«Авто-майдан»: Скажи наркотикам «Ні»!

«Авто-майдан»: Скажи наркотикам «Ні»!

24.03.2016, 19:56

Громадський проект «Ні наркотикам», започаткований Чернівецькою міською організацією політичної Партії «АВТО-МАЙДАН» близько двох місяців тому вже встиг показати досить непогані результати, і це не дивлячись на те, що він не фінансується ні державою, ні місцевою владою.

Власні кошти в цей проект в основному вкладають як самі автомайданівці, так і небайдужі чернівчани. До прикладу продукцію на Бульварі Героїв Крут профінансували та розповсюдили активісти ГО «Чернівці – місто майбутнього», очільником якої є депутат Чернівецької міської ради Ромео Скрипа, на вул. Проспект Незалежності – спортсмени Федерації пауерліфтингу в Чернівецькій області, вул. Руську та район Гравітону під свою опіку взяли люди, котрі проживають в цих районах.

Сергій Качмарський, лідер місцевого «АВТО-МАЙДАНУ» висловлює особливу подяку лікарю-наркологу Іванні Герасимчук, котра приймає досить активну участь в даному проекті.

Як повідомив Сергій – на телефон гарячої лінії надійшло близько 30 повідомлень, в яких небайдужі жителі м. Чернівці, і навіть області вказали на адреси, де можливо виготовляють та вживають наркотики. 

«Особливо мені запам’ятався дзвінок мами учня молодших класів однієї зі шкіл Чернівецької області. Жіночка розповіла, що її сину та його друзям-однокласникам пропонують легкі наркотики, а саме марихуану, і як завжди в таких випадках – перший раз безкоштовно. Дилеру, на якого поступила скарга, виявляється всього 12 років. Ми надали цю інформацію для перевірки в правоохоронні органи, і, на жаль, вона підтвердилась. Також до нас надходило звернення від працівників технічної служби, котра обслуговує будинки на Бульварі Героїв Крут. Вони розповіли, що в одній із шахт ліфта виявили близько 100 використаних шприців» - розповідає Сергій Качмарський.

Олександр Божек, начальник відділу протидії наркозлочинності Національної Поліції України в Чернівецькій області коментує цю подію особисто.

«Вік молоді, котра починає вживати наркотики значно молодша, ніж ми звикли вважати. Вже в 12-14 років діти вперше пробують наркотики, шукаючи нових відчуттів. Хтось це робить від надлишку коштів, хтось навпаки таким чином тікає від життєвих проблем» - розповідає Олександр.

З кожним днем прихильників громадського проекту  дедалі більшає. Так, нещодавно із заявою перевірити одну із адрес звернулись мешканці Садгірського району. Сергій Качмарський розповідає, що заявники попросили перевірити приміщення старої котельні, що знаходиться за адресою вул. І. Підкови, 13 А, яке облюбували наркомани. І справді, інформація виявилась правдивою, адже по приїзду туди активісти громадського проекту «Ні наркотикам» виявили там безліч розкиданих шприців, а поруч, до речі, грались маленькі діти.

На заяву відреагував і Олександр Божек, та вже через пів години після телефонного дзвінка прибув на місце. Поспілкувавшись із мешканцями пан Олександр запевнив їх, що поставить цю проблему під контроль, і вона буде вирішеною, а слова свого він завжди дотримується.

Законодавча база ще не достатньо опрацьована, і відділ протидії наркозлочинності Національної Поліції України в Чернівецькій області налічує всього 8 співробітників. Дана цифра є досить малою, адже для всього міста їх не достатньо.

Для того, аби допомогти поліції вести боротьбу проти цього зла – активісти громадського проекту «Ні наркотикам» спільно із депутатом Чернівецької міської ради Ромео Скрипою планують провести семінар на тему «Ні наркотикам» в школі №27. Семінар будуть проводити активісти спільно із лікарем-наркологом та представниками правоохоронних органів.

Крім того 9-10 квітня цього року лідер місцевого «АВТО-МАЙДАНУ» за сумісництвом президент ФПЧО Сергій Качмарський планує провести спортивні змагання, котрі також будуть проходити під гаслом «Ні наркотикам»

«Тільки з нашою допомогою поліція зможе подолати це зло, та наостанок хочу звернутись і до можновладців нашого міста: особисто нам не потрібні кошти для даного проекту, та вони потрібні для надрукування продукції, яку ми безкоштовно розповсюдимо на вулицях Чернівців. Можливо серед 190 мільйонів гривень, (суми коштів місцевого бюджету, не використаних у минулому, 2015 році) знайдеться той мізер, який врятує не одне дитяче життя, адже здорові діти – це наше із вами благополучне майбутнє» розповідає Сергій!

1