його розгляду депутатами. Нарешті після численних демаршів депутатів-опозиціонерів проект рішення, який мав врегулювати мовну ситуацію на Буковині після прийняття мовного закону Ківалова-Колесніченка на сайті Чернівецької обласної ради таки з'явився.  

 

1