Артем Козменко: Держава втрачає контроль над енергетичним ринком

Артем Козменко: Держава втрачає контроль над енергетичним ринком

01.12.2014, 23:17

Для населення фактична приватизація обленерго може означати лише те, що тепер підприємство цілком може ініціювати підвищення тарифів через НКРЕ. Плюсом у цій ситуації може бути те, що новий приватний власник буде вкладати кошти у оновлення електромереж. Проте найближчим часом навряд чи це робитимуть. Обленерго не є виробником електроенергії, вони перепродують її, купуючи у електростанцій, тож вони не можуть вирішувати, кому продавати електроенергію, а кому – ні. Для великих комунальних підприємств типу «Черівціводоканал», який є боржником, це може означати постійний тиск і судові позови у разі несвоєчасної оплати. Про це розповідає аналітик Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців Артем Козменко.

- В цілому для економіки передача у приватні руки таких підприємств може означати втрату контролю державою над енергетичним сектором. Відтак окремі бізнесові структури зможуть впливати на енергетичний ринок України.

Щодо купівлі енергоносіїв у Росії, цього не розуміє ніхто. У Європі взагалі приголомшені такою поведінкою наших можновладців. Коли весь світ намагається зменшити ділову активність з Росією, Україна її нарощує. Водночас нас пов’язує з Росією інфраструктура – наші електростанції не можуть працювати на вугіллі з Китаю, наприклад, а лише на російському чи нашому. З нашим маємо проблеми – основна частина шахт на окупованій території. Та це не означає, що вихід знайти не можна. Можна цілком знайти альтернативу і не лише російському газу, але й вугіллю. З електроенергією взагалі цікава ситуація – ми експортуємо її до ЄС, але імпортуємо її з Росії. Пояснення досить просте. Хто є споживачами цієї електроенергії? Мова не так про населення, як про великі підприємства (теплоелектростанції, підприємства металургійної, хімічної промисловості тощо). Всі вони є підконтрольними фінансово-промисловим групам, які і далі тісно співпрацюють із російськими партнерами. Окрім того є ще один момент – інфраструктура. Еелектроенергію експортують ті підприємства, які працюють на Сході і Півночі, а їм ближче, а отже і дешевше експортувати її із Росії, - зазначає експерт.

Джерело: vidido.ua

Фото: forbes.ua

Об’єкти, які забезпечують життєдіяльність міста, мають контролюватися державою, громадою

Після активного обговорення в ЗМІ інформації про продаж 25% акцій Чернівціоблнерго російському бізнесмену, на місцевому рівні теж висловлюють свою позицію щодо продажу блокуючого пакету акцій.

Зокрема, міський голова Чернівців Каспрук вважає, що такі об’єкти мають належати громаді.

– Моя позиція – муніципалізація, я переконаний, що всі інфраструктурні об’єкти, які забезпечують життєдіяльність міста, мають належати громаді, – зазначив О. Каспрук. – Я категоричний противник приватизації будь-яких компаній такого плану. Має бути державний контроль, контроль громади.

Адже, оскільки повноправним власником компанії обленерго є приватна особа, контролювати та впливати на політику та роботу підприємства влада не може.

vidido.ua

ДОВІДКОВО: На Буковині щодві години вимикатимуть світло

На Буковині щодві години вимикатимуть світло

На Буковині обленерго запроваджує аварійні відключення світла.

“У зв’язку з аварійним вимкненням на енергоблоку на Запорізькій АЕС, склалась загроза збереження збалансованої цілісності Об’єднаної енергосистеми України” - таке повідомлення з’явилось на офіційному сайті Чернівціобленерго 1 грудня 2014 року. 
Разом з тим технічний директор ПАТ "ЕК "Чернівціобленерго" Богдан Козань звернувся до громадян з проханням зменшити навантаження на електромережі у час пік (з 8:00 до 10:00 год. та з 17:00 до 21:00 год.). Лише у разі такої економії у області вдасться уникнути вимкнень електроенергії — стверджує технічний директор.

За повідомленнями прес-служби ПАТ ЕК "Чернівціобленерго" аварійні відключення все ж будуть. Позаяк не тільки місто, а й вся область залежні від продуктивності виробітку електроенергії Запорізькою АЕС, енергопостачання на Буковині вимикатимуть щодві години. 

Точного графіку відключень обленерго поки не має, вони будуть проводитися в різних районах почергово. Проте із датою імовірного завершення так званого періоду економії визначились. Впоратись із несправностями на Запорізькій АЕС обіцяють до 23-ї години 5 грудня.

Чернівецька область не єдина стала заручником складної ситуації на Запорізькій АЕС. Як повідомляє НЕК "Укренерго", світло періодично вимикатимуть у всіх областях. 

Так сьогодні вдень "Харківобленерго" знеструмило кілька тролейбусних і трамвайних маршрутах у Харкові.
 
molbuk.ua
1