Австрійську деревообробну компанію, куди експортують буковинський ліс, звинувачують у незаконній рубці в лісах Румунії

Австрійську деревообробну компанію, куди експортують буковинський ліс, звинувачують у незаконній рубці в лісах Румунії

21.10.2015, 23:19

Компанія «Holzindustrie Schweighofer» звинувачена в нелегальній діяльності в лісах Румунії. WWF вимагає широкомасштабного розслідування і повідомив про це відповідний орган Європейського Союзу.

 Відень/Австрія, Вашингтон/США, Бухарест/Румунія, 21-го жовтня 2015 – У звіті, опублікованому сьогодні, Агентство дослідження навколишнього середовища США (EIA) надало нові докази незаконної підприємницької діяльності австрійської компанії «Holzindustrie Schweighofer» (Швайгхофер) в Румунії. Ця компанія працює також і в Україні, її підрядники встигли «засвітитися» у скандалі щодо екстракції гравію з річок. 

 У звіті показано, що компанія «Швайгхофер» обробляє великі обсяги незаконно заготовленої деревини з лісів Румунії, виготовляє з неї дерев’яні заготовки та біомасу, які продає по всьому Європейському Союзі. «Швайгхофер» є однією з найбільших лісопромислових компаній в Європі і, на жаль, найбільшим драйвером незаконних рубок в Румунії», - кажеОлександр фон Бісмарк, директор Агентства. Сьогодні WWF подав скаргу до Федерального лісового офісу у Відні щодо порушення норм Документа щодо регулювання деревини в Європейському Союзі (EUTR) та закликає до проведення повного розслідування звинувачень проти компанії «Швайгхофер».

 Нові докази

Раніше цього року набули розголосу два відео, на яких менеджери із закупівель компанії «Швайгхофер» приймали незаконну деревину. Лісовоз, що прямував з румунського національного парку, був знятий прихованою камерою під час транспортування не задокументованої  деревини до компанії «Швайгхофер», незважаючи на заяву компанії про те, що вона не приймає деревину з національних парків. За минулий рік румунська НГО «AGENT GREEN» дослідила та розкрила ряд випадків незаконних або несталих рубок в національних парках та на інших охоронюваних територіях.

 Навесні 2015 року Агентство дослідження навколишнього середовища відзняло відео під прикриттям, в якому два старших менеджера «Швайгхофер» погодилися придбати незаконно зрублений ліс і запропонували за це бонуси. Сьогоднішній звіт – це результат двох років досліджень. Він вперше демонструє ступінь руйнувань, спричинених великими обсягами нелегальної деревини, що надходять на румунські заводи «Швайгхофер». Агентство стверджує, що понад 50 відсотків лісозаготівель в Румунії є незаконним, включаючи незаконні вирубки в національних парках, суцільні рубки, надмірні рубки, використання підробних дозволів та рубки на вкрадених землях. Згідно з урядовими звітами 20 відсотків державних земель, вкритих лісом, були незаконно привласнені після падіння режиму комунізму, замість повернення їх назад законним власникам. У своєму дослідженні Агентство визначає та документує реальні випадки кожного типу незаконних рубок в лісі. Виявилося, що майже в кожному випадку ліс був на шляху до або в кінцевому підсумку опинився на заводах «Швайгхофер».

 Директор «AGENTGREEN» Габріель Паун сказав: «Організовані злочинні структури полегшили потік нелегальної деревини з Румунії до європейських і світових ринків. Так досі ЄС і національне законодавство не змогли зупинити незаконну діяльність, тому залишається високий ризик купити дерев’яні вироби з багатьох румунських регіонів. На карту поставлено останню недоторкану лісову місцевість Європи і дві третини її незайманих лісів, які є домівкою для найбільших популяцій бурих ведмедів, вовків і рисей в дикій природі».

 Крім використання нелегальної деревини «Швайгхофер», як одна з крупніших компаній в Румунії на ринку продуктів з деревини, демпінгує ціни на них, користуючись податковими пільгами, що призвело до втрати біля 50 000 робочих місць в країні. Магор Цибі, директорWWF Румунії, зазначив, що велика компанія замість створення робочих місць, економічного росту місцевих спільнот і більш відповідальних надходжень до державного бюджету намагається максимізувати прибутки, ігноруючи сталий розвиток лісових екосистем. 

 Щоб захистити свою хижу бізнес модель «Швайгхофер» активно намагався завадити прийняттю нового лісового закону в Румунії, який обмежує долю кожної окремої компанії на національному ринку деревини, обіцяючи пред’явити позов на Румунію у міжнародних судах та звільнити всіх своїх румунських працівників, якщо уряд не відмовиться від його прийняття.

