'Батьківщина' оголосила про вихід з коаліції, Саакашвілі закликав фракцію БПП брати приклад з Тимошенко, 'Народний фронт' заявляє про намагання популістів розхитати ситуацію

"Батьківщина" оголосила про вихід з коаліції, Саакашвілі закликав фракцію БПП брати приклад з Тимошенко, "Народний фронт" заявляє про намагання популістів розхитати ситуацію

17.02.2016, 18:02

Фракція партії «Батьківщина» на своєму засіданні прийняла одноголосне рішення про вихід з коаліції у Верховній Раді.

 Про це на брифінгу заявила голова фракції Юлія Тимошенко.

 Відмова парламенту відправити уряд Яценюка у відставку показало, що демократичної коаліції в парламенті де-факто не існує, а є тіньовий кулуарний альянс провладних депутатів і залишків Партії регіонів, діяльність якого і призвела до гострої політичної та соціально-економічної кризи у державі.

 Вихід «Батьківщини» з коаліції став єдино можливим способом протистояти встановленій в Україні тотальній корупційній диктатурі чинного прем’єр-міністра, а також створює можливість разом із здоровими силами українського суспільства створити альтернативу провладному корупційному угрупуванню та провести реальне перезавантаження держави.

 «Настав час назвати речі своїми іменами! Досить мовчати! Нам потрібно реально добити кланово–політичну систему управління країною. Настав час втілити в життя всі заповіти першої та другої революцій. Ми готові до консолідації суспільства», – наголосила лідер Батьківщини».

 Водночас, Юлія Тимошенко зазначила, що перезавантаження політичного процесу має відбутися виключно у мирний, конституційний спосіб. Будь-які революційні чи агресивні дії можуть призвести до втрати державності, що повністю співпадає з антиукраїнськими планами Кремля. 

Водночас голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі вважає перипетії голосування в парламенті 16 лютого "олігархічним переворотом" і закликав членів фракції БПП вийти з лав коаліціїПро це Саакашвілі написав на своїй сторінці в Facebook.

"Учора відбулося те, що завжди неминуче відбувається, коли після революції не відбувається революційних реформ - реставрація старого режиму. По-моєму, вчора в країні стався олігархічний переворот", - зазначив Саакашвілі.

Так само, "як після невдач помаранчевої революції, до влади прийшов Янукович, учора Ахметов та інші олігархи залишили своїми голосами уряд і знову взяли контроль над ситуацією в свої руки", - зауважив політик.

Через це, констатував Саакашвілі, "Батьківщина" вийшла з коаліції, те ж саме збирається зробити "Самопоміч". У цій ситуації залишатися в коаліції було б тяжкою помилкою Блоку Петра Порошенка.

"Це в будь-якому випадку означало б, що навіть ті члени фракції, які голосували за відставку уряду, в разі невиходу з коаліції, беруть повну формальну відповідальність за вчорашній олігархічний переворот", -резюмував Саакашвілі.

 "Батьківщина" давно робить усе, щоб дестабілізувати ситуацію в державі, - заява

 Фракція "Батьківщина" вже давно де-факто вийшла з коаліції "Європейська Україна", тому сьогоднішня заява Юлії Тимошенко і її соратників – це чергове свідчення безвідповідального популізму.

Після скандальної відставки міністра екології Шевченка, якого в Уряд делегувала "Батьківщина", ця фракція фактично перейшла в опозицію, діючи в унісон з "Опозиційним блоком". Варто нагадати, що міністра Шевченка звинуватили у зв’язках з газовим олігархом і колишнім "регіоналом" Онищенком.

Жоден пункт коаліційної угоди, яку депутати "Батьківщини" підписали, вони ж і не виконували. Фракція саботувала роботу коаліції "Європейська Україна".

Протягом тривалого часу "Батьківщина" не голосує за внесені коаліцією і коаліційним Урядом законопроекти. Водночас, вони довго не наважувалася публічно заявити про те, що більше не працюють з коаліцією.

Створивши коаліцію і маючи своїх міністрів в Уряді, ця фракція робила все, щоб уникнути політичної відповідальності, домогтися дострокових виборів і дестабілізувати ситуацію в країні.

Вчора у Парламенті не вдалося реалізувати цей деструктивний сценарій. Саме цим викликана сьогоднішня заява "Батьківщини" про вихід з коаліції. Це ніщо інше, як чергова спроба задовольнити свої меркантильні інтереси вже не через відставку уряду, а через політичну кризу.

"Народний фронт" неодноразово закликав колег підписати додаток до коаліційної угоди і разом рухатися шляхом реформ. "Батьківщина" обрала сценарій протистояння: чим гірше, тим краще.

Хочемо наголосити, що всі намагання популістів розхитати ситуацію в країні – приречені на провал. Коаліція "Європейська Україна" продовжує роботу заради позитивних змін у державі. Яким би складним не було це завдання. 

1