З верхнього поверху будівлі на вулиці Заньковецькій відколовся шмат бетону від тераси і поцілив 23-річній дівчині Марії Кустрин у чоло. Її ушпиталили. Потерпіла вже написала заяву до поліції, щоб притягнути до відповідальності управлінську компанію.

Чи знайдуть винних – дізнавалися журналісти "5-го". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нинішнього керівництва Чернівців немає політичної волі і бажання рятувати середмістя від руйнування

У лікарняній палаті Марія вже добу. Дівчина з острахом пригадує мить, як відчула глухий удар і в неї потемніло в очах.

"Ішла на обід додому. Я там живу, щодня ходжу. Іду і чую впало на голову, я присіла. Шматок цементу від балкона. Я присіла, люди мене забрали і допомогли. Був шмат великий, багато осколків на землі", – розповідає потерпіла.

 Марію ушпиталили до лікарні швидкої медичної допомоги у відділення нейрохірургії.

"Стан її задовільний, на стадії дообстеження, штукатурка на голову впала. Добре почуває. Легка травма, хоче додому. Дообстежимо і додому випишемо", – зазначає лікар Ігор Тимофійчук.

Інцидент трапився на вулиці Заньковецької, 15. Це архітектурний житловий будинок, який утримує ЖЕК. А от фасадами в центрі міста опікується місцева влада. Востаннє ремонт історичних будівель у місті проводився до 600-ліття Чернівців – 11 років тому.

"З того часу істотних професійних робіт по ремонту не відбувалось. За даними управлінських компаній, таких будинків у місті 200", – повідомила начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова. - Щоб відремонтувати аварійні фасади та балкони потрібно 107 мільйонів гривень. Цьогоріч міська рада для ремонту виділила 300 тисяч гривень.  

Будинку понад 100 років. Вчора з нього обвалились декілька шматків штукатурки, один впав на чернівчанку, каже директор управлінської компанії Віктор Мельничук. Капітальний ремонт фасаду можна зробити лише за програмою співфінансування: 60 % вартості відшкодовує міська рада, 40 % – мешканці, - повідомляє https://cv.suspilne.media/.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях на дівчину обвалилась штукатурка з балкону (оновлено)

Міські чиновники планують дати доручення компаніям-управителям – перед зимою обстежити стан балконів та фасадів і скласти список аварійних. Тим часом Марія написала заяву до поліції про інцидент.

"Люди кожен день там ходять у старому місті, там щось падає завжди. І балкони. І так людина попаде і може умерти", – наголошує Марія.

Такий випадок у Чернівцях не поодинокий. У лютому на вулиці Лисенка також відвалився шмат балкона. Бетон травмував перехожу.

Анатолій Никифоряк, Максим Шварцман, Чернівці, "5 канал"

Джерело: https://www.5.ua/ 

КОМЕНТАР РЕДАКТОРА BUKNEWS:

Як історик знаю достеменно, що безпека підданих -  чи не головне завдання, яке має вирішити будь-яка, навіть первісна, влада. На які б закони ми не посилалися, саме безпека людей (у найширшому сенсі) є головним пріоритетом будь якої влади - її суттю і змістом. Бо інакше у неї просто не залишиться ким володіти і на кому заробляти. Про це подбає сусідня влада. Так є навіть при тиранії, а при демократії - ще й комфорт людей. Бо переважно тільки для її (безпеки) гарантування влада й отримує доступ до людських ресурсів, а не за якісь інші свої міфічні заслуги.  Чи ви думаєте, що це за щось інше, окрім захисту підданих,  вожді і барони присвоювали собі більшу частину надлишкового продукту, яке виробляє все суспільство? Для вас це новина? Очевидно, що нинішня влада добре знає тільки перерозподіл на власну користь надлишків, а про обов'язок гарантувати за це безпеку стадові, яке стриже, забула.

Навіть без юридичної казуїстики, я бачу питання ремонту середмістя у широкому контексті, про що вже не раз писав. В основі, як я щойно сказав, має лежати питання гарантування безпеки людей. Класик казав, що навіть царство небесне не вартує сльози дитини, а тут взагалі мова навіть не про царство, а лише про провінційне місто. Якщо є небезпека травмування бодай однієї дитини, то це вже підстава для надзвичайних заходів.

Якщо нам чи нашим дітям загрожує падіння на голову шматка бетону, то я ніколи не визнаю, що маю чекати поки більшість городян, які не хочуть чи не можуть ремонтувати фасади, продадуть їх тим, хто може і хоче. Безпека людей - прешочергове завдання влади. За цим показником її оцінюють і терплять. А як ви її досягнете - переконанням, примусом, співфінаснуванням або комунізмом - мені за великим рахунком байдуже. Не можете забезпечити безпеки, тоді зупиняйте рух у місті. Будемо ходити серединою дороги, щоб дітям не падали балкони на голову. Не можете змусити ремонтувати власників, то зносьте балкони. Отак має діяти влада, а не маніпулювати вирізками з газет.  Якщо ж влада не може забезпечити цієї безпеки, значить вона погана влада. Ось і все.