Берегиня книгарні 'Букініст' Марина Лібанова: 'В Ізраїлі досі запитують, чи є в наших магазинах продукти'

Берегиня книгарні "Букініст" Марина Лібанова: "В Ізраїлі досі запитують, чи є в наших магазинах продукти"

18.02.2016, 19:53

Берегиня книгарні "Букініст" Марина Лібанова – про війну у нас і в Ізраїлі, про ставлення до подій в Україні емігрантів та ліфт, аби подолати всього три сходинки

Кілька разів на рік директор книгарні "Букініст" Марина Львівна, яку добре знають і ніжно люблять у Чернівцях, їде до Ізраїлю у місто Герцлія – до доньки. Гуляє там з онуками акуратними вуличками, але все одно залишається з нами: "Юля, у них там верхівки дерев підстригають у формі прямокутників, споруджують ліфт для інвалідів, щоби вони могли подолати три (!) сходинки перед банком, а дороги… Я плачу".

З нашої розмови стає зрозумілим, що ми зовсім не уявляємо, якою бачать Україну  в Ізраїлі.

-          Марино Львівно, коли ми записували з Вами попереднє інтерв’ю, саме йшла боротьба-війна за книгарню "Букініст". Тоді мріялося, що наступна наша зустріч буде сонячною і переможною, аж тут – нова війна. Справжня…

-          Я не впустила війну глибоко в своє життя. Не можу сказати, що залишалася осторонь. Допомагала, як могла, хоча дуже розгубилася, коли це все почалося.

Це дуже дивна війна. Я – доросла людина і намагалася розібратися у декількох війнах. Те, як нам підносили ІІ Світову, в якій брав участь мій батько... Війна в Афганістані, коли гинули хлопці, і її розвінчання по закінченні. І раптом я зрозуміла, що нині – не моя війна. Я багато подорожувала світом,  проте ніколи не була у Донецьку  і мені ніколи не було цікаво туди поїхати. Не знаю, чому ми повинні боротися за цю землю.

Не дотримуюся категорично антивоєнної позиції,  стараюся допомагати, проте все ж проти війни.

-          Ізраїлю та Україні випала подібна доля – боронити свою землю…

-  В Ізраїлі я побачила, як люди живуть, перебуваючи у стані війни. Вони знають, за що стоять. У них склалося історично, що, приїжджаючи на цю землю, усім доводиться боронити її. Тут все по-іншому, адже є дуже сильна нація. Українці, на жаль, лише зароджуються як нація.

А чи відчуваю я, що в Донецьку – наша земля? Ні. Я готова її віддати. Все життя я прожила на Буковині й її частину не віддала би нікому, сама би пішла захищати. В  Ізраїлі зустрічаю людей, які приїхали з Донецька чи Луганська, і не виказую, як ставлюся до них. А ставлюся до них погано, бо я – з книжкового магазину! А вони, скажімо, з магазину шин… Кого не запитаєш: продавали резИну, бузИну, відкрили  СТО, і тепер їм немає за що триматися. А я точно знаю, що у мене є книги, і я приїду сюди, і в мене будуть книги тут.

Познайомилася з однією луганчанкою в перукарні. Кажу: "Ви у Луганську дивно так жили, ніби ніколи нікуди не їздили. Ви що, світу не бачили? Чому не привезли його до Луганська?" Вона дивується: «Це ми не їздили? Мої батьки ще за радянських часів усі путівки, які були, отримували! І на лайнерах, і на теплоходах Середземномор’ям плавали!» Так, СРСР давав ці путівки, але не давав у мозок сигналу, що побачене слід привезти додому. Зараз слід було їхати!

Вони як жили за совка, так хотіли жити і за України. Дали путівку – давайте далі. Вона мені розповіла, що приїхала сюди до доньки, а чоловік залишився у Луганську. І запевняє, що там усе чудово. Уявляєте, якою злою я звідти вийшла? Вдома доньці кажу: "Не піду більше до цієї манікюрниці!"  

Я їм не можу поки пробачити, що вони зчинили в Україні. Україна заслуговує на більше. Але ми самі винні. Ще не дозріли як нація.

