«Батьківщинівець» Василь Мельник: «Новому уряду буде гаряче»

«Батьківщинівець» Василь Мельник: «Новому уряду буде гаряче»

19.04.2016, 11:07

Тривалої роботи від нового уряду «Батьківщина» не очікує. Про це заявив на прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи попереднього і з’ясуванням перспектив нового уряду, перший заступник голови обласної організації партії ВО «Батьківщина» Василь Мельник.

«Якщо говорити про новий уряд – то в ньому 6 віце-прем’єрів. Очевидно, що треба було влаштовувати своїх чи виконувати умови всіх сторін, які виторговують портфелі, - зазначив В.Мельник. – Окрім цього, 16 міністрів – усього 23 члени Кабміну. Чи буде довго цей уряд працювати? Ми вважаємо, що ні, тому що при голосуванні він отримав лише 206 голосів від так званої «нової коаліції», всі решта – це були депутат від фракції «Відродження» і «Воля народу» і частина позафракційних, в тому числі від колишніх регіоналів. Тому все це питання часу».

«Батьківщинівець» наголосив, що з самого початку в цій ситуації є «багато питань без відповідей»: «Чому не вся коаліція голосувала за новий уряд? Чому програма уряду була подана буквально за кілька хвилин до голосування і очевидно не вичитувалася навіть самим урядом, а тим більше народні депутати не знали про цю програму. Все робилося для того, щоби зберегти цей уряд на рік, створити їм імунітет прийняттям цієї програми і в такий спосіб дати їм можливість цілий рік працювати».

Василь Мельник також пояснив, чому до «нової коаліції» не ввійшла фракція «Батьківщини»: «Ми готові були увійти в нову коаліцію, і Юлія Тимошенко озвучила, за яких умов ми готові це зробити. Ці умови були оприлюднені. Але до коаліції увійшло тільки дві фракції: БПП і НФ, адже наші пропозиції не були враховані. Це були: скасування продажу землі сільськогосподарського призначення, деолігархізація, зниження тарифів, індексація зарплат та пенсій, і підтримка малого й середнього бізнесу і малих фермерських господарств».

Фракція «Батьківщина» перейшла в демократичну європейську опозицію. «Думаю, буде гаряче, - вважає Василь Мельник. – Юлія Тимошенко не дасть новому уряду вкрасти копійку чи вчинити ще щось проти народу України. Вона вже заявила, що «Батьківщина» готує подання до конституційного суду щодо неконституційності призначення уряду, а також ініціює створення ТСК щодо оцінки корупційних дій уряду Арсенія Яценюка. Лідер «Батьківщини» зазначила, що влада має відповісти перед народом за руйнацію надій та погіршення соціально-економічного життя».

Буковинський «батьківщинівець» підтвердив недієвість урядової «реформи децентралізації»  прикладом своєї області

Перший заступник голови Чернівецької «Батьківщини» Василь Мельник переконаний, що «децентралізація перетворилася на централізацію». Таку оцінку партійцем урядової реформи місцевого самоврядування, надану під час прес-конференції щодо відставки уряду, цитує прес-служба місцевого осередку партії.

«Недолуга реформа місцевого самоврядування так і не знайшла підтримки на теренах нашої області, - сказав Василь Мельник. – Тут утворилися тільки 10 об’єднаних громад. До того ж, вони утворилися до виборів до місцевих рад у жовтні 2015 року – а  старост обирати не змогли, тому що всі «забули» про це, і їх обирали тільки у березні-квітні цього року. Як ця реформа робиться – певно, ви знаєте. Практично громади заганяють силою в ці об’єднані громади, і робиться це не завжди цивілізовано. Податок на доходи фізичних осіб у бюджетів сільських рад забрали. Тож сільські ради залишилися з одним податком на землю, і малі сільські ради змушені були виживати в межах коштів, які могли зібрати з плати за землю на території села. Так звані «землі за межами села» так і не повернуті сільським радам. До 2002 року ними управляли сільради, вже після 2002 – райдержадміністрації, а після 2013-го Янукович їх віддав у відання земельних агентств на рівень області, і зрештою сільради не мають до цих земель нічого: ні доходів, ні можливостей впливати на ефективне використання. В такій ситуації не можна говорити про об’єктивне, добровільне об’єднання громад. Воно відбувається під примусом – чи фінансовим, чи адміністративним, і тому не є ефективним. Децентралізація фактично перетворилася у централізацію».

