«Батьківщина» пропонує повернути в Україну 83 млрд грн, виведених в офшори високопосадовцями на чолі з президентом

«Батьківщина» пропонує повернути в Україну 83 млрд грн, виведених в офшори високопосадовцями на чолі з президентом

08.11.2017, 15:23

«Батьківщина» вимагає розглянути законопроекти, що дозволять вивести з офшорів десятки мільярдів гривень, виведені за кордон високопосадовцями України.

            Про це заявив перший заступник Голови фракції «Батьківщина» у парламенті Сергій Соболєв з парламентської трибуни, коментуючи міжнародне журналістське розслідування «райські папери».

            Як зазначив Сергій Соболєв, вітчизняні можновладці уникають оподаткування, ховаючи гроші в офшорних зонах, та завдають збитки державному бюджету на десятки мільярдів гривень. Серед цих можновладців знаходяться і перші посадові особи України, зокрема президент Петро Порошенко. Саме тому фракція «Батьківщина» вимагає при розгляді бюджету на 2018 рік врегулювати питання офшорних юрисдикцій. Він  нагадав, що ще рік тому фракція запропонувала ухвалити два законопроекти, які враховують світову практику сплати податків до вивезення коштів в офшори, але вони так і не були винесені до сесійної зали.

            В свою чергу, депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум візначила, що розгляд  законопроекту про деофшоризацію, який розробили депутати від «Батьківщини», провладна більшість навмисне блокує у Верховній Раді. Також, вона зауважила, що якби хтось з опонентів президента, наприклад Юлія Тимошенко, фігурував у скандалах з офшорами, то «на всіх телеканалах була б істерика і поширення інформації». Натомість, коли у цих документах фігурує Петро Порошенко, питання намагаються перевести в юридичну площину.

            Нагадаємо, що вирішення питання виведення коштів з тіні (за розрахунками «Батьківщини» це, щонайменше, 83 млрд грн), з офшорів автоматично дозволить вирішити питання наповнення державного бюджету України на 2018 рік і ліквідації його дефіциту. А це: зниження інфляції, своєчасна сплата зарплат та пенсій,  гроші на освіту та медицину, на забезпечення безпеки країни.

Довідково:

Можновладці з різних країн сховали в офшорах майже €8 трильйонів. Про це йдеться в новому масштабному журналістському розслідуванні Paradise Papers («Файли з райських островів»), оприлюдненому одночасно в усьому світу. ЗМІ отримали до рук дані офшорної компанії, що допомагає своїм клієнтам мінімізувати податки. Йдеться про мільйони документів, у яких згаданий і президент України Петро Порошенко. Ці офшорні компанії президента України були створені для того, щоб виводити прибутки від президентських фірм за кордон, а зовсім не для того, що передати їх у «сліпий траст

Це вже друге масштабне розслідування щодо відмивання грошей високопосадовцями різних країн через офшори за останні два роки, в яких згадується Петро Порошенко.

В квітні 2016 року впливова німецька газета Süddeutsche Zeitung оприлюднила матеріали з бази даних панамської компанії Mossack Fonseca, що надає офшорні послуги. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Баба с косой хочет вернут это все в свой ламбард в офшорах

avatar

Врач

08 листопада 2017 17:12