'Авто-майдан': Громадський проект 'Ні наркотикам' - це спосіб перешкодити незаконному обігу та вживанню наркотиків

"Авто-майдан": Громадський проект "Ні наркотикам" - це спосіб перешкодити незаконному обігу та вживанню наркотиків

24.02.2016, 20:52

На сьогоднішній день в нашому місті, та й в Україні загалом гостро постало питання про розповсюдження та вживання молоддю наркотиків. Згубна звичка, котра перешкоджає повноцінному життю багатьох людей, а в більшості випадках і відбирає його, набула великих масштабів, і з цим потрібно боротись всім нам, незалежно від того, чи торкається нас ця проблема особисто. Розповісти про те, як наркотики впливають на молодь, та з чого все починається, згодилась лікар-нарколог Чернівецького обласного наркологічного диспансеру Іванна Герасимчук.

-          За якихось 10 років вік дітей (саме дітей), що вперше пробують наркотики, зменшився від 15 до 12 років. Загалом така ситуація склалась саме через доступність наркотиків.  Зазвичай більшість наркозалежних починають свій шлях не з важких наркотиків, а зі звичайної марихуани, і на сьогоднішній день наші вулиці вщент заповнені синтетичними канабіноїдами, так званими спайсами та іншими «солями». Хочу розповісти про випадок із психоделіками, котрий був саме на Різдво. Мене викликали на консультацію в дитячу реанімацію. Хлопець 15 років курив так звану «Тайгу». Не буду розказувати все, що з ним було, скажу тільки, що через тиждень він був в тій самій реанімації з гострою нирковою та печінковою недостатністю, і відновити своє здоров’я він не зможе вже ніколи.  До речі ці спайси можуть міститись і в курильних сумішах для кальянів, про що клієнтів за звичай не повідомляють. Дуже часто під час профілактичних оглядів в сечі виявляють марихуану, а людина лише потім згадує, що курила кальян, адже похідні канабісу можна виявити в сечі до 28 днів з моменту куріння.

Також чимало заборонених речовин є і в деяких препаратах, зокрема таких, які переважно молоді дівчата використовують в цілях схуднення. Останній випадок із моєї практики – візит дівчинки з батьками, котра скаржилась на слухові галюцинації, знижений настрій, суїцидні думки. Батько ледве встиг забрати дитину із підвіконня, коли вона надумала «політати» . А все почалось із того, коли вона по рекомендації тренера почала приймати жироспалюючий препарат «Чорна вдова», в склад якого входила психоактивна речовина ефедрин. Насправді таких препаратів є безліч, і ніхто не контролює їх обіг. Як і будь який психостимулятор, ефедрин, крім зниження апетиту, викликає значну тахікардію, підвищення артеріального тиску аж до інсульту, утруднене сечовипускання аж до ниркової недостатності, безсоння, зорові та слухові галюцинації, а також виражений тремор всього тіла. Ефедрин схожий за структурою та дією з такими стимуляторами центральної нервової системи, як амфітаміни та метамфетаміни, і переважна кількість виробників випускали жироспалюючі препарати на основі цих речовин. Зараз існує кримінальна відповідальність за виробництво, розповсюдження та навіть споживання ефедрину (ст.. 307 ККУ). Дана заборона діє у всіх країнах Європи, в США, Канаді, а до нас чудо-препарати для схуднення потрапляють з Китаю та Індії, де виготовляються кустарно, і якість яких не перевіряється. Ось тому і маємо такі наслідки – розповідає Іванна Герасимчук.

Боротьбу із наркотиками також підтримує  та веде голова місцевого «АВТО-МАЙДАНУ» Сергій Качмарський, котрий запровадив громадський проект «Ні наркотикам». Він впевнений, що чума під назвою наркотики підстерігає нас всюди, і неможливо знати наперед, чи торкнеться ця проблема напряму кожного з нас, або ж близьких нам людей, чи обійде стороною.  «Не треба чекати та надіятись на краще, адже наркотики – це в першу чергу бізнес, який потребує якнайбільше клієнтів, і одним із них може стати кожен із нас. Так само кожен із нас в змозі допомогти в боротьбі проти цієї хвороби, варто тільки звернутись на гарячу лінію, та розповісти те, що ви знаєте про місця вживання або ж виготовлення наркотиків. Телефон гарячої лінії – 095-363-74-22 Звернення є анонімним, тому не варто чогось або когось боятись.  Можливо саме цим ви врятуєте чиєсь життя» - розповідає Сергій Качмарський.

Також даний проект підтримують і правоохоронні органи. Начальник відділу протидії наркозлочинності національної поліції України Олександр Божек розповідає, що завдяки зверненням громадян на гарячу лінію є певні результати. «Надана нам інформація передається в оперативно-пошуковий відділ другого територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності, де вона перевіряється. В разі її підтвердження вживаються заходи щодо припинення незаконного обігу наркотиків, а винні особи притягуються до адміністративної чи кримінальної відповідальності» - розповідає пан Олександр.

Як повідомляють самі активісти, громадський проект «Ні наркотикам» набирає нових обертів, і результати вже чималі.  За ввесь час було перевірено близько 25 адрес, про які повідомляли небайдужі мешканці, і поліцією було викрито чимало цікавих місць. Один із таких прикладів – звернення мешканців будинку, що знаходиться на вул. П. Кільцевій. Там правоохоронними органами було викрито один із наркопритонів, і відповідно прийнято необхідні міри. Жителі будинку були вдячні за допомогу у вирішенні даної проблеми, адже вона становила загрозу їм і їхнім близьким.

Та Сергій розповідає, що найбільше запам’яталась ситуація із дзвінком матері, чиєму сину в школі пропонували спробувати наркотики. Найжахливішим є те, що так званому «наркоділку» всього 12 років.

В зв’язку з усіма фактами, котрі стали відомі в результаті проведення акції, активісти вирішили проводити в навчальних закладах, а зокрема в школі № 22, та школі №27 роз’яснювальні лекції про те, які згубні дії веде за собою звичка вживання наркотиків. «Всі ми розуміємо, що для того, аби злочинця притягнули до кримінальної відповідальності – потрібно чимало доказів, фактів, часу. Я не кажу про те, що ми зможемо викоренити дану проблему із нашого міста. Це важко. Та спробувати потрібно, адже можливо завдяки цьому проекту ми з вами зможемо запобігти багатьом бідам. Соромно лише за те, що тільки один депутат підтримав нашу ініціативу, інші ж просто не бачать, або ж не хочуть бачити цю проблему» - розповідає Сергій Качмарський.

1