Автором найбільш відомої й обговорюваної статті 10 Конституції України (про мови) був чернівчанин Тарас Кияк

Автором найбільш відомої й обговорюваної статті 10 Конституції України (про мови) був чернівчанин Тарас Кияк

28.06.2018, 18:03

Про це у День Конституції України нагадав син відомого українського політика Масим КиякТакож він вперше опублікував в Інтернеті  документ з текстом історичного формулювання статті 10 Конституції України (про мови), запропонованого народним депутатом України Тарасом Кияком. 

- Хоча 28 червня у мене і асоціюється, у першу чергу, з днем народження мами, у якої сьогодні, до слова, ювілей. Та, разом із тим, не можу не поділитися цією світлиною пропозиції до статті 10 Конституції України (про мови) авторства мого батька.

- Як він сам згадував, жоден із близько десяти запропонованих варіантів мовної статті інших народних депутатів тоді, у 1996 році не набирали достатньої кількості голосів. І тоді ним як народним депутатом України та філологом за фахом було вирішено запропонувати свій варіант. Третю фразу статті, де йшла мова про вільний розвиток російської мови та мов національних меншин батькові підказав Вадим Гетьман. І не в останню чергу саме завдяки такому її формулюванню статтю було проголосовано, адже комуністам, втомленим від безсонної «Конституційної ночі» тоді здавалося, що тим пунктом російській надаються преференції. Наступного дня ж вони усвідомили свою епічну помилку та було вже запізно. Ось саме таким чином і з‘явилася одна з найбільш відомих і найбільш обговорюваних статей нашої Конституції. Чимало політичних діячів і політичних говорунів потім намагалися (і досі намагаються) примазатися до її авторства. Але факти, зокрема і ця світлина, котра публікується вперше, свідчать самі за себе. 
- Пізніше тато жартував, що він робив усе можливе, щоби прийняття Конституції присвятити саме до дня народженню моєї мами. Впорався ????
Шануйте батьків. І зі святом.

1