Бешлей працюватиме без зарплати, бо буде 'кормитися'? (оновлено)

Бешлей працюватиме без зарплати, бо буде "кормитися"? (оновлено)

22.10.2013, 20:56

Депутат міськради Володимир Бешлей відмовився від заробітної плати на посаді виконувача обов’язків директора земельного департаменту.

Про це у вівторок кореспонденту molbuk.ua повідомив В. Бешлей.

"Віталій Михайлішин вчинив законно, призначивши мені мінімальну зарплату. Бо службовці не можуть працювати безкоштовно", - повідомив виконувач обов’язків директора департаменту.

"Але у своїй заяві я чітко вказав, що працюватиму без нарахування мені заробітної плати. Тобто, я відмовився від зарплати. Гадаю, це правильне рішення. Я не прийшов у департамент щоби заробляти гроші. Я прийшов наводити порядок", - заявив Бешлей.

Нагадаємо, Володимиру Бешлею запропонували зарплату в розмірі 1624 гривень за виконання обов’язків директора земельного департаменту.

Водночас депутат міськради від "Фронту змін" Олексій Каспрук запропонував секретарю міськради Віталію Михайлішину також відмовитись від заробітної плати. Про це Каспрук у вівторок заявив у коментарі molbuk.ua

"Якщо виконувач обов’язків керівника земельного департаменту готовий працювати безкоштовно, то пропоную, щоби й в.о. міського голови теж працював без зарплати. Якщо крім нього від зарплати відмовляться всі інші чиновники, тоді місто зекономить кілька мільйонів. А за ці гроші можна, скажімо, відбудувати басейн у школі №27", - сказав О. Каспрук.

Джерело: molbuk.ua

Коментар BukNews: Попри зовнішню привабливість такого кроку в очах виборців, цілком  очевидно, що це небезпечний прецедент у найгірших світових традиціях популізму. Дивно, що люди які претендують на такі високі посади і ті, хто їх туди призначає, самі цього не розуміють. Органи державної влади і місцевого самоврядування - не приватна контора, де можна займатися самодіяльністю. Це не те місце, де Геркал здійснює свої подвиги, чи, як каже Бешлей, "наводить порядок". Плата чиновникам за сумлінно виконувану роботу насправді неодмінний атрибут демократії відомий ще з часів стародавньої Греції. Вперше  плату за участь у виконанні громадських функцій запровадив ще давньогрецький реформатор Солон.  Щоб не тільки заможні афіняни могли впливати на громадське життя і ухвалення рішень.  

Власне, якщо не платити чиновникам за роботу, то в уяві одразу виникає два варіанта: або важливу посаду посів грошовий мішок, який дбатиме не про інтереси громади, а тільки збільшення своїх власних статків. Або, ще гірше, ми повернулися до часів російського середньовіччя XIV-XVI ст., коли  князі посилали посадових осіб на місця на так звану годівлю (на кормівлю, на поживну посаду). Тобто грошей ні від володаря, ні з казни за свою роботу такий управлінець не отримував, а кормився з підлеглої території чи підпорядкованої справи. Все необхідне для харчування й життя збиралося з місцевого наслеення у вигляді поборів. Які катастрофічні наслідки це мало для населення - вся історія Росії пряме тому свідчення. Казні такий кормлінець обходився може й дешевше, проте людям такого просто не сила було терпіти. Тому насправді відмова чиновника від плати за роботу тільки теоретично виглядає виграшно. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бешлейчика - не дарма кличуть його "Башляй". А він хоч і красивий, але дурний. Спалився, дурко, нехай пояснює тепер, хто йому башляє.

avatar

Хабарчик

22 жовтня 2013 15:27