'Батьківщині' не вдалося вирвати кістяк з реформи місцевого самоврядування

"Батьківщині" не вдалося вирвати кістяк з реформи місцевого самоврядування

11.02.2015, 18:41

Згідно з інформацією з відкритих джерел нові укрупнені територіальні громади повинні бути створені вже до жовтня 2015 року. Це один з елементів оголошеної реформи місцевого самоврядування. Кістяком об'єднання та майбутнього територіально-адміністративного поділу України експерти називають перспективні плани об'єднання громад, які затверджуються обласними адміністраціями. Затвердження таких планів передбачала стаття 12 законопроекту «Про добровільне об'єднання територіальних громад».  Проте під тиском представників "Батьківщини" на засіданні профільного комітету ВРУ із закону про об'єднання громад  ключову статтю під номером 12 викинули. Чим керувалися депутати фракції "Батьківщина" фактично зриваючи адміністративну реформу можна тільки здогадуватися. Кілька гіпотез наводимо нижче. Проте Верховна Рада України до рекомендацій комісії не прислухалася. І закон було ухвалено разом з вилученою статтею. 

Прийняті закони ведуть до формування ефективної регіональної політики, - Геннадій Зубко

Верховна Рада України у другому читанні прийняла надважливі для реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади закони - «Про добровільне об'єднання територіальних громад» та «Про засади державної регіональної політики». Прийняття цих документів дозволить запровадити сучасні механізми і сформувати успішний досвід у реалізації проектів розвитку територій. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він наголосив, що основна мета цього процесу – формування ефективної регіональної політики, яка забезпечить єдність усієї державної території, вирівнювання диспропорцій у регіональному розвиткові, що створить можливості отримання якості життя людини незалежно від місця її проживання.

Геннадій Зубко висловив подяку усім депутатам, які підтримали такі важливі для реформи закони і особливу вдячність він висловив Голові Парламенту Володимиру Гройсману за його послідовну політику і активну позицію у відстоювання інтересів країни в питаннях розвитку місцевого самоврядування.

Відзначив Віце-прем’єр і факт повернення до закону про добровільне об'єднання територіальних громад статті 12. Про це BukNews повідомили у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України.

 «Ми раді, що до нас дослухалися і до закону про добровільне об'єднання територіальних громад повернули статтю про обов’язкову розробку перспективних планів розвитку територій. Завдяки цьому прийняття рішень щодо створення спроможних територіальних громад шляхом їх добровільного об’єднання відбуватиметься виважено і системно», - зазначив Геннадій Зубко.

Він також підкреслив, що добровільне об’єднання громад не призведе до зміни статусу населених пунктів як міської, так і сільської місцевості, а рішенню про таке об’єднання обов’язково передуватиме публічне обговорення, фахова експертиза за участю всіх органів місцевого самоврядування і громадськості.

Урядовець зазначив, що територіальні громади, які вирішили об’єднатися, отримуватимуть інформаційну, організаційну та фінансову підтримку від держави.

«Фінансову підтримку добровільно об’єднаних громад держава здійснюватиме шляхом надання їм субвенцій на формування необхідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку таких територіальних громад. Крім того, ми розраховуємо, що проекти щодо добровільного об’єднання громад підтримуватимуться ще й з Державного фонду регіонального розвитку, у який цього року закладено 3 млрд. грн., а також 1 млрд. грн., який бюджетом виділено на підтримку сільських територій», - повідомив Віце-прем’єр-міністр.

Раніше ми повідомляли

"Батьківщина" проти створення сильних громад і децентралізації влади в країні?

Таке припущення випливає з певних кроків, на які у розмові з віце-прем'єр-міністром України Геннадієм Зубком звернула увагу співрозмовника журналіст газети "Дзеркало тижня" Інна Ведернікова.

Згідно з інформацією журналістки, "під тиском представників "Батьківщини" на засіданні профільного комітету ВРУ із закону про об'єднання громад викинули ключову статтю під номером 12 — про перспективні плани об'єднання громад, які затверджуються обласними адміністраціями і, по суті, є кістяком об'єднання та майбутнього територіально-адміністративного поділу? Таким чином, процес об'єднання може бути пущений на самоплив. З урахуванням же очікуваного опору реформі — адже багато сільських голів та рад внаслідок укрупнення громад втратять владу, — автори реформи вважають, що закон можна вже не ухвалювати.

Журналістка пояснює це так: "Голова комітету Сергій Власенко — член фракції "Батьківщина". Як, утім, і голова асоціації сільських і селищних рад Вадим Івченко. Позицію ж Юлії Тимошенко та її партії, яка завжди на сторожі сільського електорату... Таким чином, гравець, який може допомогти владі (у разі відсутності політичної волі) поховати реформу, — визначився".

Йдеться фактично про захист інетерсів сільських голів, які бояться втратити портфелі.

Водночас часу на чергове імітування перетворень у влади немає. Максимум, до кінця року, переконаний віце-прем'єр-міністр  України Геннадій Зубко.

"— До кінця року. До початку місцевої виборчої кампанії, яку ми маємо провести вже в рамках нових створених укрупнених громад".  

Віце-прем'єр Геннадій Зубко: "Забюрократизована державна машина не впорюється з викликами війни та економічної кризи" 

 
Цей розділ інтерв'ю має красномовний підзаголовок:

 Про відповідальність, децентралізацію та охочих поховати реформу

— ...Кабмін і парламент можуть віддати на місця й 90% бюджету, а потім сказати, що громади не впоралися і провалили реформу. І матимуть рацію, бо логічно було б: а) створити самодостатні і здатні управляти громади, б) наділити їх повноваженнями, в) дати їм гроші. Але закон про об'єднання громад не прийнятий, і основні фінанси, відтак, підуть на районний рівень — районним державним адміністраціям. Малі міста кричать про дискредитацію реформи і централізації влади.

