БДМУ нагадує правила профілактики грипу

БДМУ нагадує правила профілактики грипу

23.11.2013, 18:18

З початком холодних і дощових днів починаємо очікувати зріст грипоподібних захворювань. На фоні їх виникають стрімкі епідемічні спалахи грипу, але усім відомо, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Від хвороб можуть врятувати не лише таблетки, але і правильне харчування, яке повинно бути легким, смачним і різноманітний: м’ясні і курячі бульйони, молочні каші, сир, кисломолочні продукти і обов’язково – багаті на вітаміни овочі та фрукти.
Експерти вважають, що недоліки сучасного харчування зробили все можливе, щоб тіло перестало боротися з вірусами та інфекціями, починаючи з частих застуд і закінчуючи онкологічними захворюваннями. Якщо імунітет ослаблений, то організм не бореться з хворобами, і вони тривають тижнями.  Половина раціону має складатися з сирих овочів, щоб уникнути втрати поживних речовин під час приготування. Також слід звести до мінімуму споживання рафінованих і термічно оброблених продуктів. Фруктів має бути 5-6 одиниць в день, а також в раціоні повинні бути присутніми і бобові, і насіння, і горіхи. М'ясні та молочні продукти вживати не більш ніж по 2-3 рази на тиждень.

Рекомендовано багато пити: чай з лимоном та імбірєм, квітками липи, відвар шипшини, морси, відвари з сухофруктів.

Коли організм знаходиться в режимі великого навантаження по частині адаптації (восени і навесні), необхідно допомагати йому вітамінним живленням. У організму виникає потреба у великих дозах вітамінів, які малоймовірно компенсувати звичайної здоровою їжею у вигляді овочів і фруктів. Тому два рази на рік на один місяць необхідно підключати до профілактики полівітаміни з мікроелементами, для нашого регіону особливо актуальний йод.

Виключити з раціону потрібно солодощі та неприродні продукти з великою кількістю цукру, гідрогенізованих жирів, консервантів і штучних смакових добавок (багато сучасних напівхімічних «надсмачних» продуктів викликають залежність, переїдання, надлишкову масу тіла і зниження імунітету).

Доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології  Н. Каспрук

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Natalie Kaspruk

24 листопада 2013 19:28