Барвисті Чернівці заслуговують на щасливе та успішне майбутнє, - Віталій Ткачук

Барвисті Чернівці заслуговують на щасливе та успішне майбутнє, - Віталій Ткачук

01.05.2014, 23:20

Кандидат на посаду міського голови Віталій Ткачук вирізняється у перегонах за мерське крісло своєю креативною та яскравою передвиборчою кампанією, цікавими ідеями, які він бажає втілити у життя і що найважливіше – знає, як це зробити. Законодавство не зобов’язує кандидатів у мери оприлюднювати свої передвиборчі програми, втім Віталій Ткачук таку розробив.

«Умовно її можна поділити на кілька пунктів, які стосуються усіх галузей міста та охоплюють усі верстви населення. Для мене принципово важливо, аби кожен чернівчанин у цій програмі побачив вирішення тієї проблеми, яка його хвилює. Наприклад, «Калинівському ринку» я приділив взагалі особливу увагу, адже, на мою думку, тисячі підприємців часто-густо залишаються не почутими владою», - говорить кандидат на посаду міського голови. Відтак, він пропонує у своїй програмі реформувати КП «Калинівський ринок» шляхом створення на його базі колективного підприємства «Народний ринок «Калинівський», де кожен підприємець буде його співвласником. І саме вони обиратимуть собі директора, який представлятиме інтереси ринку та його працівників у виконкомі міської ради. Окрім цього, потрібно передати землі ринку в орендне користування всім підприємцям.

- На парламентських виборах і зараз знову ви заручились підтримкою молодих чернівецьких виконавців. А що реально хочете зробити у місті для молоді, дітей, школярів, студентів?

Віталій Ткачук: Якщо говорити про найменших жителів міста, то пропоную реформувати дитячі садки, які повинні стати місцем розвитку дитини, а не «камерами схову». Необхідно розробити освітню політику міста, яка б підвищила якість навчання та добробут вчителів. Школи, як на мене, повинні отримати повноцінну автономію, тобто на шкільних радах обиратимуться директори. А враховуючи останні події в державі, переконаний, що нам потрібно збільшити обсяг годин для військового та патріотичного виховання в школах, стимулювати позакласну роботу, яка відверне дітей та підлітків від комп’ютерів, алкоголізму, тютюнопаління. Також вважаю за необхідне створення умов для надання першого робочого місця випускникам вишів; до вирішення питань молодіжної політики залучатимуться органи студентського самоврядування та молодіжних організацій. Варто створити стипендіальний фонд для нагородження найбільш здібних молодих чернівчан у сфері освіти, науки, спорту тощо.

- Медична галузь потребує тотального реформування на всеукраїнському рівні. Що, на вашу думку, можна вже зробити у Чернівцях, аби медичні послуги були якіснішими та доступнішими?

Віталій Ткачук: Найважливіше – це забезпечити якісну роботу екстреної медичної допомоги, тобто карета «швидкої» на місце виклику у межах міста повинна приїздити на виклик не пізніше, як через 10 хвилин. Вважаю за доцільне, аби міські лікарні та поліклініки отримали «народних керівників», яких обиратимуть на зборах трудового колективу. Варто запровадити практику роботи кабінетів сімейного лікаря в новобудовах. А ще цілком реально організувати в міських закладах охорони здоров’я продаж ліків за цінами нижчими, ніж за межами лікувальних установ.

- Ваша програма несе потужне соціальне навантаження. А як щодо ветеранів, інвалідів, людей поважного віку?

Віталій Ткачук: Так, тут у нас особливо багато напрацювань. Нагальні це - гарантування пенсіонерам пільгового проїзду в громадському транспорті. Це питання насправді легко вирішується за допомогою залучення до маршрутних перевезень автобусів великої місткості. Це, по-перше: дозволить соціально уразливим чернівчанам користуватись на пільгових умовах усім громадським транспортом без часових обмежень, а по-друге: не нестиме надважких матеріальних зобов’язань для перевізників. Важливим вважаю збільшення фінансування статутної діяльності ветеранських організацій та надання їм безкоштовної юридичної допомоги. Окрім цього, голови ветеранських організацій будуть включені до складу відповідних виконкомів в місті. Окремо наголошую на важливості постійного вшанування учасників бойових дій, а також умовно кажучи, професійних свят усіх військових. Окремо хочу виокремити нашу ініціативу створення будинку для людей поважного віку. Це повинно бути комфортне, спеціально облаштоване місце, з усіма зручностями та з урахуванням усіх потреб одиноких пенсіонерів, де б вони почували себе безпечно і затишно.

- Реформа житлово-комунального господарства міста. Ваші бачення?

Віталій Ткачук: їх багато, виокремлю кілька. Перше і найважливіше – встановити мораторій на зростання тарифів житлово-комунального господарства, далі - забезпечити чернівчанам право не оплачувати неякісні послуги у сфері ЖКГ. Істотно покращити роботу громадських вбиралень, перш за все у центральній частині міста. А також ліквідувати всі платні парковки – паркування автівок має бути безкоштовним. І більш глобальній перспективі, звісно ж, повернути нашому аеропорту статус міжнародного.

- Чи є речі у ваші програмі, які для вас особисто є концептуально новими і креативними, втім необхідними та корисними для городян?

Віталій Ткачук: Такі речі, звісно, є. Наприклад, створити при міській раді екологічну та духовну ради. Остання складалась б з представників духовенства і виконувала б контрольно-ревізійні функції щодо чиновників Ратуші. А ще прагну, аби вислів «не прийомний день» взагалі зник зі словника чернівчан і посадовців. Кожен повинен мати право в будь-який час звернутися до чиновника на прийом. Хочу, аби вхідні двері кабінетів посадових осіб міста були прозорими, хочу, аби у кабінетах чиновників стояли камери і кожен чернівчанин мав можливість у реальному часі бачити чим займається той чи інший начальник. І ще хочу, аби громада міста стала соціально активною і долучалась до вирішення проблем Чернівців, вказувала владі на її помилки чи недоопрацювання. Наприклад, шляхом підписання петицій: є проблема у мікрорайоні, на вулиці чи в окремому будинку, громада готує петицію та подає її владі. А влада вже робить свою роботу, і робить її якісно. Саме до цього я прагну і впевнений, що креативні, яскраві, барвисті Чернівці заслуговують на достойне, щасливе і успішне майбутнє. Нам тут жити!

Віталій Ткачук заважує, що з усіма пунктами його передвиборчої програми можна ознайомитись у штабі кандидата, який знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 82 (колишня Червоноармійська) та закликає чернівчан долучатись до її подальшого формування.

Оксана ПАВЛЮК

Опубліковано в газеті "Свобода слова"

1