«Батьківщина» проголосувала одностайно проти змін до Конституції, нав’язаних Україні

«Батьківщина» проголосувала одностайно проти змін до Конституції, нав’язаних Україні

01.09.2015, 15:24

31 серпня Верховна Рада підтримала у першому читанні президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади та надання окремим районам Донбасу особливого статусу. За це проголосували 265 депутатів.

 Фракція «Батьківщина» проголосувала одноголосно проти цього документу, оскільки його ухвалення не вирішує головної мети – не повертає мир в Україну.

 «Це – не дорога до миру і не децентралізація, це – діаметрально інший процес, який веде до втрати територій» – заявила Юлія Тимошенко з трибуни парламенту, коментуючи відповідні конституційні зміни. Лідер «Батьківщини» наголосила, що у неї немає жодних сумнівів, що прийняття цього законопроекту кулуарно узгоджено з Кремлем.

 Як свідчить попередній досвід, подібні документи, зокрема, закони про особливий статус Донбасу чи Мінські угоди не приносили мир, а навпаки, призводили до загострення ситуації, як це було, наприклад, під Дебальцевим та Іловайськом.

 У цих умовах, ухвалення нав’язаних зовні змін до Конституції і встановлення «особливого місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу»  нібито «на виконання Мінських домовленостей» можуть привести до незворотних процесів руйнації конституційного ладу, загрози територіальній цілісності та порушення життєво важливих національних інтересів України.

 До того ж Конституція України (ст. 157) не допускає її зміни в умовах воєнного або надзвичайного стану, в якому країна фактично перебуває. 

На переконання «Батьківщини», такі фундаментальні речі, як зміни до Основного закону повинні прийматись при наявності повного консенсусу всередині нації та між політичними елітами, а не в умовах повного розбрату та непорозуміння у суспільстві щодо даного питання, як зараз.

 Зі свого боку, «Батьківщина» висловлює готовність стратегічно, відкрито і прозоро працювати спільно з громадянським суспільством та експертним середовищем над змінами до Конституції в частині збільшення повноважень органів місцевого самоврядування і справжньої децентралізації на європейських принципах підзвітності та субсидіарності.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Отказ фракции "Батькивщина" голосовать за изменения в Конституцию Украины, касающиеся децентрализации, связан с желанием ее лидера Юлии Тимошенко получить для своего человека кресло министра экологии и природных ресурсов в Кабинете министров.

Об этом "Апострофу" рассказал источник во фракции партии премьера Арсения Яценюка "Народный фронт".

Собеседник напомнил, что именно этот пост по квоте "Батькивщины" ранее получил экс-министр Игорь Шевченко, уже покинувший Кабмин.

"Тимошенко показывает свои претензии на эту должность. В это министерство уже могли назначить ее человека исполняющим обязанности министра. Для этого достаточно распоряжения Кабмина, но ничего не делается. И Тимошенко на это отреагировала",пояснил источник.

avatar

Тимошенко торгуется за место в Кабмине

01 вересня 2015 16:14

Нехай цей істочнік не несе пургу, Тимошенко не торгується за посади а провела нараду, вивчила думку і пропозиції батьківщинівців всієї країни і прийняли рішення за яке висловилися  члени партії і яке корисне для держави і народу, чого не можна сказати про  істочніків, які висловлюють неправдиві і не обєктивні дані

avatar

Істочніку від фронту, який важко назвати народним по його діях

01 вересня 2015 19:58