Арсеній Яценюк пропонує Конституційний референдум

Арсеній Яценюк пропонує Конституційний референдум

24.01.2016, 21:37

Глава уряду Арсеній Яценюк виступає за проведення референдуму щодо змін до Конституції України. 

Про це прем'єр заявив у своєму зверненні в ефірі українських телеканалів ввечері 24 січня. 

"Настав час, щоб український народ сказав своє слово – якою повинна бути нова українська Конституція у новій європейській Україні. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон. Референдум щодо Конституції і є прямим народовладдям у вільній та демократичній країні, за яку ми боролися два роки тому на Майдані і зараз захищаємо зі зброєю в руках.

Нова Конституція – це новий суспільний договір. Договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади – між Президентом, Урядом та Парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України – стати членом Євросоюзу та НАТО", - сказав Арсеній Яценюк.

Окрім того, народ має оцінити судову реформу – "створення нового справедливого суду, а не перепризначення чинного".

Прем'єр також закликає до укладення нової коаліційної угоди у Верховній Раді.

«Я виступаю за оновлення коаліційної угоди. З політичного маніфесту угода має бути перетворена на політично та юридично зобов’язуючий документ з чітким графіком роботи та послідовністю кроків», - підкреслив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у своєму зверненні в неділю, 24 січня.

У кожній державі, де відбувалися схожі перетворення, зазначив Глава Уряду, парламентські коаліції схвалювали до 90% запропонованих урядом рішень: «Саме це називається єдністю та спільною політичною відповідальністю. В нашому випадку про такий рівень підтримки коаліційного уряду з боку членів парламентської коаліції навіть не доводиться говорити».

Глава Уряду підкреслив, що 2016 рік постає з широким порядком денним: «Треба відверто визнати – рік буде непростим. Світову економіку лихоманить. Відбувається стрімке падіння світових цін на основну продукцію, що експортується Україною, - сільськогосподарську, метал, руду. Світ ослаблюють військові конфлікти, тероризм та мільйони мігрантів і переселенців, політична невизначеність через вибори в провідних західних державах».

«Український політикум повинен зустріти загрози 2016 року з усією серйозністю, зрілістю та відповідальністю», - сказав він.

«Ми зобов’язані забезпечити стійкість управління країною та діяльності законодавчої і виконавчої влади», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що тривалий час коаліція не визначається з низкою міністрів – як на звільнення, так і на призначення.

"Невідкладно почати обговорення кандидатів для призначення в уряд. Урядові посади мають зайняти компетентні фахівці", - заявив пан Яценюк.

Він нагадав, що зараз в уряді 11 членів представляють президента та його фракцію БПП, чотири міністри та він – "Народний фронт", а ще по одному – "Батьківщину" та "Самопоміч".

Серед пріоритетів на рік пан Яценюк назвав приватизацію.

Також він ініціював передачу в управління іноземним компаніям кількох митниць, як "надзвичайних спосіб у боротьбі з корупцією".

«Переконаний, що Глава Держави сповідує такі ж принципи», - підкреслив Арсеній Яценюк.

1