Археологи знайшли докази, що Чернівці за Молодови були гончарним ремісничим центром

Археологи знайшли докази, що Чернівці за Молодови були гончарним ремісничим центром

11.09.2021, 11:13

Наче пазли, уламок за уламком буковинські фахівці реставрували віднайдені глечики.

Археологічна сенсація. У краєзнавчому музеї презентували докази того, що Чернівці за часів Молдавського князівства були одним із ремісничих центрів. Усе завдяки віднайденому поблизу вулиці Барбюса горну, у якому були більше 9 сотень уламків глечиків та горщиків. Аби зібрати посуд з цих пазлів фахівці витратили понад пів року, - повідомляє Чернівецький промінь.

 9 вересня 2021 року у відділі археології, історії середніх віків та нової історії краю #ЧОКМ відбувся захід «Чернівці – гончарний осередок доби Середньовіччя», на якому Чернівецькою філією ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України було передано понад два десятки археологічних артефактів, виявлених на території середньовічних Чернівців. Це – керамічний посуд із вцілілої частини гончарного горна, виявленого та дослідженого буковинськими археологами у 2013-2014 рр. у відслоненому зсувом березі високої тераси річки Прут (кінець вулиці А. Барбюса), біля залізниці, на лівому березі р. Руда. Цінність знахідок полягає у тому, що до останнього часу археологічні об’єкти молдавського періоду в історії нашого населеного пункту були фактично відсутніми. Артефакти датуються зламом XV – XVI ст.

 
На заході із науковими доповідями про результати багаторічних досліджень виступили науковці краю. Про об’єкт досліджень – середньовічний гончарний горн, виявлений на території нашого міста, розповів д.і.н. Сергій Пивоваров. Директор Чернівецької філії ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України, к.і.н. Микола Ільків доповів про дослідження гончарного горна, а к.і.н. Віталій Калініченко розповів про знахідки пізньосередньовічної кераміки. Надзвичайно цікавою для присутніх була розповідь члена Чернівецького підрозділу ВГО «Спілка археологів України» Віктора Григи про роботу з реставрації гончарного посуду. Адже передані посудини відновлені з численних дрібних фрагментів, наприклад, в одному з горщиків їх налічується аж 69! Як результат опрацювання ще одного артефакта, виявленого під час дослідження горна, стала доповідь Сергія Пивоварова про точне датування гончарного комплексу, пов’язане із нумізматичною знахідкою на виявленому об’єкті – монетою часів Штефана ІІІ Великого. На завершення Микола Ільків підсумував проведені дослідження, повідомивши про результати метрологічного вивчення посуду.
 
Присутні на заході мали змогу ознайомитися із надскладним процесом реставрації гончарного посуду, а також оглянути вже згадані археологічні артефакти, що поповнили фондову скарбницю ЧОКМ.
1