Батьки «українського» піару. Як Порошенко, Гройсман та Ляшко підняли одну зарплату

Батьки «українського» піару. Як Порошенко, Гройсман та Ляшко підняли одну зарплату

28.09.2018, 17:13
Канал «Україна» по черзі приписав «покращення» для рятувальників трьом політикам.

Інформаційне життя українських «перемог» досить сильно нагадує дитячу гру, сенс якої в тому, щоби чиновник першим добіг до досягнення і проговорив «тра-та-та» за себе. Після чого більшість каналів починає ексклюзивно піарити на цій темі саме його: Петра Порошенка й безвізВолодимира Гройсмана й покращення стану дорігАрсенія Яценюка і порятунок України у 2014 році й так далі. Та інколи трапляється, що кілька політиків «бронюють» досягнення одночасно, і тоді працівникам каналів доводиться обирати, кому його приписати. Або ж, як у випадку «України» 15 вересня, дати одному підвищенню зарплат одразу трьох батьків.

«Українським поліцейським, військовим та рятівникам підвищать зарплату. Указ про це після рішення Ради нацбезпеки підписав Президент України [...] Виплати військовослужбовцям, поліцейським та рятівникам мають зрости від 1 січня не менше, ніж на 30 %», — рапортує ведуча Анна Панова. Далі гарант повторює цю інформацію, перетворюючи підвищення зарплат просто-таки на сингулярність імені себе: «Я підписав свою вимогу».

Здавалося б, усі інші чиновники вже виключені з процесу, але наступне ж повідомлення на каналі звучить так: «Зарплата рятувальника від наступного року буде дев'ять тисяч гривень. Це вже обіцянка Володимира Гройсмана під час святкування Дня рятівника», —  розповідає ведуча. Прем’єр повторює озвучені ведучою числа, але переходить і до інших речей: «Ми будемо все робити для того, щоб ви мали новий транспорт, нову авіацію, щоб мали все те, що дає вам можливість рятувати». І немов подібних щедрот мало, кореспондентка Оксана Щербина на фоні кадрів із прем’єром начитує ще й це: «З нагоди професійного свята рятувальники, які роками стояли в черзі на власне житло, сьогодні отримали ключі від квартир».

Не зупинилися журналісти й тепер, коли піарних бенефіціарів знайшли також бюджетні квартири і транспорт. Адже, як запевняє вже Олег Ляшко, дякувати потрібно Радикальній партії: «У цьому році з нашою підтримкою 90 мільйонів на житло виділено». Та й технікою із зарплатами рятувальники завдячують саме тискові «радикалів»: «Наступного року мінімум мільярд на пожежно-рятувальну техніку, щоб не на драндулєтах їздили. Ми заставимо, щоб влада виділяла кошти на потреби рятувальників». Тобто прем’єр був проти «нового транспорту та авіації» й це Ляшко змусив його до подібних анонсів? З іншого боку, уважні глядачі знають, що йдеться про «вимогу Президента».

Насправді ж, як не смішно, жоден із трьох названих вище осіб не відповідає за Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Нею опікується Міністерство внутрішніх справ, очільник якого Арсен Аваков розповідав про 90 мільйонів на житло, підвищення зарплат і нову техніку ще в січні. У трихвилинному сюжеті «України» цей чиновник з’явився на цілих три секунди — стояв поруч із прем’єром і теж роздавав ключі від квартир. А от голова ДСНС не з’явився зовсім. Щодо самих рятувальників, то їх у повідомленні було двоє (менше, ніж чиновників, які піарилися на зарплатах): жінка у двох реченнях розповіла, чому пішла на цю роботу, чоловік аналогічно коротко подякував за нову квартиру. Чи задоволені надзвичайники зарплатами й технікою, що ще можна було би зробити для ДСНС, як ці люди почуваються, ризикуючи життями, — про це глядачі не дізналися.

Як ми вже згадували, коли кілька чиновників «бронюють» досягнення, працівникам каналів доводиться обирати. «Інтер» цього дня, наприклад, пропіарив лише захід із Гройсманом. Що ж до журналістів, то їм обирати не доводиться: вони перевіряють інформацію, подають її збалансовано, виокремлюють для новин лише суспільно важливі факти. А якщо нічого такого немає — що ж, у сюжетах «1+1» та «UA: Першого» із Дня рятувальника не було жодних політиків.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Бенефіс Порошенка. Моніторинг теленовин 10–16 вересня 2018 року».

Ярослав Зубченко

Джерело: https://ms.detector.media/monitoring/monitoring_overview/batki_ukrainskogo_piaru_yak_poroshenko_groysman_ta_lyashko_pidnyali_odnu_zarplatu/

1