-          Ви не можете не прогнозувати, як накинуться на Вас патріоти за таку позицію…

-          Не вважаю, що ті кілометри землі на Сході варті життя наших хлопців! Розумію, яку реакцію викличуть ці слова. Але я – жінка, мені можна говорити. Жінки взагалі погано розуміються на технічних питаннях.

Щиро співчуваю тим, хто втратив дім, бачив смерті… Питання до патріотів: де вони були, коли попередній президент розпустив армію? Сучасних чоловіків принизили, не давши реалізувати себе як воїнів, придумали їм примітивні і тупі військові кафедри. Місяць валятися у траві на полігоні у Сторожинці – вся військова наука. Не стверджую, що треба було озброюватися ядерними боєголовками, але не можна було залишити країну без військових. І лише дурень цим би не скористався. А він був не дурень – президент іншої країни, яка відкусила за вечір Крим, а згодом ще й зайняла частину української території, де почали гинути люди.

- То що ж з усім цим тепер робити?

-  Пам’ятаю, як один із політиків сказав, що буде будувати на Сході стіну. Не треба воювати, досить смертей…  Вони хочуть там залишитися, створити особливий світ-міф – дайте їм цю можливість.

 

Хто виїхав ще за СРСР, нам не співчувають

-          Як в Ізраїлі ставляться до війни в Україні?

-          Ті, хто виїхав до Ізраїлю за радянських часів, зазвичай, не за Україну. Адже за СРСР не було жорсткого поділу, що це – Україна, а це – Росія. Я познайомилася з колишніми чернівчанами, які виїхали у 1989 році і з того часу у Чернівцях не були. Вони мене запитують: "А є продукти у магазинах?" Вони не можуть уявити, які зміни відбулися. Це покоління не уявляє, що таке Україна, і вважає, що ми повинні на колінах повзти до Москви, столиці «нашої Батьківщини».  До того ж в Ізраїлі немає українських каналів, а російські є. Це дуже впливає.

Ті ж, хто виїхав останніми роками, у розколі. Бо частина приїхала зі Сходу, а частина – з Центральної чи Західної України. Навіть дніпропетровські поділяються на тих, хто за Донецьк, і тих, хто за Захід.

Тим часом є активна група молодих людей, з якими я їздила на мітинг під російським посольством, які збирали гроші на армію, ліки, допомагали пораненим. Зараз активність спала, бо минулого року була націоналістична акція однієї з політичних партій України, що "проїхалася" по євреях. Тут всі обурилися: "Ми стільки зробили для українців, а знову кричать, що ми жиди… Та що ще зробити для вас?"

Ще один штрих: ніби Ізраїль з Росією й не у палких обіймах, а все одно повернутий в бік Росії. Відбувся міжнародний туристичний ярмарок у Тель-Авіві: росіяни приїхали і пропонують показати свою Вологду тощо, були і представники  Перу, В’єтнаму, Нігерії.  А  Україна не приїхала! Бо не готова: немає доріг, літаки не літають, потяги не ходять. І нам розповідають, що через війну? Ми ж не вирішуємо жодної проблеми. Давайте з Києва  в Карпати побудуємо дорогу, наприклад!

Сюди приїжджають з гастролями різні театри, музиканти, а українці не їдуть. Чому грузини можуть привезти театр на фестиваль, а ми ні?!  То як Україна має себе відкрити?

-          Виходить, ми –  бідні, бо…

-          У нас все є! В Ізраїлі немає води, і вони вирішили цю проблему. А що відбувається з  нами? Ми весь час бідні, весь час просимо: ”Дайте нам!” А навіщо? Чому Ізраїль сам себе годує, а Україна – в біді? Так образливо стало, коли у щотижневій передачі  про якість продуктів почула, що завезли величезну партію яєць з України, заражену …сальмонелою. То в Україні їдять що попало і ще примудрилися це відправити до Ізраїлю. Хоча у них є продукти, синтетичні на смак, але безпечні.

Ізраїль – країна дітей і літніх людей. З цього слід починати. У кожному ресторані – спеціальний туалет для інвалідів або пристосований – зі спеціальними ручками, широкими дверима. Банк, до якого ведуть три високі сходинки, поставив на вулиці …ліфт! До сліз.

