Автоматично перекладати відповідальність за старий аварійно-небезпечний житловий фонд виключно на потенційних членів ОСББ — велика помилка, - Дзеркало тижня

Автоматично перекладати відповідальність за старий аварійно-небезпечний житловий фонд виключно на потенційних членів ОСББ — велика помилка, - Дзеркало тижня

01.09.2019, 10:22

Двадцять років триває цей серіал, а потенційні члени — українські громадяни — якось не дуже добре самоорганізовуються. Тим часом будинки продовжують руйнуватися, балкони — падати. І швидкість цих необоротних процесів зростає. А все тому, що без реальної державної цільової програми підтримки і реформування ЖКГ будь-які починання — блеф. 

Журналісти тижневика Дзеркало тижня аналізують склад нового уряду та галузі, які вони куруватимуть. 

Альона Бабак, міністр розвитку громад і територій, 49 років

Тепер про очільницю нового міністерства та її суто тактичну роль у майбутній децентралізації всієї країни. Оскільки Альона Бабак жодного стратегічного й професійного стосунку до цієї складної теми не має. Вона не з пулу експертів і політиків, які розробили і впроваджують децентралізацію. Однак професійний бекграунд нової міністерки все ж таки дозволяє сказати, що в неї є свій погляд на розвиток громад і територій в Україні. У професійному багажі викладачки іноземних мов, а також магістра за фахом "Бізнес-адміністрування" і спеціалізацією "Фінанси" Олд Домініон Університету (штат Вірджинія, США) удосталь історій, котрі стосуються розвитку сфери ЖКГ. 

Так, наприкінці 1990-х Альона Бабак працювала аналітиком і координатором проєктів міжнародної допомоги з реструктуризації підприємств житлово-комунального господарства та реструктуризації соціального сектору в консалтинговій компанії ПАДКО. 2004-го стала членом правління й співзасновником Всеукраїнської благодійної організації "Інститут місцевого розвитку". Міністерка — авторка понад 30 наукових праць з питань реформування житлово-комунального господарства та регулювання діяльності суб'єктів природних монополій. У 2007–2013 рр. працювала в Комітеті економічних реформ при президентові України, була членом численних робочих груп і комітетів з питань реформування житлово-комунального господарства. У 2014 р. Альона Бабак стала народним депутатом України восьмого скликання від партії "Самопоміч". Упродовж скликання обіймала посаду заступника голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Нова міністерка брала участь у розробці закону про ЖКГ, у підготовці ще десятків профільних законопроєктів. Досить активно виступала з парламентської трибуни й користувалася інструментом депутатських запитів. Її характеризують як комунікабельного, активного, організованого професіонала.

Усе це, безперечно, плюси Бабак. Оскільки ЖКГ залишається у віданні нового міністерства, а наша героїня тут — як риба у воді. Правда, її опонентів давно не полишає відчуття, що Альона Валеріївна у своїх реформаторських розвідках усе ж таки запливла не туди. Нова міністерка живе у світі ринкових ілюзій, які переносити автоматом на нашу реальність украй небезпечно. Приймати такий закон про ЖКГ й автоматично перекладати відповідальність за старий аварійно-небезпечний житловий фонд виключно на потенційних членів ОСББ — велика помилка. Двадцять років триває цей серіал, а потенційні члени — українські громадяни — якось не дуже добре самоорганізовуються. Тим часом будинки продовжують руйнуватися, балкони — падати. І швидкість цих необоротних процесів зростає. А все тому, що без реальної державної цільової програми підтримки і реформування ЖКГ будь-які починання — блеф. 

Однак, за нашою інформацією, у період виборчої кампанії Альона Бабак неодноразово перетиналася зі своїм земляком, майбутнім президентом Зеленським, і зуміла намалювати йому "гарну капіталістичну картинку реформи ЖКГ на основі усвідомленої участі в ній громадян". У її оточенні кажуть, правда, що сама Альона Валеріївна не дуже й рвалася на цю високу посаду. Але президент встиг увірувати в її магічні ринково-грантові здібності. І тепер міністерці доведеться вийти зі світу можливих ілюзій (а може, й навпаки —креативу та успіху), і не на словах, а на ділі змінювати нашу реальність та ментальність. І вже на практиці перевірити життєздатність своїх житлово-комунальних проєктів. При цьому паралельно Бабак доведеться тримати в руках пульт управління від ключової для країни реформи — децентралізації.

Джерело: https://dt.ua/internal/uryad-na-virist-322200_.html

Коментар BukNews:

Наступні покоління чернівчан, які замість старого міста отримають у спадок руїну, обов'язково назвуть усіх винних, хто доклався до цього. Поіменно! І це будуть конкретні прізвища керівників міста, а не якихось абстрактних членів ОСББ. Подарувати своє прізвище новій міській премії, як у випадку з Кохановським, нікому з очільників міста точно не світить. Хіба, що це буде антипремія, за вандалізм і руїну.

1