Без повідомлень про підозру: у Чернівцях закрили гучну кримінальну справу про карту 'Великої Румунії'

Без повідомлень про підозру: у Чернівцях закрили гучну кримінальну справу про карту "Великої Румунії"

08.07.2021, 12:20

Слідчий Чернівецького ВП ГУНПУ в Чернівецькій області майже рік тому закрив кримінальне провадження від 22.05.2018 року по резонансній справі, в рамках якої  перевірялися дані щодо представників організації, які під час публічного заходу в обласному центрі демонстрували картографічні зображення території Чернівецької області у складі так званої "Великої Румунії".

23 липня 2020 року старший слідчий Чернівецького ВП ГУНПУ в Чернівецькій області отримав доручення від начальника СВ Чернівецького ВП ГУНПУ в Чернівецькій області  про проведення досудового розслідування даної справи. Як вказано у відповідній постанові про закриття кримінального провадження від 23 липня 2020 року, копія якої є в редакції BukNews,  провадження закрили у зв'язку із закінченням строків досудового розслідування та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Більшість речових доказів по справі, зокрема карту із назвою "Об'єднана Румунія (1918-2018). Об'єднання Буковини 24 листопада 1918 р", вилучені книжки і флешки  голові ГО "Румунський культуролоічний центр імені Єудоксіу Гурмузакі" не повернули. 

Нагадаємо, провадження було відкрите у травні 2018 року за  ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України і тривало понад два роки.  11 червня 2018 року, працівники Служби безпеки України проводили у Чернівцях слідчі дії в громадській організації, представники якої поширювали матеріали, що можуть містити заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави.

Як повідомляв у червні 2018 року керівник Центру румунської культури імені Єудоксіу Гурмузакі Василь Терицану, 14 співробітників Служби безпеки України "мали відповідні документи з суду на право проведення обшуку. Обшукали бібліотеку, по всіх кутках. Зняли з книжкового магазину деякі книги, документи. Забрали карти".

Водночас керівник румунського товариства заперечив, що його організація пропагує сепаратизм.

"Ніхто не пропагує, не популяризує зміну кордонів або сепаратизм", - сказав громадський діяч. "Ми не сепаратистська організація, у нас організація культурна. Вважаю, що людина повинна знати свою історію, свою культуру. Тому правда на нашому боці", - сказав Терицану.

 Співробітники СБ України встановили, що надруковані карти виготовлені для пропаганди «святкування» на території України 100-річчя створення «Великої Румунії».

  Нагадаємо, Центр румунської культури запрацював у Чернівцях на вулиці Кобилянської у 2015 році. Центр зорганізував свою роботу у напрямку підтримки школи та освіти, румунської культури та літератури.

1