І це при тому, що у них не бракує проблем. Дуже дороге життя, квартири, відкритий арабський тероризм, проте вони постійно дбають про тих, кому погано. Читала оголошення, де написано: якщо не маєте, що їсти або що дати дитині до школи, подзвоніть – допоможемо.

На вулиці – жодної бродячої собаки, бо прописаний закон, що жодний пес не буде жити на вулиці. Поліцейські загубленого собаку повинні знайти, повідомити власникам. Покинуті собаки – у великих притулках: кастровані, почищені, дресовані. Тут така мода на собак – всі їх мають!

І це люди, які живуть у стані війни, у постійній небезпеці. Побачила днями нову дорогу. Мені хотілося заплакати через те, що ми такої не маємо… Висаджена дивними деревами, квітами…

 

Верхівки дерев підстригають у формі квадрату

-          Але  Ви знову повертаєтеся до Чернівців…

-           Тут мій дім, книгарня, книжки…  Мені іноді здається, що те, що роблю у Чернівцях, важливо. Тут я – бабуся,  це приємно, але іноді мені мало бути просто бабусею.

Багато що засмучує. Порівняння – не на користь Чернівців.

 В Ізраїлі працюють цілі команди в меріях, які займаються розвитком міста. Йду вулицею, чую звук "жжжж": підстригають дерева у формі квадрата. Робили це протягом дня: одні підстригали, інші тим часом вантажили гілки й вивозили.

Щоби знизити швидкість, висаджують круглу клумбу на перехрестях. І кожна має своє оформлення: птахи з квітів, розкішні дерева. Про старі дерева дбають, роблять ін’єкції, щоби вони жили… Клянуся, бачила це на власні очі.

Ми ж маємо чорнозем, селянські руки, то чому не можемо посадити такі квіти?

Бачила скульптуру, виготовлену із запчастин трактора. Де такі талановиті люди у нас?

-          Якось усе геть сумно для нас…

-          У нас теж все зміниться на краще.  Проте людина має відчувати, що про неї  піклуються, особливо про малозабезпечених, і це – місія держави. Тут є щотижнева дитяча програма на ТБ, де вчать маленьких діток спілкуватися з інвалідами. Треба почати з дітей. Нас вже не виправиш.

А як тут піклуються про літніх людей: вони можуть отримати  державну квартиру в будинку, де живуть такі ж літні люди і де є медсестра, а також велика зала для спілкування.   Держава оплачує двогодинне приготування їжі літнім людям, прибирання. Не діти буквально піклуються про батьків, а держава. Діти ж працюють і сплачують податки.

Тут  усе – для малечі. Я була на фестивалі для новонароджених: яка краса, які подарунки! Там  живуть і не розуміють, що є інше життя. А я не розумію, чому у нас такого нема. Це так природно. Елементарні речі: в автобусі чи на пероні вокзалу можна зарядити телефон, безкоштовні тренажери на вулицях, зоопарк, гойдалки для діток.

Вірю, що і у нас все буде добре. Але люди не можуть чекати – життя йде… Батьки чекали, діти чекають…

Увесь час згадую чистенькі і пахучі туалети у величезному парку міста Герцлія. Подумалося напівжартома: можливо, нам слід почати з туалетів? Як приберемо – усе налагодиться. Просвітліє у голові!

Юлія БОДНАРЮК

ОПУБЛІКОВАНО В ГАЗЕТІ "ЧЕРНІВЦІ"

1


КОМЕНТАРІ (4)

  жиє в ізраїлі а бабло качає з України

ті за румунскім пашпортом ця за ізраїльским 

шо воно береже??? той загаджений магазін???? насмішили

 

avatar

Федя

18 лютого 2016 20:23

Что ж такое хорошее в Черновцах вы делаете если ваш хваленый букинист книги не принемает на комиссию вы как ивсе зарабатываете денежку  налоги как,.. Но за город вам тяжело   вЫ ТАКИ ПАТРИОТ     ТАМ ВАМ ХОРОШО НО НЕКОМУ ДЕЛАТЬ  НЕРВЫ  СКУЧНО 

avatar

т Циля

19 лютого 2016 17:03

avatar

Marek Kosowskij

28 лютого 2016 19:22

avatar

Marek Kosowskij

28 лютого 2016 19:23