—Я ж сказав, що закон про об'єднання громад найближчим часом буде прийнято. А відповідно до нього буде допрацьовано і Бюджетний кодекс. 

— Але ви не уточнили, в якому вигляді буде прийнято закон про об'єднання громад. Ви в курсі, що вчора засідав профільний комітет ВР?

—Звісно. Закон погоджено. 

— А що, хіба вам ваш заступник Негода не сказав, що під тиском представників "Батьківщини" з нього викинули ключову статтю під номером 12 — про перспективні плани об'єднання громад, які затверджуються обласними адміністраціями і, по суті, є кістяком об'єднання та майбутнього територіально-адміністративного поділу? Таким чином, процес об'єднання може бути пущений на самоплив. З урахуванням же очікуваного опору реформі — адже багато сільських голів та рад внаслідок укрупнення громад втратять владу, — автори реформи вважають, що закон можна вже не ухвалювати. Ви, взагалі, зустрічалися з Анатолієм Ткачуком, Юрієм Ганущаком? 

—Я ще докладно не розбирався у вчорашньому рішенні, але в кожному разі — це думка комітету. А є ж ще зал і депутати, коаліційна угода, нарешті. Що стосується авторів реформи, то буквально на третій день мого вступу на посаду відбувся круглий стіл, на якому були присутні всі експерти, причетні до реформи, а також представники асоціацій. Із приводу 12-ї статті: цю процедуру вже прописано у Бюджетному кодексі, за яким перспективний план може бути затверджений, і питання фінансування приймається на рівні Кабінету міністрів.

— Проте комітет проголосував урозріз з Бюджетним кодексом. Узагалі, якщо подивитися на ситуацію в комітеті, то вона, м'яко кажучи, не дуже сприятлива для реформи. 

З одного боку, некомпетентність. 
З його численних членів тільки четверо мають стосунок до місцевого самоврядування, та й то дехто з великою натяжкою. 

З іншого боку — "Батьківщина". Голова комітету Сергій Власенко — член фракції. Як, утім, і голова асоціації сільських і селищних рад Вадим Івченко. Позицію ж Юлії Тимошенко та її партії, яка завжди на сторожі сільського електорату, думаю, вам нагадувати не варто. Ви ж самі балотувалися від неї 2012 року.

Таким чином, гравець, який може допомогти владі (у разі відсутності політичної волі) поховати реформу, — визначився. 

—Давайте все ж таки говорити не про політику і "Батьківщину", а про реальний стан речей. Ми вирішили змінити систему державного управління в країні. Крапка. Тому маємо пройти процес об'єднання і формування самодостатніх громад, здатних прийняти на себе вагому частину повноважень і фінансів від центральної влади. Але не ми перші проходимо цей шлях. Є досвід інших держав. Хочу сказати, що ніде не використовувався жорсткий примусовий метод об'єднання. А в нашому законі він жорсткий — оскільки фінанси отримають тільки ті, хто об'єднається за вже складеним планом. Але, те, що нав'язується згори без обговорення, — не працює. 

Однак у якийсь момент час Ч настав. Тобто я кажу про якийсь чітко позначений часовий люфт, у рамках якого люди на місцях могли б оглядітися, подумати і прийняти рішення, з ким і на яких умовах об'єднуватися. Приміром, у Швеції обговорення цього питання тривало три роки, після спливу яких було прийнято вольове рішення про об'єднання на законодавчому рівні. З урахуванням позицій і думок самих громад. У результаті, ті, хто хотів, об'єдналися, хто не хотів, але не міг себе утримувати — були приєднані. 

— Ви справді вважаєте, що у нас є три роки на обговорення? 

—Ні, таких преференцій у нас немає. Скажу більше, тільки давши поштовх регіонам, ми зможемо вийти з внутрішньої економічної і політичної кризи. Усе взаємозалежне. Багато процесів у тій же системі ЖКГ, ті ж програми енергоефективності — встановлення лічильників тощо простіше й вигідніше запускати знизу. Згори ми вже 23 роки намагалися — не вийшло. А сьогодні це вже питання збереження державності. Але для цього громадам потрібні повноваження і фінанси. Тому стільки часу справді немає. 

— А скільки, на вашу думку, є?

—До кінця року. До початку місцевої виборчої кампанії, яку ми маємо провести вже в рамках нових створених укрупнених громад. На місцях уже давно йде діалог з приводу об'єднання. Експерти, представники міністерства весь 2014 рік працювали на місцях. Усі знають плани об'єднання. Тобто процес запущено. У нас є кілька місяців, щоб уладнати суперечливі моменти і зробити ключовий крок — створити громади. І для цього нам справді доведеться попрацювати і з комітетом, і з депутатами, щоб повернути ст.12 у закон з уточненням: а) певної гнучкості перспективного плану б) часового люфту обговорень, в) чіткого строку об'єднання громад. 

Тобто громади, які об'єднуються відповідно до перспективного плану, але при цьому мають можливість якогось незначного коригування, — одразу одержують фінансову підтримку держави. Інші бачать процес, розуміють його вигоди і в змозі опонувати сільському голові, який боїться втратити портфель. Тільки так ми зможемо вибити якісь аргументи у політичних сил, котрі бажають, як ви сказали, поховати реформу. 

Повний текст інтерв'ю читайте тут: 

http://gazeta.dt.ua/internal/vice-prem-yer-gennadiy-zubko-zabyurokratizovana-derzhavna-mashina-ne-vporyuyetsya-z-viklikami-viyni-ta-ekonomichnoyi-krizi-_.html

1