Василь Мельник нагадав і про пов’язану з такою «децентралізацією» невдалу спробу передати місцевим бюджетам утримання профтехосвіти.

Підсумовуючи діяльність уряду Яценюка, який пішов у відставку, «батьківщинівець» додав, що по багатьох напрямках робота була фактично «провалена», і найбільше це стосується соціального напрямку. Щодо перспектив нового уряду Василь Мельник висловився досить стримано, зауваживши, що така кількість віце-прем’єрів у ньому свідчить про те, що потрібно було «всіх охочих прилаштувати» або виконувати умови «всіх сторін, які виторговують портфелі». Зважаючи на те, що з так званої коаліції за нового прем’єра голосували всього 206 депутатів (решта – з «Відродження», «Волі народу» та позафракційні) – його перспективи невтішні. 

«Історія знає випадки, коли у війну піднімалася економіка країн. Уряд Яценюка не зумів сконцентрувати зусилля», - «батьківщинівець» Василь Мельник

У буковинській «Батьківщині» підтвердили позицію кількох останніх місяців: Арсеній Яценюк як прем’єр, не спрацював так, як повинен був, тож його відставка закономірна. Про це сказав на прес-конференції «Відставка уряду і остаточне закріплення олігархічного перевороту. Скільки проживе новий уряд?» перший заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Мельник.

«Щодо підсумків роботи Яценюка, хочу сказати, що по багатьох напрямках ця робота просто провалена, - сказав «батьківщинівець». - Найбільше це стосується соціального напрямку. Люди фактично зі старими зарплатами і пенсіями, з яких ще й знімається 15-відсотковий податок, живуть у 2,5 рази дорожчій Україні. Гривня упала в 2,5 р. порівняно з 2013 роком, а зарплати і пенсії практично стоять на місці. Тарифи, які підняті щодо газу вдев’ятеро, щодо електроенергії майже вдвічі, спричинили підйом плати за всі комунпослуги майже в 4 рази. Це також відбилося на рівні життя людей».

Василь Мельник додав, що і в економіці «зрушень практично також нема, є спад»: «Якщо порівняти з 2013 роком, то це 63% спаду у доларому еквіваленті – він величезний. Про жодне зростання говорити не доводиться. Дивним видається те, що в країні, яка перебуває в стані війни, Кабмін не зумів використати цей момент, перебудувати економіку, перевести її на військові рейки з тим, щоби запровадити робочі місця, налагодити все те, що потрібно для армії і оборони. Історія знає такі випадки, коли війна піднімала економіку країн. На жаль, це не стосується нас з останні 2 роки». 

Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина» 

1


КОМЕНТАРІ (4)

Мой Василю, ви був посіпакою Муні і ним залишитесь. Служака бездарний. Хто ви такий, щоб аналізувати дії уряду? Розкажіть краще про подвійне громадянство, румунські паспорти, муніні лексуси і незаплачені мита..

avatar

Юрій

19 квітня 2016 09:41

Вважаю, що аналізувати дії уряду може і повинен кожен громадянин України! Чи з посадою чи без. І тут навіть не треба якихось надзвичайних інтелектуальних потуг - все очевидно. Уряд мав успіх тільки в одному - нажива міністрів. І все. Крапка!

avatar

Маша

19 квітня 2016 11:14

А хто це там Мельника в бездарності звинувачує? Чи не той невдаха, в якого жодного поступу, крім як в алкоголізмі, не сталося за останні 30 років? Якби не жінка, спився би вже. А так ще годен пописувати...

avatar

Уля

19 квітня 2016 17:13

Багатьом представникам "Батьківщини" треба покази, а не інтерв'ю давати.

avatar

Чернівчанин

19 квітня 2016 21:07