Батальйону «Айдар», який був із загиблими чернівчанами під Щастям, наказали покинути зону АТО і розформуватися

Батальйону «Айдар», який був із загиблими чернівчанами під Щастям, наказали покинути зону АТО і розформуватися

23.06.2014, 22:31

Міністр оборони віддав наказ батальйону «Айдар» розформуватися і покинути зону антитерористичної операції. Про це в понеділок, 23 червня, на брифінгу повідомив комбат «Айдара» Сергій Мельничук.

«Ми повинні були покинути зону АТО сьогодні після наказу про розформування, який був підписаний міністром оборони 20 червня. До речі, постачання батальйону велося дуже погано, і вже після отримання наказу про розформування у «Айдара» забирають все – і польові кухні, і медикаменти», – повідомив пан Мельничук.

За його словами, його звинуватили в тому, що він покинув зону бою. Зі свого боку він цю інформацію спростовує.

«На наші позиції була атака. Ми контратакували і в результаті бою захопили багато озброєння російського виробництва, яке було у терористів. Мене звинуватили в тому, що я покинув зону бою. Я спростовую цю інформацію, оскільки я був у бою, і це можуть підтвердити бійці «Айдара», – повідомив пан Мельничук.

На його думку, «президента і РНБО неправильно поінформували про події поблизу Луганська».

Він також зазначив, що батальйон складається переважно з місцевого населення і якщо його розформують і виведуть з Луганщини, то їх сім'ї залишаться без охорони.

«У містах, які звільнені від терористів, ми відновлюємо функціювання української влади і відновлюємо інфраструктуру», – уточнив він і додав, що звернувся до президента та РНБО з проханням переглянути наказ міністра оборони про розформування батальйону.

Відповідаючи на питання, хто зацікавлений в його розформування батальйону, він заявив, що «це криміналітет, який сидить в погонах в штабах, міністерствах і відомствах, кімнатні генерали і полковники, який саботують це все (АТО – НБН)».

При цьому вони не виключає, що ці люди можуть бути завербовані російською розвідкою.

«Ми повернемо в Міноборони все майно, яке нам дали, напишемо рапорти на звільнення і будемо захищати країну з тим, що у нас є», – резюмував він, додавши, що «бійці готові воювати за свою країну з мисливською зброєю, а також з тим, що вдалося захопити у терористів».

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив, що в ході боїв 17 червня біля Луганська загинули четверо бійців 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», сформованого з бійців самооборони Майдану.

В ході боїв, які проходили у вівторок, 17 червня, в околицях Луганська, загинули четверо бійців 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», сформованого з бійців самооборони Майдану. Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій.

«Протягом сьогоднішнього дня українські військові атакували російських бойовиків на околиці Луганська. Великі втрати окупантів. Але є втрати і серед наших бійців. Серед інших, в бою за Україну віддали життя четверо бійців легендарного 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», сформованого з бійців самооборони Майдану», – написав пан Парубій в Facebook.

За його словами, багато місяців вони захищали Україну на барикадах Майдану, а потім пішли «на далекі барикади звільняти українські землі від кремлівських загарбників».

«Зразок мужності, героїзму і самовіддачі! У цю ніч помолимось за них! Герої не вмирають!», – підкреслив секретар РНБО.

18 червня координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук повідомив, що причиною загибелі бійців батальйону «Айдар» стала неузгодженість дій батальйону зі штабом АТО. Він зазначив, що у зв'язку з цією трагедією «керівництво готує пропозиції щодо «інтеграції» формувань добровольців в загальну структуру сил АТО».

«17 червня батальйон «Айдар» силами менше 100 чол. самостійно пішов на штурм Луганська. Зі штабом АТО дані дії, за словами силовиків, не були узгоджені. Потрапивши в засідку, командування батальйону викликало допомогу. До місця бою прибуло дві розвідгрупи сил АТО на бронетехніці. Однак, зважаючи на значну перевагу терористів в особистому складі та вогневої мощі, при всьому проявленому героїзм бійців батальйону «Айдар» і силовиків, вони понесли важкі втрати. Хоча в ході бою і знищили більше 30 терористів», – пише він на своїй сторінці в Facebook.

Пан Тимчук також додав, що у зв'язку з цією трагедією «керівництво силовиків готує пропозиції щодо «інтеграції» формувань добровольців в загальну структуру сил АТО».

В результаті боїв біля селища Щастя (Луганська область), українські військовослужбовці знищили 30 бойовиків.

У результаті боїв, які проходили вчора біля селища Щастя Луганської області, українські військовослужбовці знищили 30 бойовиків. Про це в середу, 18 червня, повідомив офіційний спікер АТО Владислав Селезньов.

«У результаті бойових зіткнень, які відбулися в районі Щастя, протягом декількох годин тривав бій. На допомогу українському підрозділу, який потрапив в засідку, прийшла броні-група. Спільними зусиллями українські військовослужбовцями вступили в бій. За попередніми оцінками вбито і поранено більше 30 бойовиків», – написав пан Селезньов на своїй сторінці в Facebook.

Також він повідомив, що протягом доби терористи скоїли 5 обстрілу блокпостів українських військових.

У той же час для вогневого ураження позицій бойовиків використовувалися певні сили і засоби. У результаті превентивних дій сил, задіяних в АТО, позиції бойовиків були знищені.

 Джерело: Незалежне бюро новин

1