 Румунські ліси потребують захисту ЄС

На основі наявного звіту та інформації WWF написав скаргу відповідно до документа щодо регулювання деревини в Європейському Союзі (EUTR) в Австрії. Всесвітній фонд природи WWF докладає безперервних зусиль, щоб зберегти останні незаймані ліси в Карпатському регіоні.  Нам вдалося створити законодавство для досягнення цієї мети і захистити 25000 гектарів незайманого лісу статусом об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «Але сьогодні ми закликаємо до повного розслідування всіх фактів, піднятих у доповіді. Якщо це не вдасться, то останні незаймані ліси Південно-Східної Європи будуть перетворені на деревні пелети та спалені в печах на благо транснаціональних компаній», - попереджаєголовний виконавчий директор WWF Андреа Йоханідес. Скарга подана на ім'я Федерального лісового офісу (Bundesamt für Wald), що є  відповідальним органом EUTR в Австрії. Документ щодо регулювання деревини в Європейському Союзі (EUTR) набрав чинності в 2013 році і він забороняє продавати незаконно заготовлену деревину та вироби з неї на ринках ЄС. Крім того дослідження WWF показало, що, на жаль, цей документ не було належним чином перекладено на національні мови інших країн ЄС і, більше того, як і раніше він містить лазівки і виключення, а штрафи за вчинені порушення є занадто слабкими, щоб бути стримуючим фактором, наприклад, в Австрії.

 Schweighofer– між традицією та корупцією

Лісопромислова компанія «Швайгхофер»існує в Австрії вже близько 400 років. Продавши свої австрійські лісопилки компанії «Stora Enso» в кінці 1990-х, «Швайгхофер»активна в Румунії з 2002 року, де в даний час компанія володіє трьома лісопилками та двома заводами. Основними експортними товарами компанії є пиломатеріали і біомаса та інші заготовки із деревини. 60 відсотків експорту компанії «Швайгхофер», в рамках Європейського Союзу, складає біомаса у вигляді гранул, брикетів і тріски. Протягом 13 років компанія стала одним з найбільших деревообробних підприємств в Європі, з річним оборотом у 465 млн євро.

 Schweighofer в Україні

Згідно інформації на офіційному сайті компанії в Україні зареєстровано підприємство компанії під назвою «Holzindustrie Schweighofer Ukraine LLC», яке має офіс в Івано-Франківську та займається закупівлею необробленої деревини.

 «Компанія «Швайгхофер» має намір побудувати лісопопереробний завод біля Коломиї. У зв'язку з чим найняті нею підрядні компанії «засвітилися» у скандалі з використанням гравію із річок Прикарпаття для його будівництва. Ми виступаємо за покращення добробуту українців та, відповідно, збільшення інвестицій у економіку нашої країни. Однак ми також виступаємо проти використання варварських практик експлуатації природних ресурсів, що, в тому числі, призводить до збільшення повеней та інших природних і соціальних катаклізмів у регіоні. Загалом проблема нелегальних рубок є дуже актуальною і для України, що призводить до непрогнозованого знищення наших лісів. Якщо компанія може так нечесно поводити себе в Румунії, є побоювання, що і в нашій країні вона не буде дотримуватися високих принципів сталого розвитку лісового господарства, що може поставити під іще більшу загрозу ліси Українських Карпат», - коментує Дмитро Карабчук, експерт з лісових питань WWF в Україні.

 Більше інформації

Franko Petri, head of campaigns and media communications WWF Austria, Tel. 01-48817-231 or 0676-83488-231; E-Mail: [email protected] , Web: www.wwf.at.

Johannes Zahnen, forest expert WWF Germany, Tel. +49-151-18854952, E-Mail: [email protected]. Web: www.wwf.de.

Alexander von Bismarck, Executive Director, Environmental Investigation Agency (EIA), Washington D.C., Tel. +1 202 483 6621, E-Mail: [email protected] . Web: www.eia-global.org.

Gabriel Paun, Agent Green/Romania, Tel. 0664-4325575, E-Mail: [email protected] , Web.www.agentgreen.ro.

Дмитро Карабчук, експерт WWF в Україні з лісових питань, E-Mail[email protected] Web.wwf.panda.org/ukraine   

Link to video of EIA: https://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU

Link to video of AGENT GREEN: https://www.youtube.com/watch?v=drQSSOK2MxM

1